Ramai ibu bapa mahukan anak-anak yang minat dan pandai membaca. Kebolehan membaca sangat diperlukan oleh anak-anak kerana ia merupakan pintu utama untuk mereka memperoleh maklumat baharu, berkomunikasi dan mengembangkan daya imaginasi mereka. Jadi, bagaimana ingin memikat anak supaya minat membaca? Berikut saya kongsikan sembilan tip mudah yang ibu bapa boleh praktikkan untuk memupuk minat membaca di kalangan anak-anak, tanpa perlu memaksa mereka. Tip ini telah saya amalkan sendiri pada anak-anak saya yang kini berumur antara 10 bulan hingga 10 tahun.

Begini Cara Nak Didik Anak Membaca Tanpa Dipaksa

Tip 1- Ibu bapa sebagai model

Tip ini merupakan tip yang paling penting. Sekiranya kita mahukan anak yang suka membaca, maka kita mestilah lebih dahulu suka membaca. Tunjukkan contoh kepada anak betapa seronoknya membaca, dan perlahan-lahan ajak anak ikut membaca bersama kita atau bacakan cerita untuk mereka. Anak akan meniru tabiat membaca ibu bapa. Jika anak lihat ibu bapa leka bermain telefon bimbit sahaja, bagaimanakah mereka mahu mencontohi kita?

Tip 2- Bermula awal

IKLAN

Biasakan anak dengan buku sejak kecil, hatta ketika anak masih di dalam kandungan lagi. Deria pendengaran merupakan antara deria terawal yang terbentuk pada bayi dan bayi boleh mendengar suara ibu. Ibu digalakkan untuk mengaji, membaca buku dan berbual-bual dengan anak di dalam kandungan. Jadikan buku sebagai objek yang tidak asing dalam hidup anak-anak. Melentur buluh biarlah daripada rebungnya.

Tip 3- Buku yang sesuai

IKLAN

Gunakan buku yang sesuai mengikut peringkat umur anak. Contohnya, untuk bayi dan anak yang berumur di bawah 2 tahun, bacakan buku yang mempunyai gambar yang menarik, warna yang terang dan bahasa yang ringkas.

Tip 4- Luangkan masa

IKLAN

Sesibuk mana pun kita dengan aktiviti harian, luangkan sekurang-kurangnya 10 minit sehari untuk sesi membaca bersama anak. Jadikan sesi membaca ini sebagai rutin harian keluarga. Pilihlah waktu yang sesuai misalnya apabila kita dan anak berada dalam mood yang tenang, contohnya sebelum tidur.

Tip 5- Nada suara yang menarik

Pelbagaikan nada suara semasa membaca buku bersama anak. Bacaan yang mendatar dengan satu nada sahaja akan membuatkan anak-anak cepat bosan. Anak-anak akan bersemangat untuk mendengar cerita sehingga tamat sekiranya ibu bapa menggunakan nada yang menarik dan membuat bunyi-bunyi yang berkaitan seperti bunyi singa, bunyi katak atau apa sahaja bunyi yang dapat menambahkan pemahaman dan menarik perhatian mereka.

Sumber: awal.my