Memasak bihun goreng walau dianggap antara menu yang ringkas untuk disediakan namun ramai juga yang gagal menyediakan bihun goreng yang sempurna.

Kadang-kadang, bihun yang masak terlembik atau terasa masih keras dan tentunya tidak enak dimakan.

Mengetahui tip dan trik menyediakan bihun yang sempurna, di sini dikongsikan dan bolehlah dicuba.

TIP GORENG BIHUN SUPAYA TIDAK HANCUR.

Ada ni ha.. sekuali bihun baba buatkan untuk sahabat baba. Goreng bihun Ni Ada yg pandai Dan Ada jugak yg fail kan… tu Ada yg tanya baba mcm Mana nak bagi bihun Tak hancur Masa menggoreng?

IKLAN

Biasanya yang hancur tu silapnya sebelum goreng kita rendam dulu bihun tu dengan air panas yang berasap pastu biarkan lama terendam..aishhh salah tu.. nak masak megi boleh lah buat mcm tu hahaha.. Nak pakai air panas boleh tapi pastikan bila bihun dah lembut ..toskan..jangan biarkan lama bihun tu terendam kalau tak.. hancurlah nanti.

Selain itu, faktor lain yang menjadikan bihun kita cantik time menggoreng adalah bergantung pada brand bihun yang kita beli..baba suka brand yang menggunakan beras siam.. bihun dia senang nak handle.

Style baba masak bihun ni.. Ada dua cara..pertamanya bihun tu kita rendam dulu semalaman dengan air tapis.. Kira nak masak pagi.. malam tu baba dah rendam. Bila bihun yang direndam tu dah lembut barulah start menggoreng.

Tapi baba lebih suka cara kedua iaitu cara express.. Tak perlu nak rendam kasi lembut bagai…hahaha orang cakap cara koboi.

Caranya mudah je..siapkan bahan tumisan dulu.. bawang, cili semua skali tu sampai pecah minyak dan cantik pastu letak sekali lauk dan perasakan dengan gula dan garam. Tambah air panas dalam pes yang kita tumis tu.. bagi mengelegak barulah masukan bihun yang keras tu…

Sebelum lebur bihun dalam kuali, pastikan bihun basuh dulu ya kalau tak bihun akan berbau beras bila siap masak hahaha…

Kacau sampai bihun yang keras jadi lembut dan cantik.. baru masukkan Sayur (Sayur kena masuk last. Masuk awal² nanti sayur hancur hahahah)…goreng sampai sayur masak dan mesra dengan bihun.

Kaedah ni baba suka sebab bihun jadi lebih sedap sebab time menggoreng bihun yang keras dia akan serap air tumisan untuk jadi lembut..jadi bihun ni bila dimakan kita akan terasa rencah dia meresap di dalam bihun tu…lagi terangkat.

Sumber : Wan Muhammad Hafiz Satar