Sepanjang PKP ramai yang duduk di rumah dengan melakukan pelbagai aktiviti untuk menghilangkan rasa bosan. Ia termasuk melakukan dekorasi kediaman.

Bagaimanapun apa sahaja yang melibatkan tata hias kita perlu mengutamakan keselamatan.

Seorang pengguna facebook yang dikenali sebagai Athirah Noor cakna mengenai bahaya soket yang di cat dengan warna tertentu. Dengan itu beliau telah menyenaraikan beberapa panduan untuk mengelak bahaya. Semua ini adalah rentitan daripada soalan sepengguna lain yang bertanya kesan jika berbuat demikian.

 

Maaf tanya. Boleh atau tidak spray soket mcm ni?
Ada kesan apa2 tak tentang pengaliran haba/etc?
=================================
Updated : 9.19 pm

Terima kasih semua yg bagi respon. Terhibur saya baca komen semua orang. Macam-macam ragam. . Ramai yang kecam, tak kurang juga yang share ilmu..ada juga geng backup. Ada yg panggil saya abang. Tu lucu Thanks guys!! Faham memasing tgh PKP ni, mood ramai yg ke “laut”. Sensitipp! Nasib baik saya baca tadi dlm keadaan tgh tunggu waktu berbuka puasa. Kalau tak, agaknya saya pun terlayan balas komen semua.

Ok. Let I make it clear & summarize kan utk kita semua berdasarkan comment thread yg saya perhatikan dan baca daripad perkongsian masing-masing.

Nota: Photo di atas adalah hasil screenshot dari orang lain dan group lain, saya tutup nama asal sbb saya nak elak mereka yg dikecam pula.
**tujuan asal posting utk bertanya pendapat sebab bukan bidang saya utk saya pastikan, terima kasih bg yg berkongsi pendapat dan ilmu.

Ok. bawah ni saya listkan beberapa pilihan yg sy sempat grab utk rujukan kita semua terutamanya untuk orang yang jenis macam saya belum tahu :

1. Boleh buat, TAPI tutup lubang 3 pin soket tu dgn apa2 dulu sebelum spray utk elakkan sebarang kecelakaan yg tak diingini terutamanya melibatkan arus aliran elektrik.

2. Boleh buat, TAPI buka dulu ‘casing’ nya. tunggu betul2 kering baru pasang semula.

3. Boleh buat, TAPI memerlukan jenis cat tertentu. (Boleh cuba scroll semula dlm comment thread).

4. Boleh buat, TAPI tak digalakkan. Utk elak apa2 perkara yg tak diingini di kemudian hari. Terutamanya litar pintas.

5. Terus beli dan ganti baru. Jika nak yg berwarna, sudah ada produk soket berwarna dijual dlm pasaran. Cuma pastikan ada SIRIM.

**jadi kesimpulan saya : lebih baik jangan dibuat dan gantikan sajalah dgn yg baharu.

 

Mengundang bahaya

Dalam pada tinjuan komen mendapati netizen beranggapan cara itu mengundang bahaya.

antaranya

” Mmg nice tapi bahaya sbb paint material tu kita tak tau samada kalis api ke tak. Brg2 melibatkn heat, elektrik socket mcmni takleh buat suka2. Even nak bersihkn pun kena hati2.

IKLAN

“Tak digalakkan spray.. sbb cat spray antara bahan mudah bakar

Keluarga: Apa yang pasti, pastikan bahan yang digunakan selamat agar tidak mengundang bahaya.

Sumber: Athirah Noor

ak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520