Dalam membina keluarga umpama membina sebuah rumah. Apabila asasnya kuat, sudah tentu kukuhlah rumah itu.

Ibu bapa pastinya sibuk dengan urusan seharian termasuk kerjaya demi memastikan masa depan keluarga yang bahagia. Namun, perlu ingat wang tiada menjanjikan kebahagiaan selamanya. Jika asyik bekerja sehingga alpa kepada tuntutan kebahagian tentu rumah yang didiami ‘panas’ je. Tiada istilah ‘Rumah ku Syurga’.

Perkongsian Taufiq Razif sungguh bermanfaat untuk kita membentuk sebuah institusi kekeluargaan yang insaniah. Ikuti selanjutnya seperti berikut.

——————————————————————————————

5 Tips Untuk Bagi Rumah Jadi Lebih Sejuk & Tenang

1. Jangan masuk rumah dengan membawa keserabutan daripada pejabat dan tempat kerja

Tenangkan diri dan buat Deep Breathing dulu sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Jangan bawa masuk stress kerja ke dalam rumah hingga anak anak dan pasangan pun kena tempiasnya

2. Sebelum masuk rumah baca doa dulu. Jangan main masuk je.

Kita nak set minda kita bahawa kita sedang memasuki ‘ zon keberkatan dan kebahagiaan ‘. Latih juga mindset ni pada anak kita bahawa rumah ni adalah tempat yang penuh dengan kebahagiaan.

Baru la anak kita tak merapu mencari kebahagiaan di luar rumah!

3. Sesekali tu ajar anak kita organizational skills juga :

+ Bila dah habis main, kat mana nak simpan
+ Bila dah buka baju, kat mana nak letak
+ Bila dah mandi, nak simpaj tuala kat mana
+ Bila dah makan, nak cuci dan simpan pinggan kat mana

Bukan rumah je kurang bersepah, kemahiran anak pun kita boleh asah!

4. Hadkan bilangan mainan di rumah. Mainan tu bagus untuk anak kita tapi sebenarnya ‘ less is better ‘

Mainan yang lebih sedikit membuatkan anak kita lebih fokus. Bila mainan terlampau banyak ni, bukan kita je pening. Anak pun naik pening nak memilih!

5. Kita kena mahir membaca raut wajah, tone suara dan bahasa tubuh pasangan kita

Kita kena faham, masa pasangan kita tu nak bagitahu kita sesuatu :

+ 7% je yang sampai melalui PERKATAAN
( verbal communication )
+ 38% maksud perkataan tu terkandung dalam NADA SUARA
+ dan 55% maksud perkataan tu terkandung dalam gerakan tubuh dan mimik muka

Bila isteri kata ” Takpe. Saya ok je. Abang rehat la “. Aduiii..Jangan la terus percaya! Tu baru 7% daripada hal yang sebenar je tu!

Tengok dulu raut wajah dia, ada tak tanda tanda redup akibat KEPENATAN? Dengar dulu nada suara dia, ada tak suaranya mendatar akibat cuba menyorokkkan STRESS yang melampau?

Bila kita dah mula pandai baca bahasa tubuh pasangan, insyaAllah ni la baru dikatakan RUMAHKU, SYURGAKU!

p/s : Jom ajak pasangan belajar ilmu mendidik anak di Telegram saya. Suruh je mereka klik link ni 👉 t.me/NotaTaufiqRazif
Ada dalam 120 ribu orang juga dalam tu

Tinggalkan Komen