Kejadian bila mana seorang ayah dapat berada disisi anak yang sedang nazak akibat kemalangan, tentu saat itu cukup pilu dirasakan. Apatah lagi, perginya anak tersebut di bulan Ramadan.

Ini sebagaimana yang dilalui oleh Encik Hamid Sulong.

“Saya sempat ajar anak mengucap ketika dia nazak, dia sebut ALLAH..ALLAH…sebelum menghembuskan nafas terakhir di pangkuan saya.”

Anak Nazak Akibat Kemalangan, Ayah Ni Sempat Ajar Mengucap!

Memetik laporan Sinar Harian, kemalangan ini berlaku pada 9 Mei melibatkan dua pelajar sekolah maut di KM12 Jalan Kota Bharu-Pengkalan Kubor dekat Kampung Pasir Puteh di sini.

IKLAN

Hamid Sulong, 63, sempat bersama anaknya, Siti Nor Hanim Alya, 17, buat kali terakhir apabila mangsa yang menunggang motosikal terkorban dirempuh kereta ketika dalam perjalanan ke sekolah.

Menurutnya, dia mendapat tahu anaknya kemalangan selepas dihubungi saudara dan terus bergegas dari rumah di Kampung Nechang ke lokasi kejadian.

Anak Nazak Akibat Kemalangan, Ayah Ni Sempat Ajar Mengucap!

IKLAN

“ALLAH sahaja tahu perasaan saya melihat anak terbaring di dalam parit, saya terus pangku dan mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah,” katanya.

Menurutnya lagi, kelakuan Allahyarham pelik hari ini kerana meminta izin mahu menunggang motosikal sendiri ke sekolah.

IKLAN

“Biasanya saya hantar dia setiap pagi, tetapi hari ini dia nak bawa sendiri motor kerana mahu singgah di rumah kawan ambil tudung waktu pulang sekolah.

“Saya sempat berpesan padanya supaya bawa motor elok-elok sewaktu dia salam dan cium tangan saya ketika turun dari rumah,” katanya.

Katanya, ALLAH lebih menyayangi anaknya yang merupakan anak ke-15 daripada 16 beradik apabila perginya di bulan Ramadan.

Sumber : Sinar Harian