Kita selalu mendengar ungkapan bahawa kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa. Sanggup berkorban apa sahaja untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anaknya.

Begitulah yang telah dilakukan oleh seorang bapa ini , berusaha tanpa mengenal jemu untuk mencari penawar  penyakit anaknya disebabkan masalah genetik yang jarang berlaku iaitu sindrom Menkes.

Pun begitu, penutupan sempadan antarabangsa menyebabkan usaha merawat penyakit anaknya yang tiada di China sukar dilakukan hingga akhirnya ayah ini memaksa dirinya memulakan penyelidikan dan belajar mengenai farmaseutikal.

Memetik kisah hebat seorang ayah ini di myMetro, difahamkan anaknya yang diberi nama Haoyang yang berusia dua tahun mungkin boleh hidup beberapa bulan lagi.

Anak Hidap Penyakit Yang Jarang Berlaku, Ayah Ni Ikhtiar Cari Penawar Dengan Bina Makmal Sendiri!

Bina Makmal Sendiri

Maka, Xu Wei – bapanya yang terdesak mahu melihat anaknya menjalani kehidupan lebih baik, membina makmal perubatan di kediaman mereka untuk menghasilkan penawar.

“Saya tiada masa berfikir sama ada cara ini berhasil atau tidak. Saya tahu ia perlu dibuat,” katanya.

Sindrom Menkes memberi kesan bagaimana kuprum yang juga bahagian penting otak dan perkembangan sistem saraf diproses dalam badan.

Penghidap sindrom ini biasa hidup tidak melebihi usia tiga tahun.

Namun, Xu yang hanya memiliki tahap pendidikan sehingga sekolah tinggi dan menjalankan perniagaan dalam talian tidak berputus asa demi anaknya.

“Walaupun dia tidak boleh bergerak atau bercakap, dia masih ada jiwa dan perasaan,” katanya sambil memangku Haoyang untuk memberikannya madu dicampur air.

Anak Hidap Penyakit Yang Jarang Berlaku, Ayah Ni Ikhtiar Cari Penawar Dengan Bina Makmal Sendiri!

IKLAN

Usaha Selagi Boleh

Selepas mengetahui ubat mengurangkan gejala dihadapi anaknya tiada di China, Xu memulakan penyelidikan dan mengajar diri sendiri mengenai farmaseutikal.

Kebanyakan dokumen dalam talian berkaitan sindrom berkenaan dalam bahasa Inggeris, namun Xu menggunakan perisian penterjemahan untuk memahami bahan bacaannya.

Apabila mendapati histadin kuprum boleh membantu, dia menyediakan peralatan dan menciptanya, mencampurkan kuprum klorida dihidrat dengan histidin, natrium hidroksida dan air.

Xu kini memberi Haoyang dos harian ubat buatan sendiri yang memberikan kanak-kanak itu sebahagian daripada kuprum yang hilang pada tubuhnya.

Ahli kimia amatur itu mendakwa, beberapa ujian darah kembali normal dua minggu selepas memulakan rawatan.

Kanak-kanak itu tidak boleh bercakap, tetapi dia tersenyum apabila bapanya mengusap kepala.

Tetapi enam minggu selepas membabitkan diri dalam projek itu, Xu menghasilkan botol histidin kuprum pertamanya.

IKLAN

Untuk mengujinya dia terlebih dahulu bereksperimen dengan arnab dan kemudian menyuntik ramuan itu ke dalam badannya.

“Arnab itu kelihatan baik, saya juga tiada masalah, maka saya cuba pada anak saya,” katanya.

Dia kemudian meningkatkan dos secara beransur-ansur. Tetapi ubat itu bukan penawar.

Profesor Annick Toutain, pakar penyakit jarang jumpa di Hospital Universiti Tours di Perancis berkata, rawatan itu hanya berkesan terhadap anomali genetik tertentu jika ia diberikan sejak awal, iaitu dalam tiga minggu pertama kehidupan.

Katanya, selepas itu rawatan hanya mengurangkan gejala, tanpa membawa kepada pemulihan.

Sumber : myMetro 

IKLAN

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI