Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya, apatah lagi andai ujian penyakit kanser yang ditakuti ramai ini ditanggung oleh anak kecil seusia Khairul Haziq Dinzly Bin Khairuddin, 10 tahun atau mesra disapa Haziq.

Berkongsi kisah seorang anak kecil yang tabah melawan kanser semenjak 2018, mari kita bersama Puan Zuraida Bt Majid, seorang ibu yang tabah mendepani ujian yang amat besar ini. Semoga sedikit sebanyak perkongsian ini akan memberi inspirasi buat keluarga yang lainnya dan didoakan juga semoga adik Haziq diberi kesembuhan dan dipermudahkan urusan.

Terus Positif Bersama Melawan Kanser 

Saya redha, tawakkal jika ada kejaiban dari Allah untuk Haziq sembuh saya bersyukur. Jika sebaliknya saya redha dengan ujian ini.

Saya pujuk hati sendiri dan bercakap kepada diri saya, dunia ni semua pinjaman Allah, tiada yang kekal. Di sana saya akan bahagia kerana saya ada anak syurga. Kata-kata ini menjadi azimat untuk saya terus tabah dan kuat melawan kenser bersama Haziq.

Namun saya juga manusia biasa, sekali sekala hati disapa dengan rasa terlalu sedih, pilu dan terasa begitu berat menanggung ujian ini.

Back to Allah saya tutup mata, saya gambarkan kehidupan saya di akhirat. Saya menangis sepuas puasnya dan berdoa agar Allah kuatkan hati dan mental. Saya akan peluk Haziq dan bisik “ ujian Allah, banyak kan zikir dan berdoa “ walupun saya tahu Haziq tak boleh mendengar dan melihat tapi mata hati dia kuat untuk teruskan perjuangan ini.

Desak Berkahwin

Actually saya kahwin buat kali kedua atas desakan Haziq sebenarnya. Kami kenal dua tahun, special ayah tiri ni di mata Haziq mungkin keikhlasan ayah tiri menyebabkan Haziq rasa selamat dan selesa. Sebelum Haziq sakit ( 8 bulan sebelum sakit ) Haziq kerap desak saya kahwin dengan alasan “ Darjah 1 Haziq nak masuk asrama tahfiz, baca quran sekolah tu jauhhhh sangat, mama tak ada Haziq nanti. Mama kawin Haziq boleh jadi abang “

Bayangkan anak umur 6 tahun bercakap macam ni kepada seorang maknya. Saya agak tekejut bukan sekali dua Haziq desak saya berkahwin.

Berat Mata Memandang…

Saya nikah dengan ayah tiri Haziq January 2018, Haziq jatuh sakit pada July 2018. Waktu ni saya rasa macam batu terhempap atas kepala bila ingat balik memory bersama Haziq ketika sihat. Baru lah saya faham kenapa Haziq nak sangat saya ada family baru.

Rezeki Haziq, ada ayah tiri sebaik baiknya boleh terima seperti anak sendiri.
Jika Haziq masuk wad kami bergilir jaga Haziq di ward begitu juga dengan follow up Haziq berjumpa dengan neuro HKL.

Sebelum sakit Haziq budak yang sangat hyperaktif. Boleh kayuh basikal, hiking, berlari dan bersukan. Anak yang mulut becok, anak yang banyak akal dan dia juga adalah budak yang bijak.

Namun selepas sakit beginilah keadaannya,  kurang bercakap seolah down. Bahkan apabila Haziq cuba untuk bangun tapi tidak berupaya (mata tak boleh nampak dan telinga tidak lagi boleh mendengar). Nak bercakap tapi tak mampu. Masalah saraf membuatkan dia tidak mampu untuk berjalan.

Itulah dugaan yang ditanggung oleh anak kecil ini, berat mata kita memandang berat lagi bahu yang memikulnya.

Mengimbas kembali detik awal bagaimana Haziq mendapat tahu menghidap Brain Tumor, siapa sangka dengan tiba-tiba semuanya terjadi.

“Haziq jatuh di sekolah pada 15 July 2018 masa ni umur Haziq berusia 7 Tahun. Cikgu beritahu Haziq terjatuh ketika berlari.

IKLAN

“Pada 17 July 2018 saya bawa Haziq ke ParkCity Medical Centre jumap dengan Dr Sallehuddin Pakar Paeds. Dr suggest kita buat pemeriksaan mata dan physio. Laporan physio mengata kan Haziq tiada masalah saraf dan refer ke Mata. Pemeriskaan mata dijalankan, Dr Lee Ming Yueh Pakar Ophthalmologist bagi tahu 70% Haziq dah hampir buta.

“Waktu ni saya rasa nak rebah dan saya blur bila dr. tu marah saya sebab saya tak perasan anak saya dah hampir buta.

“Haziq tiada tanda tanda dia sakit. Dia tak mengadu sakit kepala, tak demam. Cuma 2 atau 3 bulan sebelum sakit dia kerap tidur sehingga 3 jam (siang)

“MRI dibuat dengan segera. 17 July 2018 jam 1030 malam Dr Sallehuddin pakar paeds beri tahu Haziq Brain Tumor, Neuroblastoma type 2 dan refer ke Pakar Neurosurgery sehingga kini.

Perkembagan kesihatan
July – Dec 2018
Masih boleh berjalan, bercakap, melihat
20 Dec 2018 haziq bagi tahu “ mama mata Haziq dah buta, Haziq tak Nampak “ dia meraba raba waktu tu.

January – June 2019
Haziq selalu cakap Bila Allah nak pulang mata Haziq. Waktu ni mata tottaly dah buta

July – Dec 2019
Tak bole nak bangun urus diri sendiri kena papah sebab tak nampak. Masih boleh pergi sekolah dengan bantuan guru ketika di sekolah. Pada ketika ini juga telinga Haziq semakin kurang pendengaran.

IKLAN

January – Dec 2020
Tak bole urus diri dan terpaksa mengguna lampin pakai buang. Tak boleh mendengar mahu pun berjalan. Kerap sawan, tidur seharian, kerap demam dan tidak mampu ke sekolah.

MRI – 25 January 2021
Dr bagi tahu tumor membengkak dan membesar menyebabkan Haziq semakin lemah, air dalam takungan kepala dah penuh. Perlu buat shunt masuk alat untuk air keluar ke perut.

Bukan Mudah Buat Keputusan

Jalan untuk saya buat pilihan bukan semudah kita pilih. Haziq ada 8 ketumbuhan dalam kepala dan ketumbuhan tu bukan satu tempat dia banyak tempat sehingga ke saraf tunjang, Dr sendiri cakap pembedahan ni high risk. Ye semua pembedahan ada high risk. Cuma saya tak yakin. Dan,sehingga kini Haziq teruskan follow up di Hospital Tunku Azizah Kuala Lumpur, DR Azmi B Alias Pakar Neurosurgery

Harapan Buat Ayah Kandung

Jujur saya katakan, sejak hari pertama Haziq sakit saya dah msg dan call ayah kandungnya bagi tahu Haziq sakit. Tiada respon dari keluarga pihak sana, tidak pasti la mengapa beliau tidak mahu berjumpa anak kandung. Mungkin ada sebab tersendiri yang kita tak tahu. Cuma harapan saya jenguklah Haziq agar dapat membahagiakan Haziq pada waktu-waktu begini. Tambahan pula hari ini merupakan hari lahir Haziq (9 Februari )dan mohon didoakan agar Haziq kembali sihat.

Untuk parents yang ada anak sakit :
Sebenarnya, sifat sabar ini akan MENDEKAT KAN jiwa hamba-Nya kepada Yang Maha Esa.
Tidak mungkin seseorang itu bersabar melainkan dia SENTIASA teringatkan ALLAH SWT,
kerana sabar adalah PENAWAR yang mendekatkan diri kita pada-Nya.
Di dalam Al Quran ada satu surah yang amat menekankan aspek sabar yang hasilnya membawa ke syurga.

Kepada orang-orang yang bersabar, ALLAH SWT juga bakal mengurniakan kebaikan berterusan dengan pahala yang berpanjangan.

Erti sabar sebenarnya tidak semudah seperti menyebutnya kita tahu itu semua,
Sentuhannya perlu datang daripada HATI yang REDHA. Bukan sekadar lafaz kita redha. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa dalam hati setiap hamba² Nya.
Ingatlah sifat sabar ini begitu dipandang tinggi oleh ALLAH SWT.

Semoga kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang sabar. InsyaAllah
Allah humma Ameen.