Resepi kuih bom ini memang menjadi pilihan para pembaca laman web kami.Manakan tidak, kuih ini antara yang popular dan mudah didapati di gerai menjual kuih.

Boleh cuba resipi ni. Makan panas memang sedap.

Bahan – Bahan Untuk Doh Resepi Kuih Bom

2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan bijan
Air secukupnya untuk menguli doh
Bahan Inti Kacang Hijau :
250 gram kacang hijau yang direndam sekurang-sekurangnya 2 jam
1 keping gula melaka di racik halus
1 cawan gula pasir
1/2 cawan kelapa parut muda
3 sudu besar tepung gandum
Cara Penyediaan Inti Kacang :
#1: Rebus kacang hijau dengan air yang banyak sehingga kembang dan air hampir kering. Kecilkan api . Apabila hampir kering , masukkan kelapa parut, gula melaka dan gula sebatikan . Kemanisan bergantung pada pilihan anda.

#2: masukkan tepung gandum dan kacau sebati . Tutup api dan sejukkan . Selepas itu , bulatkan inti kecil – kecil .

Tips – Inti yang lebih jangan dibuang. Simpan dalam peti tuk kegunaakan kuih koci , kuih gulung.

Cara Penyediaan Resepi Kuih Bom :

IKLAN

#1: Satukan gandum, tepung pulut dan garam.Tambah air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh dan tepung tidak lekat di tangan. Ambil sedikit doh tadi dan masukkan inti.Gentel bulat .Kalau nak cantik sama saiz boleh timbang doh.

IKLAN

#2: Masukkan bijan dalam bekas besar lain. Sebelum gelekkan doh di dalam bekas, spray dulu air kepada bahagian luar doh.Baru gelekkan melawan pusingan jam.

#3: Rehatkan doh kuih bom seperti tips di atas dan barulah digoreng dengan api sederhana dan minyak yang banyak supaya kuih terendam.

Memang menjadi cara ini dan anda boleh cuba resepi kuih bom sendiri dirumah dengan kepelbagaian inti seperti inti kelapa,inti kacang merah ya.

Sumber: Puan Mas Cotek  via daridapur.com