Menyediakan hidangan tumisan sayur atau bahan perapan akan terasa lebih enak seandainya menggunakan sos tiram sebagai pelengkap rasa.
Umumnya, sos tiram ini begitu mudah untuk dibeli di pasaran.
Pun begitu melalui perkongsian puan Rosmanita Fsi, siapa sangka sudah setahun dia tidak membeli sos ini.
Sebabnya, lain tidak bukan kerana dia lebih selesa menyediakan sendiri sos tiram dengan resipi tersendiri yang lebih enak dan sihat untuk keluarganya.
Jadi buat anda yang ingin mencuba sos tiram homemade ini, jom ketahui bahan-bahan yang digunakan olehnya.
Dah bertahun tak beli sos tiram jadi masak apapun malas guna sos tiram. Hihi. Kalau mai rajin skit baru buat sos tiram homemade. Sama lah macam sos lain. Bila mai rajin baru buat homemade
Petang ni nak buat chicken chop untuk berbuka jadi kebetulan ada kulit udang kita buat lah sos tiram. Jimat duit dan Insya Allah lebih sihat. Apapun ikut tekak masing2 lah ye. Pada akk ini dah cukup dengan selera akk
Resepi Sos Tiram Homemade
Bahan-bahan :-
Ads
1 1/2 Cawan Air Kulit Udang(Boleh guna air rebusan apapun makanan laut cth tiram, kerang, dll)
2 sudu kecil Garam Pink Himalaya(Boleh guna garam bukit)
3-4 sudu besar Air Gula Melaka/Merah/Kabung/Nise pekat
1 sudu besar Air/Jus Lemon
1 1/2 sudu besar Tepung Ubi
Ads
Kayu(Bancuh dengan sedikit air. Nak tambah lagi pun boleh ikut kepekatan yang disukai)
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam(Ini pilihan. Taknak letak pun boleh)
Cara-cara :-
1. Air kulit udang itu adalah hasil daripada kulit udang yang telah dibilas dan dimasak dalam periuk bersama air.
Ads
2. Sukatan air adalah sama paras dengan kulit udang yang ada. Masak hingga air itu mendidih dan toskan air kulit udang itu.
3. Untuk membuat sos kita boleh terus masak selepas tos air kulit udang.
4. Sebatikan semua bahan dalam periuk dan masak dengan api sederhana sampai sos likat/pekat.
5. Sejukkan sos dan boleh simpan dalam botol kaca untuk lebih tahan dalam 1-2 minggu di petisejuk.
** Ketahanan bergantung pd banyak keadaan. Cara pengendalian masakan kita, suhu petiais, bahan2 dan persekitaran semua pun boleh jadi sebab lama mana tahan sos homemade kita.
Tiada pengawet jadi logik lah tidak akan tahan selama yg kita harapkan Insya Allah mudah2an pilihan lebih sihat
sumber : Rosmanita Fsi
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Belum ada idea menu bekalan untuk anak ke sekolah? Mungkin ibu-ibu boleh mencuba resepi ayam ala-ala KFC. Cara membuatnya mudah dan mengunakan bahan yang murah dengan tambahan tepung khas. Kerangupan ayam goreng ini tentu membuat anak teruja untuk menjamah bekalan ke sekolah. Ikuti cara yang disediakan oleh Puan Yatie Tie.
Bahan bancuhan:
Tepung jagung.
Tpung beras..
Telor..
Baking pawder
Garam sedikit
Air.
Cara membuatnya:
Bncuh bahan ni mcm bncuh tpong greng pisang.
Tos ayam. Masuk kan dalam bancuhan.
Ambik bekas masuk kan tepung bistari..Beli yang pedas sedap sedikit.
Ambik ayam yang dicelop dalam tepung tu.. Masuk kan dalam bekas dan gaul dalam tepung bistari.
Panaskan minyk dan goreng.
Siap untuk dihidang bersama keluarga.
Selamat mencuba!
Sumber: FB Yatie Tievia Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Menggoreng paru mungkin ada di antara kita merasakan mudah sahaja untuk disediakan, apatah lagi hanya sekadar digoreng. Pun begitu, kalau tidak biasa memasaknya belum tentu hidangan paru yang rangup dan berasa dapat disajikan untuk seisi keluarga.
Orang kata memasak paru ini ada petua dan tipnya yang harus dilakukan sebelum dan semasa menggoreng. Nak tahu lanjut, ini dikongsikan oleh Azlin Safena Azihar. Jom semak.
RAHSIA: Paru Goreng Rempah yang lembut sangat dan ranggup
1-Cara nak buang bau hanyir, rendam dengan limau nipis jap.
2– Cara nak lembut kan paru
a) Masukkan air dan paru dalam periuk
b) Masukkan garam, kunyit dan asam keping
c) Masak bahan-bahan tersebut selama 20 minit
Lain orang, lain seleranya. Lagi-lagi dalam memilih makanan. Betul tak? Ada sesetengah orang suka ikut peredaran masa, makan ikut trend masa kini. Malah ada juga yang memang tekak orang zaman dulu, suka makanan dulu-dulu termasuklah kuih-kuih yang dahulu kala mak-mak kita selalu buat.
Yang mana tak ada plan apa petang-petang hening ni, boleh la santai bersama keluarga minum petang apam nasi ni. Sambil makan, sambil imbas kenangan dulu-dulu. Mesti meriah kan? Jom ikuti resipi dari Suhaila Sulaiman ni!
Suka melekat kat lelangit,di letak eno @ baking powder..itu antara sebab knp dulu sy tak suka mkn apam nasi.Sy suka pada rasa apam nasi yg ori..cuma guna yis saje. Sy olah resepi yg ada..ni lah hasilnya.Jauh lebih sedap dn ramai yg suka..ikut sukatan bahan yg sy bagi(jgn ubah) .. innsyaallah pasti anda pun terikut suka 😁😀
RESIPI APAM NASI
1 cwn nasi – kisar halus 1/2 cwn gula( lebihkn klu nk manis lg) 11/2 cwn air 1/2 cwn tpung beras 11/2 tpung gandum 1/2 sk mauripan( lebihkn klu nk cpt di kukus)
● gaul semua bahan..kukus 8 minit jer(utk cup yg kecil spt gmbr di bwh) ● sy bancuh bahan pukul 12 tghari,sy mula kukus jam 6 ptg..sbb tu sy cuma letak sdikit yis( mauripan) saje.
Cair mcm ni tau..baru nnt hasilnya lembut..sampai esok pagiTenguk tu..anak kura2 dh naik atas periuk..😂😂😀 Sy hempapkn dgn lesung supaya cpt msk..sepanjang 8 minit di kukus sy buka 2 kali utk lap air pd ttup periuk tu.Malas nk keluarkan pengukus yg besar..sy guna yg cute ni jer..😂😁Gebu,gebas,lembut..
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Umie Aida terbang RM1k, tak sengaja terseludup sebiji epal ke New Zealand. Gara-gara sebiji epal, pelakon terkenal Datin Seri Umie Aida 'terbang'RM1,000. Bagaimanapun Umie tetap tenang menerima ujian tersebut ketika dikenakan denda oleh pihak Bahagian Biosekuriti New Zealand, sebaik tiba di Lapangan Terbang Auckland baru-baru ini.