Tahukah anda bahawa ‘Frozen shoulder’ ini sering menyerang bahagian bahu tanpa kira sedar.

Menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad, masalah ini juga dikenali sebagai “adhesive capsulitis”, adalah keadaan di mana sendi bahu tidak boleh digerakkan dan apabila digerakkan boleh menyebabkan rasa sakit.

Keadaan in tidak berlaku secara tiba-tiba tetapi berlaku secara beransur-ansur,dan menjadi bertambah teruk. Kadang kala masalah ini akan hilang dengan sendiri setelah 2-3 tahun. Ia boleh berlaku pada sebelah bahu atau kedua-dua belah bahu.

Risiko seseorang itu mendapat masalah ini apabila mengalami masalah kesihatan seperti diabetes, autoimmune disease dan beberapa masalah kesihatan lain atau setelah menjalani beberapa prosedur yang menghalang pergerakan sendi bahu. Stroke yang lama dan tidak melakukan pergerakan sendi bahu juga berisiko mendapat masalah ini.

PUNCA FROZEN SHOULDER

Begini Rupanya Bila Kena ‘Frozen Shoulder’ . Ikuti Nasihat Dr Ini.

Punca masalah ini apabila tulang, ligament dan tendon yang diselaputi oleh selaput kapsul menjadi tebal dan ketat sehingga sendi bahu tidak dapat digerakkan. Penebalan selaput kapsul dan sendi bahu menjadi ketat akibat kesan dari penyakit kronik yang disebutkan tadi.

RAWATAN

Rawatan bagi masalah frozen shoulder ini adalah melakukan pergerakan sendi bahu secara perlahan-lahan, pengambilan ubat steroid dan ubat penahan sakit. Suntikan steroid mungkin dilakukan jika perlu. Pembedahan arthroscopic hanya dilakukan jika selaput kapsul yang membaluti sendi itu terlalu ketat dan perlu dilonggarkan.

Untuk sementara, pesakit boleh mengambil ubat penahan sakit dan berurut perlahan-lahan bagi membolehkan sendi bahu dapat digerakkan. Pergerakan bahu harus digalakkan bagi membolehkan masalah ini tidak bertambah teruk.

Jika sendi bahu tidak dapat digerakkan langsung akibat terlalu sakit atau terlalu ketat, berjumpalah dengan doktor untuk rawatan selanjutnya.

IKLAN

Untuk pencegahan awal, elakkan bahu yang terlibat dari melakukan aktiviti yang membebankan. Selain itu, kurangkan aktiviti yang memerlukan gerakan melebihi paras kepala seperti melontar. Dinasihatkan juga untuk berhenti daripada melakukan aktiviti yang tinggi bebanannya dan rehat secukupnya perlu diambil. Jangan tidur mengiring dengan menghimpit bahu. Amalkan tidur terlentang bagi mengelakkan keadaan yang lebih teruk berlaku pada bahu.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Begini Rupanya Bila Kena ‘Frozen Shoulder’ . Ikuti Nasihat Dr Ini.

 

IKLAN

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

IKLAN

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Begini Rupanya Bila Kena ‘Frozen Shoulder’ . Ikuti Nasihat Dr Ini.