
Sekiranya melihat ada lebihan nasi di dalam periuk mungkin terbayang menu yang boleh dimasak untuk sarapan adalah nasi goreng.
Pun begitu, memberi citarasa berbeza menu sarapan apa kata gunakan lebihan nasi ye sebut untuk membuat apam.
Rasanya yang enak dan lembut, ditambah pula pilihan warna yang menarik digunakan pasti mampu menambat selera seisi keluarga.
Nak tahu resipinya? Ikuti perkongsian Niessa Chang ini
Suka sangat buat apam nasi guna resepi ni.
APAM NASI (Azlina Ina)
Bahan A
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 air
1/2 cawan gula
*Kisar semua bahan dan tapis.
Bahan B
1/2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
Sedikit garam
*Ayak semua bahan.
Bahan C
3 sudu teh mauripan
Bahan D
3 sudu teh minyak
Pewarna
Cara-cara
1. Masukkan bahan A yang sudah ditapis ke dalam bahan B. Kacau sebati.
2. Masukkan bahan C. Kacau sebati.
3. Masukkan bahan D. Kacau sebati.
4. Perap 1 hingga 2 jam.
5. Panaskan periuk kukus.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan yang sudah disapu minyak.
7. Masukkan acuan tadi ke dalam periuk kukus.
8. Kukus selama 20 minit, api sederhana.
Siap untuk dinikmati
Sumber : Niessa Chang
Setitik Minyak Pun Tak Guna, Tapi Ayam Goreng Jadi Sedap & Rangup Guna Air Fryer! Wanita Ini Kongsi Resipinya

Sejak kenaikan harga barang terutamanya minyak, ramai yang mengubah menu dan cara masakan untuk lebih jimat. Lebih-lebih lagi dalam penggunaan minyak yang banyak untuk menggoreng, ditukarkan teknik yang lebih jimat tanpa sebarang minyak dan lebih menjimatkan masa tanpa perlu dipantau khuatiri hangit. Teknik apa lagi kalau bukan ubah kepada penggunaan air fryer.
Jika sebelum ini ramai yang kata masak guna air fryer ni tak kena dengan selera sebab kering. Haa apa kata try test tengok resipi yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook ni! Ayam goreng resipi ni tetap garing dan sedap tanpa setitik minyak. Hebat kan? Jom tengok cara nak buatnya!
Resipi Ayam Goreng Air Fryer
Ayam goreng tak guna minyak tetap garing. Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer. Akhirnya, misi berjaya! Ayam goreng sedap dan rangup.
Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Korang try la buat. Serius, tak payah masuk setitik minyak pun.
Cara-caranya :
1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan:
– bawang putih (tumbuk lumat)
– sedikit halia (tumbuk lumat)
– sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat)
– sedikit kunyit serbuk
– garam
3. Gaul sebati dan masukkan dalam bakul air fryer.
– suhu 180 darjah
– masa 15 minit
*Saya guna AirFryer Philips Tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
4. Siap dan boleh dihidangkan.
Lebih jimat masa dan juga minyak masak. Sekali sekala cuba cara ni apa salahnya. Rasanya tetap sama seperti goreng menggunakan minyak masak.
Sumber: Facebook Tsu Feh Sufiah
Resipi Tomyam Tanpa Perencah, Tak Ada Bahan Pengawet, Lagi Sedap!

Setiap kali ke restoran masakan Thailand pasti wajib order menu Tomyam pekat. Aroma tomyam memang menyelerakan.
Hirup kuah tomyam panas-panas makan bersama nasi putih memang terangkat! Tak perasan boleh habis semangkuk.
Bagi penggemar tomyam apa kata buat sendiri pencerahnya. Tak perlu beli di kedai. Lagi selamat, bebas bahan pengawet. Maklumlah penggemar tomyam ni kalau makan hari-hari memang pun tak jemu! Jom lihat resipi tomyam tanpa perencah ini!
Sesuai untuk yang suka makan tomyam mcm zaman kita kecik dulu. Teringat pulak tomyam mak kat kampug. Sedapnya kan.
Menu ni setiap minggu mesti saya buat. Sebab anak-anak memang suka sangat. Ni sebahagian koleksi gambar tomyam tumis saya. Saya share resepi disini ye:
Bahan :
Bawang besar 1bj (potong 4) *
Bawang putih 2 ulas (ketuk sekali je guna lesung) *
Serai (ketuk) *
Daun limau purut *
Tomato (potong dadu) *
Cili api (ketuk) *
Limau nipis
Ayam (potong kecik)
Sayur (carrot, bunga kobis, kubis, cendawan)
Cara:
1.Panaskan minyak
2.Tumis kan bahan yg bertanda * hingga layu
3.Kemudian masuk kan air
4.Bila dh menggelegak, masuk kan ayam
5.Renehkan biar ayam hingga masak
6.Kemudian masuk kan Sayur.
7.Jangan lupa perah kan limau nipis, masuk kan garam Dan perasa kalau suka.
8.Kalau suka daun ketumbar boleh tabur atas dia.
9.Hidangkan dgn telur dadar, Sambal belacan Dan timun. Nasi masak lebih takut tak cukup.
10.Jemput la makan, ape tunggu lagi.
Terima kasih. Kalau ada pahala di setiap resepi yang saya kongsi ni, saya sedekahkan buat arwah Abang sy AmreyFaizal bin Alaui.
Sumber: NurulAin Alaui
Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

Cukup nampak menyelerakan manggo cheesecake yang dikongsikan ini. Untuk yang ingin mencuba, ini resipinya.
Hai semua, hari ni ariana nak share cara ariana buat mango cheesecake. Yang pasti bila makan tak cukup 1 slice.
Resepi Mango Cheesecake
160gram biskut marie (dikisar halus/ditumbuk hancur)
90gram butter (dicairkan)
========================
2 biji mangga (dikisar dijadikan puri)
+ 1 sudu besar air jus lemon
========================
500gram cream cheese
200gram whipping cream
1sk esen vanila
140gram gula castor
100gram puri mangga
2 1/2 sudu besar air jus lemon
1 sudu besar susu pekat manis
(2 sudu besar gelatin + 80ml air panas) -kacau sebati
========================
Manggo jelly
1 sudu besar gelatin + 50ml air panas – kacau sebati
200gram puri mangga
Cara membuatnya :
1. Mula-mula kisar dahulu biskut marrie hingga hancur atau ketuk je sampai hancur.
2. Bila dah hancur, masukkan biskut ke dalam bekas bersama butter yang telah dicairkan. Kemudian kacau hingga sebati.
3. Masukkan biskut tadi ke dalam loyang 8′, tekan sehingga padat dan rata. Gunakan loyang yang boleh dibuka tepi atau boleh tolal dari bawah. Sejukkan selama 30 minit atau masukkan ke dalam frezer.
4. Untuk membuat puri mangga, gunakan 2 biji mangga yang dikupas kulit kemudian masukkan ke dalam pengisar bersama dengan 1 sudu air jus lemon.
5. Ni puri mangga yang telah siap dikisar.
6. Sebelum buat adunan cheese, buat air geletin terlebih dahulu. 2 sudu geletin + air panas 80ml. Kacau hingga sebati, ketepikan.
7. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor, esen vanila, air jus lemon. Mix kesemua bahan ini sehingga kembang dan licin. Pastikan tidak berketul.
8. Bila adunan sudah licin masukkan puri mangga. Mix hingga sebati. Dan kemudian masukkan pula susu pekat manis dan air gelatin tadi. Mix sehingga adunan sebati seperti ini.
9. Kemudian keluarkan loyang tadi dan tuang adunan cheese. Sejukkan 2 – 3 jam, boleh letak dalam frezer atau chiller. Pastikan cheese jadi keras.
10. Untuk adunan manggo jelly pula, ariana
buat air gelatin dahulu. 1 sudu besar
gelatin+50ml air panas. Kacau sehingga
sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
Masukkan air gelatin tadi ke dalam
mangkuk bersama puri manga. Kacau
sehingga sebati. Buat adunan puri manga
ni 10 minit sebelum keluarkan cheesed dari peti.
11. Tuang adunan puri mangga dalam
loyang. Untuk dapatkan lapisan atas yang
|icin, jangan rata guna sudu. sengetkan
sikit loyang supaya rata ke tepi. Sejukkan
semula selama 7-8 jam dalam peti ais
biasa@chiller.
12. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari
Loyang. Kalau guna loyang yang boleh
buka bawah, letak cawan kat bawah loyang dan tolaklah loyang ke bawah.
Ni hasilnya manggo cheesecake
Sumber : Ariana Sofia Ahmad via MAHN