Usaha anak kecil yang sebak melaungkan azan mengharap pertolongan Allah agar bapanya Francis Awih yang terjatuh ke laut dekat Pulau Burong, Sebuyau pada Isnin lepas ditemui. Video tersebut benar-benar meruntun hati sesiapa yang melihat dan menontonnya.

Dalam kejadian Isnin lalu, Francis Awi terjatuh ke dalam laut selepas bot yang dinaikinya bertembung dengan sebuah tongkang dan dia terjatuh ke dalam laut dan gagal ditemui sehingga hari ini.

@aniratulyinadaniel♬ bunyi asal – Anira Tulyina Daniel

Memetik Utusan Borneo Online, Pengarah Maritim Sarawak Laksamana Pertama Maritim Zin Azman Md Yunus berkata, operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) dilancarkan selepas laporan diterima sekitar jam 12 tengah hari Isnin lepas.

“Sejurus menerima laporan tersebut, Maritime Rescue Sub Center (MRSC) Kuching mengatur gerak Bot Kilat 22 ke lokasi kejadian untuk CARILAMAT.

IKLAN

“Pangkalan hadapan CARILAMAT (PHC) ditubuhkan di jeti awam Sebuyau dan MRSC Kuching turut memaklumkan insiden kepada agensi sahabat serta menyalurkan maklumat kepada persatuan nelayan berhampiran,” katanya menerusi satu kenyataan.

Tidak hanya laungan azan dari si anak, banyak perrkongsian video update pencarian mangsi dikongsi oleh sepupunya @Anira Tulyina Daniel di Tik Toknya.

Semalam Anira Tulyina berkongsi satu video memaparkan kakak dan adik mangsa membacakan beberapa ayat al-Quran termasuk surah Al-Ikhlas, An-Nas, Al-Masad & ayat kursi sebagai salah satu usaha mereka sekeluarga memohon pertolongan Allah SWT untuk mencari mangsa yang sudah lebih lima hari hilang.

IKLAN
@aniratulyinadaniel♬ bunyi asal – Anira Tulyina Daniel

Selain dari itu Anira mewakili keluarga mangsa turut merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak MARITIM Malaysia Sarawak dan seluruh pihak yang telah berusaha bertungkus lumus mencari sepupunya yang sehingga kini masih belum ditemui.

Semoga hari-hari terakhir Ramadan ini dapat memberikan berita Bahagia buat keluarga yang diuji ini. Kita doakan semoga mangsa ditemui dengan segera.

IKLAN

Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI