Kita selalu mendengar ungkapan  ‘usaha tangga kejayaan’ sejak di bangku sekolah sebagai kata-kata semangat dan motivasi diri untuk terus berusaha hingga berjaya.

Bercerita tentang mencipta kejayaan hidup ini, kisah Ritesh Agrawal yang dilahirkan di Rayagada terletak di Selatan Odisha, India bolehlah dijadikan sebagai salah satu kisah inspirasi buat kita semua.

 

 

Berkat usaha kerasnya, Ritesh akhirnya berhasil menjadi pengusaha hotel yang berjaya. Mungkin ada yang tidak mengenali siapakah lelaki ini. Namun tahukah anda, Ritesh Agarwal adalah seorang usahawan India, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif OYO Rooms,  dilahirkan pada 16 November 1993.

Bergelar Jutawan, Rupanya Pemilik OYO Hotel Ni Hidup Susah Di Waktu Muda Remaja!

Kehidupan Awal Pemilik AYO

Ritesh Agarwal dibesarkan di Titilagarh, India dan pada usianya 13 tahun dia sudah mula mencari wang sendiri dengan menjual kad sim.

Dikatakan Ritesh bersekolah hanya di peringkat menengah iaitu di sekolah Senior St. Johns. Dengan keadaan hidup yang begitu mendesak, Ritesh pernah diusir daripada bilik sewaannya kerana tidak mempu membayar bahkan duit di dalam akuan pernah hanya tinggal $0.50 sahaja untuk meneruskan kehidupan.

Pun begitu, hidup perlu diteruskan dan dia tidak pernah putus asa.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

IKLAN

 

Mengimbas kembali detik awal menceburi bidang perniagaan perhotelan, ada kisahnya yang tersendiri.

Dikatakan pada suatu hari dia ternampak hotel yang banyak bilik kosong (tidak laku). Pemilik hotel bercerita padanya meskipun pelbagai usaha dilakukan namun hotel tersebut tidak memberi keuntungan.

Ekoran daripada itu, Ritesh mengambil keputusan berani dan berisiko dengan berjanji kepada pemilik hotel tersebut untuk mencari jalan dan berusaha memberi keuntungan yang lebih baik.

Setelah mengadakan rundingan, Ritesh menggunakan duit yang diberikan oleh pemilik hotel tersebut dengan menggantikan lampu, menukar cadar dan menghias bilik kemudian berkongsi foto di internet dengan nama OYO hotel.

IKLAN

Bergelar Jutawan, Rupanya Pemilik OYO Hotel Ni Hidup Susah Di Waktu Muda Remaja!

Siapa sangka dalam beberapa hari, OYO Hotel sudah mula menerima banyak tempahan daripada orang ramai dek kerana hotel yang ditawarkan bukan sahaja murah malah bersih dan cantik.

“Bila saya sudah berjaya merubah sebuah hotel, saya yakin saya boleh ubah ratusan hotel yang lain”.

Berbekalkan kata-kata semangat tersebut, Ritesh mula membuka langkah dengan mendapatkan dana daripada pelabur-pelabur besar, meskipun ketika itu umurnya baru di awal 20an.

Keberanian yang keyakinannya terus menjadikan OYO mara kehadapan dengan memasuki pasaran China yang mempunyai peluang dua kali ganda lebih besar daripada pasaran di India. Dikatakan selepas sepuluh bulan, OYO Hotel telah menapak lebih 171 buah bandar dengan 87,000 bilik.

Seterusnya, OYO Hotel turut melebarkan sayapnya hingga ke serata dunia termasuklah di Malaysia dan hingga pernah mengumumkan bahawa OYO Hotel  berjaya meraih dana sebanyak  $1 bilion pada beberapa tahun yang lalu.

Bergelar Jutawan, Rupanya Pemilik OYO Hotel Ni Hidup Susah Di Waktu Muda Remaja!

Tiada siapa menyangka seorang yang dilahirkan dalam keluarga kelas pertengahan di sebuah pekan kecil mampu mencipta kejayaan luar biasa seperti ini.

IKLAN

Sumber : TheOutlook & Remaja

 

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Bergelar Jutawan, Rupanya Pemilik OYO Hotel Ni Hidup Susah Di Waktu Muda Remaja!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI