Projek DIY di musim PKP yang dikongsikan oleh anak muda ini yang juga merupakan penuntut di IPT dengan melakukan transformasi bilik tidurnya daripada bilik tidur kampung menjadi bilik dengan konsep ala-ala gaming di twitter mendapat perhatian warganet.

Usahanya menghias bilik tersebut memakan masa selama 2 minggu dan semuanya dilakukan sendiri setelah mendapat kebenaran daripada orang tuanya untuk melakukan ubah suai.

SEBELUM

Selain itu, pemuda yang dikenali sebagai @Haleem_Shake ini juga turut berkongsi tip dan cara-cara untuk mendapatkan hasil dekorasi konsep gaming dengan bajet yang rendah hingga meraih hampir 15k retweets dan mendapat 32.9k tanda suka.

SELEPAS

IDEA

Menurutnya, semuanya bermula apabila kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara sebab penularan COVID-19 di negara ni. Mula-mula boleh tahan lagi duduk rumah sebulan, dua bulan, lepastu tiba-tiba Kementerian Pengajian Tinggi keluar statement pulak yang IPT tutup sampai hujung tahun (btw I’m an IPT Student), so memang akan stay dekat rumah ni sampai tahun depan lah, time tu pun dah expect yang paling awal akan masuk uni maybe bulan 3 next year, jadi dari situ tercetus lah macam-macam idea untuk deco bilik ni.

MINTA KEBENARAN

Sejarah pasal bilik saya ni asalnya saya share bilik dengan abang saya dari kecik lagi, so sekarang dia pun dah tak duduk bilik tu lagi (bertugas di Sabah), jadi memang saya duduk sorang lah setiap hari di bilik yang sama. Jadi saya request permission dari parents nak deco sendiri bilik tu, and diorang pun approve my application request.

Untuk idea, saya banyak tengok di pinterest untuk mendapatkan ilham. Sebabkan dekat situ banyak jenis design, so saya perincikan spesifik design untuk bilik ni. Untuk bilik ni, saya plan untuk buat style “workspace bedroom”, bilik tidur bersertakan satu ruang untuk study, buat kerja dan main game.

Untuk bilik tidur saya pilih tema dark blue + gold, sebab bagi saya dark blue means elegant. And one of the reason why I choose dark colour because dinding kayu ni asalnya memang warna coklat gelap, so kalau pakai cat warna putih/terang, takut tak boleh cover warna asal kayu tu, and oh yes dinding kayu ni banyak space/rongga between kayu-kayu tu, so kalau pakai warna putih lagi obvious nampak lubang-lubang warna coklat tu.

Untuk dinding kayu pula, saya decide nak buat ikut style “shiplap accent wall”. Buat makluman semua, dinding style ni memang sekarang tengah trend dalam dunia deco, cuma biasanya shiplap ni buat dekat satu side dinding daripada 4 side dinding dalam bilik tu (accent wall, boleh search Google pasal ni). Disebabkan dinding bilik saya memang asalnya dah kayu, so just cat jelah nak ikut style shiplap tu.

WALL PREPARATION

So first thing first, kita start dengan cat dulu. Untuk cat dinding putih tu, saya pakai cat putih dinding biasa, yang ni senang jumpa dekat kedai diy, cakap je nak cat putih dinding biasa.

IKLAN

Untuk dinding kayu pulak, saya pakai cat brand Nippon Paint. Untuk cat dinding kayu ni, perlukan cat undercoat dan odourlite matte finish for wood and metal. Mula-mula saya nak skip cat undercoat, tapi orang kedai tu cakap cat undercoat penting sebab kalau tak cat undercoat nanti warna biru tu tak naik, lagi-lagi warna asal kayu tu dah memang gelap. Dan disebabkan idea saya nak cat matte untuk dinding kayu ni, jadi perlu pergi ke kedai cat khas Nippon untuk bancuh cat custom warna tu, sebab kedai diy biasa jarang jumpa cat kayu jenis ni, kebanyakannya jual cat kayu yg jenis “glossy”. Sebab bagi saya kalau cat “glossy” nanti terang benderang bilik sebab dia jenis kilat dan reflect cahaya.

Anggaran Harga:
1. Undercoat: RM50
2. Odourlite for Wood: RM130

Jadi selepas cat undercoat, kena biarkan seharian untuk betul-betul kering, sebab kalau tak nanti dia campur dengan cat finishing tu. Jadi selepas betul-betul kering, baru saya sambung dengan cat finishing warna biru tu. Untuk cat finishing pulak, perlukan 2 layer untuk kasi warna dia betul-betul “naik”. Jadi cat satu layer, biarkan seharian, baru cat second layer.

FURNITURE

Untuk barangan perabot pula, ok kita mulakan dengan katil dan tilam dulu lah. Untuk katil dan tilam, saya tukar katil daripada katil single ke queen sebab dah tinggal sorang, jadi sebab tu tukar ke katil queen, lagipun nanti kalau dah berkahwin ke takpun abang kakak balik sini bilik ni boleh digunakan satu family.

Anggaran Harga:
1. Katil & Tilam: RM1000

Untuk meja pula, saya pakai balik meja yang saya guna dari zaman study kat rumah sewa, and meja ni beli dekat shopee.

IKLAN

Untuk kerusi pula, saya cari kerusi secondhand dekat carousell. Mula-mula cari kerusi gaming, tapi kerusi gaming yang sedap mahal sangat pulak, so saya cari kerusi office yang secondhand je. Kerusi yang saya pakai ni boleh tahan sedap ya, brand Haworth made in USA.


Untuk lantai, mula-mula saya nak buat vinyl flooring tu, tapi lepas kira-kira balik, agak overbudget jugak lah, so saya decide beli karpet je. Untuk karpet saya pakai ni, jenis tatami karpet, senang basuh dan harga pun ok jugak lah. Size karpet saya beli ni 7ft x 5ft (size L). Beli dekat GM Klang, harga kena pandai-pandai nego la ya hehe.

Anggaran Harga:
1. Tatami Karpet: RM60

Untuk lampu pula, saya beli lampu dekat kedai lampu area Puchong, kat sini ada banyak kedai lampu, so pilih je mana-mana kedai yang offer the best price. Kalau yang rasa jauh nak datang tu kan, boleh try cari dekat shopee, search je “pendant light”.
Anggaran Harga:
1. Lampu berserta mentol: RM70

Untuk kipas, saya cari dekat kedai elektrik, kipas brand Panasonic. Kenapa saya tambah kipas even dah ada aircond? of course sebab nak jimat elektrik punya pasal.

Anggaran Harga:
1. Kipas Siling: RM130

Untuk keseluruhannya, masa yang diperlukan saya untuk decorate semua ni ambil masa dalam 2 minggu, since sambil deco sambil kena siapkan assigment online jugak. Untuk budget, itu flexible, dan bergantung kepada jenis deco yang anda inginkan. Untuk deco saya ni, kalau tolak katil tilam dalam RM1k++, jadi apa-apa pun saya nasihatkan anda deco lah mengikut budget anda sendiri ya, dan banyakkan survey kedai dan online shop to get the best price.

Sumber : @Haleem_shake dan halimxventure

Anda juga boleh beli barang dekor secara online di sini dengan tawaran menarik jika anda ingin mencari

  1. Lampu 
  2. Meja study
  3. Karpet

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club