Awas, Kebiasaan Buruk Di Pagi Hari Yang Patut Ibu-Ibu Hindari. Ayuh Semak!

Ada hari-hari yang membuatkan metabolisme tubuh anda bermasalah. Disebabkan itu anda harus menghentikan beberapa kebiasaan yang menjadikan metabolisme anda menjadi lebih baik untuk badan ideal dan mendapatkan tenaga.
Salah satu cara mengubahnya adalah dengan membakar lemak secara efektif selain daripada berhenti mengambil minuman dan makanan yang tinggi gula serta lemak.
Lebihkan pada pengambilan sarapan yang sihat serta berserat yang dapat membantu anda untuk menurunkan berat badan yang mencegah obesiti.
Dipetik dari portal Boldsky, berikut adalah merupakan kebiasaan di pagi hari yang seharusnya dihindari jika anda mahu pastikan kadar metabolisme anda berjalan dengan normal. Ayuh ibu- ibu, check semula apa kebiasaan anda di pagi hari, mana tahu ada terselit di dalamnya!

1. Kurang Tidur
Ini boleh menjadi masalah yang serius kepada anda kerana ia boleh menyebabkan kalori susah dibakar dan mungkin juga kadar kolestrol anda meningkat.

2. Tidak Minum Air Putih Setelah Bangun
Ramai di antara kita yang memilih kopi sebagai minuman di pagi hari. Sebenarnya kopi bukanlah pilihan yang baik diambil setelah bangun tidur. Anda perlu minum air putih setidaknya dua gelas air setelah bangun tidur dan ini dianggap baik untuk meningkatkan metabolism anda.

IKLAN

3. Minum Kopi Pada Waktu Yang Salah
Tengahari dan petang merupakan waktu terbaik untuk minum kerana waktu ini hormon kortisol berada pada tingkat yang rendah. Jika anda meminum kopi pada siang hari, itu akan merosakan metabolisme anda.

4. Minum Smoothie ketika sarapan
Minum smoothie ketika sarapan memberi kesan buruk untuk metabolism anda kerapa minuman ini mengandungi aiskrim, sirap, buah dan gula.

IKLAN

5. Jarang Mengambil Makanan Berprotein
Protein harus menjadi sebahagian dari makanan anda, terutama pada saat sarapan pagi. Sebab protein dapat membantu membakar kalori. Anda wajib menambahkan makanan kaya protein pada ketika anda sarapan.

IKLAN

6. Memakan Karbohidrat Yang Dimodifikasi
Memakan roti tawar pastinya bukan makanan yang sesuai untuk anda kerana ia tidak mengenyangkan. Oleh karena itu, anda dinasihatkan untuk memakan roti gandum agar anda dapat merasa kenyang sekaligus mempercepat metabolisma anda.

7. Makan terlambat
Sering makan terlambat atau tidak tepat pada waktunya akan menyebabkan kadar metabolisma terganggu. Maka dari itu, dianjurkan untuk sarapan pagi minimal 2-3 jam setelah anda bangun tidur.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI