Menyediakan hidangan tumisan sayur atau bahan perapan akan terasa lebih enak seandainya menggunakan sos tiram sebagai pelengkap rasa.

Umumnya, sos tiram ini begitu mudah untuk dibeli di pasaran.

Pun begitu melalui perkongsian puan Rosmanita Fsi, siapa sangka sudah setahun dia tidak membeli sos ini.

Sebabnya, lain tidak bukan kerana dia lebih selesa menyediakan sendiri sos tiram dengan resipi tersendiri yang lebih enak dan sihat untuk keluarganya.
​​​​​​
Jadi buat anda yang ingin mencuba sos tiram homemade ini, jom ketahui bahan-bahan yang digunakan olehnya.


Dah bertahun tak beli sos tiram jadi masak apapun malas guna sos tiram. Hihi. Kalau mai rajin skit baru buat sos tiram homemade. Sama lah macam sos lain. Bila mai rajin baru buat homemade

Petang ni nak buat chicken chop untuk berbuka jadi kebetulan ada kulit udang kita buat lah sos tiram. Jimat duit dan Insya Allah lebih sihat. Apapun ikut tekak masing2 lah ye. Pada akk ini dah cukup dengan selera akk

Resepi Sos Tiram Homemade

Bahan-bahan :-

1 1/2 Cawan Air Kulit Udang(Boleh guna air rebusan apapun makanan laut cth tiram, kerang, dll)

2 sudu kecil Garam Pink Himalaya(Boleh guna garam bukit)

3-4 sudu besar Air Gula Melaka/Merah/Kabung/Nise pekat

1 sudu besar Air/Jus Lemon

1 1/2 sudu besar Tepung Ubi

IKLAN

Kayu(Bancuh dengan sedikit air. Nak tambah lagi pun boleh ikut kepekatan yang disukai)

1/2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam(Ini pilihan. Taknak letak pun boleh)

Cara-cara :-

1. Air kulit udang itu adalah hasil daripada kulit udang yang telah dibilas dan dimasak dalam periuk bersama air.

IKLAN

2. Sukatan air adalah sama paras dengan kulit udang yang ada. Masak hingga air itu mendidih dan toskan air kulit udang itu.

3. Untuk membuat sos kita boleh terus masak selepas tos air kulit udang.

4. Sebatikan semua bahan dalam periuk dan masak dengan api sederhana sampai sos likat/pekat.

5. Sejukkan sos dan boleh simpan dalam botol kaca untuk lebih tahan dalam 1-2 minggu di petisejuk.

** Ketahanan bergantung pd banyak keadaan. Cara pengendalian masakan kita, suhu petiais, bahan2 dan persekitaran semua pun boleh jadi sebab lama mana tahan sos homemade kita.

Tiada pengawet jadi logik lah tidak akan tahan selama yg kita harapkan Insya Allah mudah2an pilihan lebih sihat

sumber : Rosmanita Fsi