Hari-hari kita bercakap dengan anak-anak, ianya bukan sekadar borak kosong malah sarat dengan nasihat agar dalam bersembang dapat juga kita mendidik anak agar menjadi orang yang baik bila dewasa kelak.

Pun begitu, disarankan jangan pernah lupa untuk menyebutkan 5 ayat power yang dikongsikan oleh doktor ini dalam kehidupan harian.

Menurutnya, ayat power tersebut akan  memberi kesan yang sangat bagus kepada perkembangan anak-anak dan buatkan ibu ayah rasa lebih bahagia. Nak tahu apakah itu, jom baca perkongsian penuh daripadanya.


Mak ayah kalau nak lebih bahagia wajib biasakan diri sebut 5 ayat power ni kat depan anak:

#1 – “Pandainya anak ibu ni”.

Subsconcious mind si kecil tu sangat sukakan perhatian dan pujian lagi-lagi dari mak ayah dia sendiri.

Sebab tu yang ada je macam-macam perkara dia cuba buat semata-mata nak tarik perhatian kita.

Jadi, tiap kali dia bantu kita atau lakukan sesuatu yang bagus, hadiahkanlah pujian supaya dia terus termotivasi untuk buat yang terbaik.

#2 – “Terima kasih anakku sayang.”

Ucapan ni simple je but very meaningful.

Budak bertuah tu akan rasa dihargai dan dia pun akan belajar untuk menghargai orang lain.

#3 – “Ayah minta maaf ye.”

Kalau nak rasa lebih bahagia, kita pun kena belajar untuk rendahkan ego dan mintak maaf kat anak kalau terbuat salah.

Si kecil kita tu akan nampak yang mengaku kesilapan ni sebenarnya perkara mulia.

Sampai satu tahap, dia pandai nak respect orang lain walaupun orang tu statusnya lebih rendah.

IKLAN

#4 – “Mak sayang awak ni.”

Kadangkala kita rasa yang kita dah buat sehabis baik untuk nak besarkan dia tapi sebenarnya ucapan sayang ni lah akan buatkan si kecil tu rasa lebih disayangi dan dihargai.

Dalam tak sedar, minda dia pun akan terlatih untuk rasa sayang kat orang sekeliling.

#5 – “Jom adik, ayah bacakan buku.”

IKLAN

Benda ni walaupun setiap hari kita lakukan sekejap je, namun efek pada bonding kita dengan anak sangat kuat.

Si kecil tu bukan je akan membesar sebagai bijak pandai yang minat membaca tapi strong bonding yang terbina tu akan buatkan dia sentiasa respect kat kita serta mudah nak dengar kata dan nasihat kita.

Nota kaki: Ingat ye kawan-kawan. Perbualan dan komunikasi yang saya share ni penting sangat untuk bentuk karakter anak kita bila dia meningkat dewasa nanti.

Sekarang ni pada mata si kecil tu, kitalah idola dia yang paling hebat.

Jadi semua perkara yang kita buat dan sebut, dia akan tiru dan lakukan sebijik macam apa yang kita buat dan kita sebut.

Tolong #kongsikan ilmu mahal ni dengan pasangan masing-masing supaya kita sama-sama bahagia lihat budak bertuah tu membesar jadi anak yang membanggakan kita dunia dan akhirat.

Nota kaki 2: Bacakan bedtime stories pun sebenarnya boleh jadi momen paling mesra antara kita dan si kecil tu.

Sumber : Dr Ahmad Luqman Bukhari.