Memiliki keluarga bahagia adalah impian buat pasangan yang melangkah ke alam perkahwinan. Sudah tentunya kita mahukan pasangan yang baik dan sedap mata di pandang.

Semua insan, sama ada lelaki atau perempuan, pasti punyai ciri-ciri yang diidamkan oleh pasangan masing-masing. Begitu juga dengan lelaki keterunan cina ini, Adam Kelvin yang berkongsi kisah menarik mengenai kenapa dia memilih wanita melayu berbanding keturunan asalnya.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Bahagia Kahwin Campur, Lelaki Cina Ini Beri Sebab Kenapa Pilih Wanita Melayu, Raih Perhatian

Antara sebab kenapa saya pilih perempuan Melayu sebagai isteri:

IKLAN

1. Kasih sayangnya pure.
Sebagai lelaki chinese, saya memang tahu sebenarnya mengahwini perempuan cina bukan option utama. Haha.. maintenance tinggi woo..
Kemudian, kebanyakan saya jumpa, kalau ada duit banyak, sayanglah suami dan anak. Tapi kalau suami tak ada duit, sayang tu akan defisit sama dengan nilai duit. Atau mungkin lagi kurang. Haha..

Tapi tak semua ya. Tapi kami selalu dididik macam tu. Money is everything. Cash is a king. Dah terbiasa dengan mindset macam tu.
Tak dinafikan mostly mereka datang dari family yang kaya. Takkanlah ayah mereka nak kahwinkan anak perempuan mereka untuk susah bersama suami? Pasti cari yang sama taraf.

Perempuan melayu ni, kasih sayangnya sejati. Sekali sayang, kebanyakannya ikhlas dan setia hujung nyawa. Til jannah orang kata.
Kalau tak sayang suami pun, kasih sayang mereka terhadap anak tak pernah luntur.

2. Mata cantik.
Tahu tak sebenarnya raaammmaaai lelaki cina diluar sana lebih sukakan perempuan melayu. Sebab bermata cantik. Bulat dan besar. Nampak lebih berseri.
Itu antara sebab kenapa ramai wanita cina sanggup pakai contact lens yang besar-besar untuk nampak comel.
Sedangkan perempuan melayu tak perlu semua tu.
Dari sudut raut wajah pun, perempuan Melayu memang lebih cantik berbanding perempuan Cina. Perempuan Melayu cantiknya, fuhhh.. memang masyaallah! Masa saya bawa balik wife saya jumpa family, mereka semua cakap wife saya cantik. Haha.. tapi wife saya tak percaya. Dia selalu rasa dirinya tak cantik. Haih.
Tapi mereka takut nak berkahwin sebab kekangan agama dan budaya. Huhu..
Tapi saya dengar, lelaki melayu suka amoi jugak ya?

 

IKLAN

 

3. Pegangan agama
Perempuan melayu ni mempunyai pegangan agama yang kuat. Mereka pandai menjaga diri dan mendidik anak.
Itu antara sebab kenapa saya pilih wife saya dari kampung. Sebab dia pandai jaga diri dan banyak ilmu agama yang dapat saya belajar bersamanya.
Perempuan bandar ketika tu, saya takut nak dekati. Saya takut high maintenance jugak.

4. Sanggup susah senang bersama
Masa merisik wife saya dulu, saya beritahu yang saya tak mampu nak sewa rumah. Saya kata hanya ada bilik dan sebuah motor saja.
Actually saya nak uji tahap mana bakal wife saya dapat terima keadaan saya.
Surprisingly, mak mertua saya totally okay!

Beliau kata, asalkan saya berusaha untuk majukan diri dan cuba usaha bagi yang terbaik buat keluarga, tak ada masalah. Semua orang bermula dari bawah.
Masyaallah. Tabarakallah. Alhamdulillah.
Wow!

Tapi sebenarnya masa tu saya dah beli rumah dan kereta sebelum berkahwin. Saya saja sembunyikan perkara tersebut sampailah lepas berkahwin, baru saya reveal.
Memang itu matlamat saya. Cuba memiliki rumah diusia muda dan ayah saya sering tanamkan mindset kepada saya, sebelum kahwin wajib beli sebuah rumah untuk bina family.

Saya tak nafikan, jiwa wanita melayu ni memang kental. Susah macam mana sekali pun, jangan harap nak tinggalkan suami. Sanggup bergadai emas untuk bantu suami.

IKLAN

Akhir sekali..
Ramai tau kawan-kawan chinese saya nak berkahwin dengan perempuan melayu. Cuma mereka masih tak nampak keindahan Islam tu macam mana.
Doakan mereka agar dapat hidayah ya suatu hari nanti?
Adam Kelvin
Suka belajar perbezaan budaya dan cuba meraikan kegemaran wife saya.

Sumber: Adam Kelvin

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Bahagia Kahwin Campur, Lelaki Cina Ini Beri Sebab Kenapa Pilih Wanita Melayu, Raih Perhatian