“Bridesmaid” ataupun gadis pengiring ibarat ‘perkara’ yang wajib ada dalam sesebuah majlis perkahwinan untuk menyerikan majlis kerana mereka akan berpakaian sedondon di samping pelbagai aksesori sampingan mengikut pada zaman sekarang. 

Ada juga yang rela menyediakan sejumlah nisbah bagi memastikan rakan-rakan terpilih itu tampil bergaya dengan busana berwarna sama.

Seperti yang dilakukan wanita digelar Chemell di TikTok, yang sanggup menjahit sendiri baju untuk kelapan-lapan pengiring pada hari bahagianya yang juga merupakan rakan rapatnya.

Belajar Jahit Last Minute, Bakal Pengantin Menjahit Sendiri 8 Busana Bridesmaidsnya!

Melalui perkongsian video di TikTok, dia menceritakan perjalanannya menghasilkan rekaan dan menjahit baju-baju tersebut.

“Sepatutnya dress bridesmaid, ada tukang jahit yang buatkan. Tapi disebabkan beberapa isu yang tidak dapat dielakkan, saya ambil keputusan untuk buat sendiri last minute. Memang gila sebab saya tak pernah menjahit. Bridesmaid saya ada lapan orang, memang mak bising dan risau. Penat juga… saya dah cuba cari tukang jahit lain tapi mereka ambil mahal mungkin sebab rekaan tu. Jadi terima kasih kepada cikgu yang sudi terima pelajar last minute untuk belajar meniahit dress yang agak susah,” ceritanya.

IKLAN

Tambahnya lagi, bagi memudahkan proses jahitan dan sebagainya, dia menghasilkan pakaian berasaskan ukuran standard dan menambah rekaan tali bentuk “ribbon” bagi memudahkan rakannya menyesuaikan saiz.

 

Walaupun letih, namun Chemell gembira kerana dapat menyediakan hadiah terbaik untuk sahabat-sahabatnya.

Mengikuti temubual bersama mStar, Chemell menceritakan keadaan yang dialaminya pada masa itu.

IKLAN

“Tailor bukan tak mahu buat, tapi sebab dia hamil anak pertama jadi keadaannya sedikit tidak stabil. Jadi saya faham situasi yang dialami. Semestinya dia penat, mual, muntah dan alahan sebagainya. Lagipun dia mempunyai pekerjaan hakiki pada siang hari dan memang meluangkan waktu malam untuk menjahit,” ujar Chemell.

Di samping itu, Chemell cuba mencari “tailor” yang baharu dan menepati bajet yang disediakan.

“Tapi tak jumpa yang nak ambil upah mengikut bajet saya. Jadi memang saya nekad untuk buat sendiri dengan tunang. Kebetulan pula saya memang ada mengikuti kelas fashion designer untuk bisnes fesyen saya sendiri. Jadi saya jadikan baju-baju bridesmaid ni sebagai platform pertama dalam meniayakan perniagaan yang ingin diceburi… bila dah pandai menjahit, saya akan jahit sendiri selepas berkahwin,” luahnya.

IKLAN

Belajar Jahit Last Minute, Bakal Pengantin Menjahit Sendiri 8 Busana Bridesmaidsnya!

Akhirnya, Chemell berjaya mennyiapkan kesemua busana tersebut dalam tempoh yang ditetapkan dan menceriakan rakan-rakannya yang bakal memeriahkan majlis perkahwinanya. 

Video perkongsiannya yang dimuatnaik pada minggu yang lalu itu tular di TikTok sehingga mendapat tontonan melebihi 900,000 pelayar. Kebanyakan wargamaya memuji kesungguhan yang dilakukan Chemell dan menyatakan dia seorang yang berbakat dalam bidang rekaan busana.

Terima Kasih

Sumber: @chemellll di TikTok

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI