Setiap kali hendak membuat pemeriksaan bulanan, ibu hamil pasti risau kenaikan dan atau penurunan berat badan waktu hamil. Bimbang dimarahi doktor jika berat tidak naik.

Ini yang disyorkan oleh pakar otak, Dr Rizal Abu Bakar untuk naikkan berat badan ibu hamil secara sihat.


Yang dah ada family mesti pernah dengar kan doktor selalu cakap dekat bakal ibu untuk naikkan berat badan semasa mengandung.

Kalau tak naik mesti kena bebel. Betul tak?

Kenapa ya macam tu, kenapa ibu mengandung ni kena pastikan berat badan mereka naik selari dengan perkembangan janin?

Secara fisiologinya, ibu mengandung perlu gain weight agar dapat menampung keperluan tenaga dan nutrien untuk perkembangan janin. Ia juga sebagai persediaan penyusuan susu ibu selepas selamat bersalin.

Sudah semestinya ibu hamil ni ada makanan yang digalakkan untuk makan sebab kita mahu peningkatan berat badan yang sihat.

Berat Tak Naik-Naik Masa Hamil, Ni Cara Sihat Perlu Ikut!

 

IKLAN

Hari ini, saya nak share 3 tips peningkatan berat badan yang sihat ketika hamil.

1- Kurangkan pengambilan makanan berproses dan minuman tinggi gula serta kafein.
Untuk ibu mengandung ni memang akan ada momen nak makan macam-macam. Mengidam orang cakap.

Selalunya pada 3 bulan pertama tu, selera makan berkurang disebabkan alahan seperti muntah ataupun tak boleh bau makanan tertentu.

Sampai pada satu tahap, terpaksa ambil masa lama untuk jamah makanan. Namun, masuk bulan ke-4 dan seterusnya nafsu makan naik membuak-buak dan ibu hamil akan sentiasa lapar.

Berat Tak Naik-Naik Masa Hamil, Ni Cara Sihat Perlu Ikut!

Fasa pertama (trimester pertama) ni paling penting untuk ibu makan sihat sebab time ni proses pembentukan sel dan perkembangan organ berlaku sangat cepat.

IKLAN

Time ni, janganlah dilayan sangat ‘craving’ nak makan jajan segera, nak minum air manis, nak minum kopi.

Seeloknya makan makanan yang sihat dan cukup nutrisi serta mengenyangkan. Kalau nak makan snek pun cari snek versi sihat dan tidak mengandungi terlalu banyak perasa tiruan dan MSG. Ingat!

Berat Tak Naik-Naik Masa Hamil, Ni Cara Sihat Perlu Ikut!

Cara pemakanan akan mempengaruhi pembentukan janin jadi kena ambil tahu pasal ni untuk elak berlakunya kecacatan fizikal mahupun mental pada bayi.

Ibu hamil kena jaga peningkatan berat badan sebab kalau tak, akan berisiko untuk lahirkan bayi obese.

Berat Tak Naik-Naik Masa Hamil, Ni Cara Sihat Perlu Ikut!

IKLAN

Makanan untuk otak bayi
Pemakanan tidak dinafikan sangat-sangat membantu untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. Disebabkan itulah ibu hamil dinasihatkan untuk mengambil jumlah makanan yang mencukupi malah makanan yang berkhasiat untuk membantu otak anak berkembangan dengan baik.

Menurut Dr Rizal, ketika awal kandungan lagi, iaitu sebaik tulang belakang terbentuk, pemakanan yang tepat sangat disyorkan untuk ibu hamil.

Berat Tak Naik-Naik Masa Hamil, Ni Cara Sihat Perlu Ikut!

Pemakanan yang paling tepat pastinya pemilihan makanan yang mengandungi folid asid dan juga vitamin B12 yang sangat membantu pembentukan darah merah. Antara yang dikongsikan oleh Dr Rizal adalah daripada sumber tumbuh-tumbuhan semulajadi.

“Antara makanan yang kaya dengan folate adalah seperti sayuran hijau seperti asparagus, brokoli, avokado, kekacang seperti badam, kuaci dan sebagainya.

Menarik: Saling Tukar Shift JagaAnak, Kamal Adli Bangga Sifat Keibuan Uqasha!

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI