Berasa lapar ini kadang kalanya tidak mengira waktu. Malah bukan perkara pelik, tiap kali anak-anak balik daripada sekolah, ayat pertama mereka rengekkan, “Mama, laparlah…nak makan apa ye?”.

Jadi apa kata kali ini kita sediakan menu yang cukup ringkas tapi nampak hebat menunya. Lain tidak bukan kita sediakan menu Lasagna yang dimasak menggunakan roti gardenia. Menarik bukan?

Jadi secara tidak langsung, habis juga roti yang dibeli beberapa hari lepas yang masih belum luak dimakan. Oleh itu, usah tunggu lagi, jom kita sediakan menu special ini untuk anak kita yang sedang berasa lapar tu. Pasti mereka nangti akan makan sampai licin dan hingga kekenyangan.


 

Bahan-bahan :

Bawang putih, bawang merah, daging kisar, cendawan butang, sos tomato, mix herb (tak ada pon tak apa) minyak olive oil (guna minyak masak biasa pon boleh)

Cara penyediaan :

  1. Cara buat dia sama macam masak kuah spageti.. Saya guna sos tomato je, tak ada guna tomato dalam tin ke apa… tak beli.

2. Telur sebiji, campur dengan susu cair, saya tak ada susu cair, saya guna susu tepung yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata.

3. Rendam roti dalam campuran tadi.

4. Letak dalam bekas macam ni senang, beli dekat Mr Diy..

IKLAN

5. Letak inti lasagnea yang dimasak tadi atas roti.

6. Saya pakai cheese ni.. Saya potong sendiri nipis mana saya nak.. Kalau ada cheese kepingan tu lagi senang pakai yang tu..

7. Susun cheese tadi atas inti macam ni.. Ikut banyak mana kita suka..

IKLAN

8. Letak balik roti yang dicelup dalam campuran telur dan susu tadi, saya potong sikit tepi dia supaya muat dan cantik.

9. Last sekali tabur mozarella cheese atas dia.. Ikut suka nak tabur banyak mana..

10. Bakar ni ikut oven anda masing-masing. Saya bakar tadi dalam 25 minit suhu 180. Tapi tengok la jugak jangan sampai rentung.. Agak-agak atas dia dah cair dan coklat-coklat ok la tu..

sumber : Haslina Cm via MAHN