Memasak adalah aktiviti rutin setiap hari. Sudah tentu para ibu akan memastikan bahan masakan selamat dan mengandungi kandungan nutrisi yang baik untuk diperlukan oleh tubuh setiap hari.

Namun tahukah anda bahawa ada beberapa bahan masakan tidak selamat di makan apabila cara penyediannya salah dan telah bercambah.

Merujuk kepada penjelasan oleh Pakar Kimia, Dr Fatimah Salim terdapat tiga bahan masakan yang sering ditanya kepadanya termasuk bawang kentang dan rebung.

Katanya terdapat tiga jenis perbezaan cara penyediaan bahan masakan itu agar selamat digunakan dalam masakan.

Bawang yang telah bertunas masih lagi selamat dimakan ya. Ianya tidak sama dengan kisah ubi kentang bercambah dan juga rebung yang mengandungi racun.

Bukan semua yang bertunas itu beracun. Malahan bahagian tunas ini kaya dengan protein. Antara contoh tunas lain yang berkhasiat adalah tauge (kacang hijau, kacang pea, kacang kuda, kacang soya, kacang tanah…)

Nota: Jangan lupa yang kita juga gunakan daun bawang muda sebagai hiasan pada masakan dan perisa dalam sup.

Bahaya bila kentang jadi hijau dan bercambah

Kehadiran bahan kimia toksin ini dapat dilihat dengan adanya warna hijau pada ubi kentang. Warna hijau ini sebenarnya disebabkan oleh kehadiran bahan kimia klorofil, namun meningkatnya klorofil ini menandakan banyaknya bahan kimia solanin terbentuk di situ.

IKLAN

Selain daripada warna hijau dan tunas sebagai penanda, bahagian kentang ini juga berasa pahit. Dan semakin tinggi terang warna hijau, semakin tinggi juga kandungan toksin yang wujud. Bahan kimia toksin ini sebenarnya dihasilkan pada tunas sebagai salah satu cara (aka mekanisma) pertahanan ubi kentang untuk memastikannya tidak dimakan, serta tumbuh dan membesar dengan jayanya.

 

IKLAN

Cara penyediaan rebun kena betul elak keracunan

Membuat persediaan untuk rebung ini dengan mencincang dan merebusnya terlebih dahulu untuk menghilangkan kesan racun dari rebung.

Sumber: Fatimah Salim