Ada antara kita suka kerja kayu iaitu, pertukangan. Malah ada yang melakukan pelbagai DIY untuk menghias rumah. Ada juga menjadikan ia sebagai sumber pendapatan sambilan.

Namun tahukah anda bahawa untuk bertukang perlu ada ilmu mengenai kayu salah satunya adalah memastikan kayu tahan lama terutama dengan serangan anai-anai.

Sebagaimana perkongsian tukang kayu ini,Atama Aaeman  bmemberitahu cara untuk mengawet kayu agar kekal tahan lama termasuk serangan anai-anai.

Ikuti perkongsian ini. Katanya petua itu diperolehi daripada bapanya yang juga merupakan tukang kayu.

 

Artikel Berkaitan: Begini Cara Nak Didik Anak Solat, Ibu Ini Guna Gambar Dengan Batang Mancis. Sungguh Inspirasi!

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Petua mengawet kayu.

Salam sehobi rakan-rakan tukang sekalian.
Ramai tukang suka menggunakan kayu untuk projek-projek DIY. Kayu memang cantik dan berseni semulajadi selain senang dibentuk, dicantum dan dikendali. Tetapi kayu lama kelamaan akan reput, rosak tekstur asal dan hilang kekuatannya terutama jika terdedah kepada faktor cuaca, kulat dan serangga.

IKLAN

Saya kongsikan di sini petua mengawet kayu supaya tahan lama yang diajarkan oleh bapa saya seorang tukang rumah, tukang kayu dan pernah terlibat dengan industri kayu balak di Sarawak selama berpuluh tahun.

Teknik rawatan kayu ini sangat ekonomik. Saya hanya gunakan campuran ubat gegat (naphthalene) dengan minyak diesel. Sediakan bahan dalam kuantiti sesuai dengan jumlah kayu yang hendak dirawat. Biasanya seliter diesel cukup untuk 1 meter padu kayu. Saya gunakan sebungkus ubat gegat seperti dalam gambar untuk seliter diesel.

Ubat gegat

Sebungkus ubat gegat (moth ball) seperti ini untuk setiap satu liter diesel cukup untuk merawat 1m padu kayu

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

 

Ubat gegat ditumbuk halus sehingga menjadi tepung dan dilarutkan di dalam minyak diesel. Gunakan topeng pernafasan yang sesuai semasa penyediaan dan proses merawat kayu sebab wap naphthalene ini bahaya jika disedut berlebihan. Kayu yang hendak dirawat mestilah betul-betul kering. Campuran bahan tadi boleh disapu dengan berus atau penggelek cat, ataupun disembur ke atas kayu. Biarkan ia meresap ke dalam kayu dan keringkan. Jangan jemur terus di bawah matahari.

IKLAN

Setelah rawatan, kayu masih boleh diketam atau dilicinkan. Pastikan kayu sudah betul-betul kering dari kesan berminyak pada permukaan sebelum mengecat. Warna asal kayu tidak akan terjejas jika rawatan dibuat dengan betul. Kayu yang saya rawat dengan teknik ini terbukti tahan lama tanpa kesan kerosakan akibat cuaca, kulat mahupun serangga.
Bau ubat gegat akan kekal dalam isi kayu untuk tempoh bertahun-tahun walaupun kayu terdedah dengan cuaca panas dan lembap.

Malah kalau naik ke atas syiling rumah saya yang rangkanya dibuat dengan kayu terawat ini kita akan hidu bau ubat gegat walaupun setelah lebih 5 tahun! Lipas, cicak, tikus dan serangga-serangga perosak memang tak berani dekat. 

Rak tempat isteri saya menanam bunga dibuat daripada kayu terawat dengan teknik ini.

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

Selepas dirawat, kayu-kayu ini terbiar selama lebih 4 tahun di atas tanah sebelum dikutip untuk dibuat rak pasu bunga.

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

Gambar menunjukkan rak tempat isteri saya menanam bunga yang dibuat daripada kayu terawat dengan teknik ini. Selepas rawatan, kayu tersebut terbiar selama lebih 4 tahun di atas tanah sebelum dikutip untuk dibuat rak bunga ini. Semasa memotong, bau naphthalene masih kuat dan kayu masih kekal elok. Rak bunga ini dah lebih setahun di situ tanpa dicat dan terdedah kepada cuaca di tepi pantai yang panas dan lembap, di atas tanah tanpa beralas.

IKLAN

Rak pasu bunga ini dah lebih setahun di situ tanpa dicat dan terdedah kepada cuaca di tepi pantai yang panas dan lembap, di atas tanah tanpa beralas.

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

Semasa memotong kayu-kayu ini untuk dijadikan rak pasu bunga, bau naphthalene masih kuat dan kayu masih kekal elok walaupun terbiar lebih 4 tahun.

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

Contoh kayu terawet yang terbiar atas tanah selama 5 tahun dan diserang anai-anai. Kaedah ini tidak membunuh anai-anai tetapi kayu selamat dari dirosakkan. “Terowong” anai-anai dah penuh atas kayu tapi kayu masih elok di permukaan dan dalamnya masih macam baharu

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

Semoga bermanfaat!

Sumber: Atama Aaeman

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Anak Tukang Kayu Kongsi Petua Awet Kayu Supaya Tahan Lama Dan Elak Serangan Anai-Anai

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI