Bertuahnya! Kembar Tiga Ikuti Pengajiaan Sama Di USM, Tidak Pernah Berpisah

Melanjutkan pelajaran ke menara gading adalah impian semua orang. Lebih manis apabila adik beradik turut sama mengikuti pengajian di universiti yang sama. 

Unik bagi keluarga ini apabila tiga kembarnya telah ditawarkan mengikuti pengajian sarjana muda di universiti yang sama. Untungnya!

Sebagaimana perkongsian facebook rasmi Universiti Sains Malaysia, memaklumkan bahawa kembar tiga yang merupakan penuntut lelaki turut mengikuti bidang yang sama di universiti berkenaan.

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

USM memaklumkan  seramai 4,283 calon dari lepasan STPM/ Matrikulasi/ Asasi/ Diploma/ Setaraf telah menerima tawaran bagi mengikuti program Ijazah Sarjana Muda (Penuh Masa) dan Diploma di Universiti Sains Malaysia (USM) ke ketiga-tiga kampusnya bagi memulakan Sidang Akademik 2022/2023.

Bertuahnya! Kembar Tiga Ikuti Pengajiaan Sama Di USM, Tidak Pernah Berpisah

IKLAN

 

Menariknya pada sidang akademik kali ini, tiga beradik kembar lelaki, menerima tawaran menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan di Kampus Induk USM dan mereka ialah Mohamed Azmin Dawlath Mohamed, 22; yang merupakan abang sulung bersama Mohamed Azwan Dawlath Mohamed dan Mohamed Azrul Dawlath Mohamed.

Ketiga-tiga beradik itu ketika ditemui berkata, mereka tidak pernah berpisah sejak dari sekolah kebangsaan sehinggalah pengajian di peringkat universiti dan mereka telah lama mempunyai matlamat yang serupa untuk bersama-sama menyambung pengajian di USM.

Bertuahnya! Kembar Tiga Ikuti Pengajiaan Sama Di USM, Tidak Pernah Berpisah Bertuahnya! Kembar Tiga Ikuti Pengajiaan Sama Di USM, Tidak Pernah Berpisah

Menurut Mohamed Azmin, ketiga-tiga mereka belajar di Sekolah Kebangsaan Seri Permai, peringkat menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Tun Uda dalam aliran Sains, dan kemudiannya menyambung pelajaran di peringkat diploma di Politeknik Seberang Perai juga dalam bidang yang sama, iaitu bidang perakaunan dan turut mendapat anugerah dekan ketika mengikuti pengajian di Politeknik.

IKLAN

“Kami tidak pernah berpisah dan berasa bersyukur kami diterima untuk melanjutkan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda di USM kerana semua perkara yang kami lakukan adalah bersama-sama, yang mana salah satunya ketika belajar di peringkat diploma segala tugasan yang diberikan oleh pensyarah kami belajar dan selesaikan sama-sama,” kata Mohamed Azmin.

Bukan itu sahaja, ketiga-tiga beradik ini juga mempunyai minat yang sama iaitu dalam bidang Pendidikan dan cita-cita mereka juga hampir sama iaitu cita-cita untuk menjadi guru dan pensyarah.

Turut hadir meraikan pelajar-pelajar baharu adalah Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) yang turut menjalankan fungsi sebagai Naib Canselor USM, Profesor Dato’ Gs. Dr. Narimah Samat; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pembangunan Pelajar dan Alumni), Profesor Dr. Azlinda Azman dan Timbalan Pendaftar Kanan Bahagian Pengurusan Akademik, Ramli Osman.

Dalam pada itu, Narimah berkata, USM sentiasa berusaha untuk memastikan kelestarian Pendidikan dan sentiasa mempertimbangkan perkara yang terbaik dalam memastikan semua pelajar menerima kualiti pengajaran yang terbaik dari USM disamping meletakkan keselamatan dan kebajikan pelajar sebagai keutamaan.

Sumber: Universiti Sains Malaysia

IKLAN

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Bertuahnya! Kembar Tiga Ikuti Pengajiaan Sama Di USM, Tidak Pernah Berpisah

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI