Penonton drama Rindu Kasih yang kini sedang trending lakonan Ummi Nazeera dan Izzue Islam pasti geram dengan watak ibu mentua kepada Salina (Ummi Nazeera) kan?

Pada yang dikurniakan mak mentua yang baik, penyayang dan bertimbang rasa, syukur alhamdullilah. Tapi pada yang direzekikan sebaliknya, anda harus banyak bersabar ya.

Takkan sepanjang masa, kita nak melawan kan? Bagaimana keluarga nak harmoni. Tetaplah bersabar kerana di sebalik kesabaran itu pasti ada hikmahnya.

Sentiasa cuba menjalinkan hubungan yang baik dengan mentua, anda boleh lakukan amalan ini untuk melembutkan hati ibu mentua.

1. Sabar Dan Sentiasa Doa Kepada Allah
“Allahumma taqabbal taubatil waghsil haubatii, wa ajib da’watii, wa tsabbit hujjatii, wa saddid lisaanii, wahdi qalbii, waslul sakhiimata shadrii.”

Maksudnya : Ya Allah, terimalah taubatku, hilangkan rasa khawatirku, jawablah doaku, teruskan ucapan benarku, arahkan hatiku kepada hidayah-Mu, dan lenyapkan kedengkian yang menyelubungi dadaku.

2. Doa Agar Pintu Hati Mentua Terbuka

IKLAN

Allaahumma musharrifal Quluub (sebutkan nama mertua), sharrif quluubanaa ‘alaa tho’ atika’.

Maksudnya : Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.

Artikel Berkaitan

IKLAN

3. Doa Agar DiKurniakan Rasa Cinta Dan Kasih Di Hati Mentua

Allahumma inni as aluka, bi haibati adhamatika, wabi sathwati jalaalika an taj’ala mahabbatii fii Qalbii (sebutkan nama mertua), wa alqil mahabbata wal mawad data fii Qalbihi wa aththifhu, alayya bi fadhlika Yaa Kariim.

Maksudnya : Ya Allah, sesungguhnya aku meminta kepada-Mu, berkah wibawa keagungan-Mu dan amukan keluhuran-Mu, agar Engkau jadikan kecintaan di dalam hati (sebutkan nama mertua). Dan resapkanlah kecintaan dan kasih sayang terhadapku di dalam hatinya. Dan cenderungkan ia padaku lewat anugerah-Mu, wahai Dzat yang Maha Mulia.

IKLAN

4. Tawakal
Allaahumma innaka antal azizul kabir. Wa anaa abduka adhdhoiifudzdzaliil. Alladzii laa haula wa laa quwwata illaa bika. Allaahumma sakhkhir lii…(sebutkan nama mertua) kama sakhkhorta firauna li musa. Wa layyin li qolbahuu kama layyantalhadiida li dawuda. Fa innahu la yantiqu illa bi idznika. Nashiyatuhuu fii qobdhatika. Wa qolbuhuu fi yadiKka. Jalla tsanau wajhik. ya arkhamar rakhimiin.

Maksudnya : Ya Allah, sungguh Engkau Maha Mulia Maha Besar. Sedangkan aku hamba-Mu yang sangat hina dina. Tiada upaya dan kekuatan keculi karena Engkau. Ya Allah, tundukkanlah… (sebutkan nama mertua) padaku, sebagaimana Engkau telah menundukkan Fir’aun pada Musa AS. Dan luluhkan hatinya untukku, sebagaimana Engkau telah meluluhkan besi untuk Daud AD. Karena sungguh dia takkan berbicara kecuali dengan izin-Mu. Ubu-ubunnya dalam genggaman-Mu, dan hatinya di tangan-Mu. Pujian wajah-Mu telah Agung, wahai yang lebih sayang para penyayang.

Semoga dengan mengamalkan doa-doa ini, hubungan anda dan juga mentua bertambah baik. Insya Allah

Mesti Baca :

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Rindu Kasih’ Buat Ramai Geram Dengan Mak Mentua Macam Halijah. Ini Doa Untuk Lembutkan Hati Mentua

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI