Tanaman akan hidup dengan subur bila dibaja dengan betul. Kali ini ketahui juga cara penyediaan baja organik daripada bahan-bahan tersedia di rumah sebagaimana yang dikongsikan ini.

Baja Organik Cair (BOC) / MikroOrganisme Lokal (MOL)

Rutin setiap pagi sabtu saya akan siram ‘booster’ organik ni untuk semua pokok agar lebih subur & sihat..Guna sisa2 dapur ja yang kita tak masak, tak makan, busuk atau expired

Kulit bawang, batang kangkung/bayam..kulit pisang, kulit nanas, kulit betik, kulit limau, kulit ubi kentang/keledek, kulit telur, air basuh beras, air kelapa tua, nasi basi, susu basi, roti expired, hampas kopi/teh dan lain2..

Apa-apa pon boleh campur sekali yang penting organik..

Untuk proses fermentasi yang lebih cepat boleh guna EM/yakult/ragi tapai..dan gula merah/pasir sebagai makanan mikrob/bakteria untuk membiak..

IKLAN

lepas dah penuh campur semua kena tutup dengan kain ketat2 & buka seminggu sekali pada 1 bulan pertama & dikacau..

minimum kena peram 1 bln baru leh guna..saya punya tu dah 4 bulan lebih, lagi lama lagi bagus..

Untuk permulaan boleh campur apa yang ada dulu..contoh air basuhan beras + kulit bawang + gula..yang lain-lain boleh tambah sikit-sikit ikut apa yang ada nanti sampai la penuh..

IKLAN

Ingat yer 1 bulan selepas campuran terakhir (penuh) baru guna..tanda2 boleh guna kalau dah tak bau busuk..bau dia macam tapai kira dah jadi la..boleh guna untuk siram atau sembur..

Booster organik untuk semua tanaman saya. Ni lah mikroorganisma lokal (MOL) &
ig sebagai baja/pupuk organik cair (POC)

Spora putih menandakan peraman dah
cukup matang& adanya banyak bakteria/
mikrob baik yang sangat aktif.

Sumber : Pyan Sempoy