Bila rasa teringin nak makan pasta seperti spaghetti ataulasagna, tentu kita akan membeli sos pasta dalam tin.

Namun bagi yang mementingkan kualiti penyediaan makanan secara sihat tanpa pengawet, boleh cuba membuat sos pasta di rumah.

Asyik pakai yang dalam tin saja, apa kata cuba buat sendiri sos rasanya tentu sedap sebab kita guna bahan segar.

Sebagaimana perkongsian puan Izani Shadila di facebooknya, berkata resipinya sos pasta ini dipelajari daripada seorang chef. Memang rasanya sedap!

Asyik Beli Sos Pasta Dalam Tin, Ikuti Je Resipi Chef Ini Buat Sendiri Di Rumah, Rasa Lebih ‘Fresh’ Dan Tiada Pengawet!

Hari ni nak share resepi homemade pasta sauce .Berbaloi buat sendiri, bahan pun mudah dan murah.
Boleh jadi sumber pendapatan juga tau. Jangan tak percaya 
Firstly nak say thanks banyak-banyak pada guru saya, Chef Adrian yang ajarkan resepi ni. Worth to cook sebab as you can see, hasilnya dapat penuh satu bekas aiskrim ni.
Mother of pasta sauce ni boleh buat masak pelbagai jenis pasta, topping pizza,
lasagna of course my favourite mamma mia, roti sausage,
dipp utk any artisan bread & pastries pun boleh.
Resepi seperti di bawah. Saya halalkan untuk share ya.

Homemade Pasta Sauce
700gm fresh tomato
500gm tomato stock (air rebusan tomato tu)
200gm tomato paste
50gm chopped onion
20gm garlic
30gm olive oil
10gm English parsley
10gm coriander
2 leaves Bay leaf
additional herbs – Thymes, Oregano, Basil
salt, sugar & pepper

Cara penyediaan:

IKLAN

Asyik Beli Sos Pasta Dalam Tin, Ikuti Je Resipi Chef Ini Buat Sendiri Di Rumah, Rasa Lebih ‘Fresh’ Dan Tiada Pengawet!

1. Bahagian bawah tomato dikelar 4. Untuk mudahkan tanggalkan kulit nanti. (dalam video kelar atas, silap kelar pulak. sepatutnya bawah tau)
2. Rebus fresh tomato sampai lembut. Keluarkan dan toskan. Buang kulit. Simpan stock rebusan tu.
3. Dalam pan yg lain, panaskan olive oil. Tumis garlic dan onion sampai layu sikit. Tak perlu caramel sangat. Masukkan bay leaf.
4. Masukkan tomato, stock tomato dan tomato paste. Boleh hancur-hancurkan tomato tu tadi ya. Stock tomato tak semestinya semua ya. Masuk sikit demi sikit ikut nak pekat dia macam mana.

Asyik Beli Sos Pasta Dalam Tin, Ikuti Je Resipi Chef Ini Buat Sendiri Di Rumah, Rasa Lebih ‘Fresh’ Dan Tiada Pengawet!

5. Masukkan bahan2 lain. Perasakan dgn garam, gula dan blackpepper course. Masak sampai color dah cantik, dah siap dah.
6. Boleh simpan dalam freezer/chiller. Anytime nak guna just defrost jer.
*Nak blend kasar-kasar sikit pun boleh.

 

IKLAN

Selamat Mencuba!

Sumber:Izani Shadila

Asyik Beli Sos Pasta Dalam Tin, Ikuti Je Resipi Chef Ini Buat Sendiri Di Rumah, Rasa Lebih ‘Fresh’ Dan Tiada Pengawet!

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Asyik Beli Sos Pasta Dalam Tin, Ikuti Je Resipi Chef Ini Buat Sendiri Di Rumah, Rasa Lebih ‘Fresh’ Dan Tiada Pengawet!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI