Anak sumbing adalah kurniaan dari Allah untuk ibu bapa yang terpilih. Ia bukan salah keturunan siapa-siapa tetapi satu ujian buat ibu dan ayah.

Sebagai hambaNya yang beriman, kita seharusnya bersyukur kerana terpilih menerima ujian tersebut.

Memetik kenyataan Pakar Pergigian Ortodontik, Unit Ortodontik, Kinik Pergigian Cahaya Suria, Kementerian Kesihatan Malaysia, Dr Mohd Zambri Mohamed Makhbul, sumbing bibir dan lelangit adalah keadaan rekahan pada bahagian bibir atas, lelangit atau kedua-duanya.

Sumbing bibir dan lelangit berlaku pada awal kehamilan ketika fasa perkembangan janin iaitu apabila dua tisu mulut yang sepatutnya bergabung, tidak bergabung dengan sempurna.

Dengan perkembangan teknologi perubatan ibu bapa yang dikurniakan anak sumbing tak perlu gusar dan harus mengetahui bahawa keadaan anak mereka boleh dipullihkan serta berfungsi dengan normal.

Menurut doktor, ibu bapa perlu memahami bahawa rawatan pesakit sumbing ini memerlukan masa yang lama. Motivasi yang tinggi daripada ibu bapa dan pesakit sendiri dapat menjamin kejayaan rawatan.

Kisah Inspirasi Anak Sumbing Lan Solo

Penyanyi Lan Solo dan isterinya Sheila Hassim yang dikurniakan anak yang sumbing sentiasa berfikiran positif dan terbuka berkongsi tentang keadaan anaknya itu sejak lahir lagi.

Nur Amna Quxandra atau lebih mesra dengan panggilan Xandra dilahirkan pada 24 Februari kini sudah berusia 4 tahun.

Menerusi perkongsian terkini, Sheila Hassim menerusi akaun Instagramnya, ibu anak empat itu menasihati ibu bapa yang dikurniakan anak sumbing supaya jangan cepat berasa sedih dan rendah diri.

Kisah pengalaman Sheila dan suami yang menjaga dan merawat anak mereka patut dijadikan inspirasi dan panduan buat pasangan yang bakal menimang cahaya mata yang sumbing.

Yang penting jangan rasa rendah diri dan sembunyikan anak tersebut. Cari info dan panduan yang betul untuk merawat masalah anak sumbing.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SheiLa RazLan (@sheilarazlan)

Kongsi Rawatan Xandra

Lately ni ramai dm KY tny progress cleft bibir Xandra.

IKLAN

Ok KY share la perjlnn spjg 4 thn sejak Xandra lahir.

Video ni KY ambik mlm tadi masa dia tido supaya nmpk jelas kesan jahitan dia skrg. 

Xandra operate bibir kat PPUM masa umo 3 bulan dan berat masa tu ngam2 5kg.

Bil hospital yg kene byr dlm rm 700++ je x silap sbb ada subsidi masa tu drpd NGO yg mmg bantu anak2 sumbing.

Jangan Panik & Dapatkan Info Yang Betul

So, parent yg dah detect baby cleft, cepat2 register dgn CLAPAM ya.. hny mereka yg pakar dlm mengendalikan proses baby cleft dr lahir & akan guide kita smpi la baby selamat operation.

IKLAN

Call 0122059140 (Pn Zuraini) bgtau je kondisi baby. 

Jgn panik & jgn baca drpd mana2 grup yg info nya x sahih.. sbb nanti mental down.

Parent yg ada anak cleft mcm Xandra ni, uols kene enjoys the moment.. bukan pk kenapa boleh sumbing & start salah menyalahkan smpi keturunan pon terkait sama.

Semua ni Allah nk bagi saham pahala pd kita utk membesarkan anak2 cleft.

So mommy & daddy out there.. anak sumbing bukan cacat. malah mereka akan memberikan senyuman paling cantik bila dah selesai operate nanti.

Enjoy the moment okay.

Sumber: Sheila Razlan

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Keluarga Gader https://t.me/keluargagaderclub sekarang!