Siapa yang tak marah bila dinding yang dicat dengan ton warna yang cantik, secara tiba-tiba bertukar menjadi rosak.

Ia terjadi angkara anak-anak yang mula suka menconteng dinding. Tidak dinafikan, anak-anak yang sedang membesar akan menunjukkan skil melukis di dinding selain kertas. Pantang terjumpa pen atau pencil, memang segala dinding habis dicontengnya.

Memang ada ibu bapa akan marahi anak. Maklumlah cat dinding melibatkan kos yang tinggi.

Namun, disebalik itu, ia akan memberi kesan kepada pemikiran anak-anak.

Ikuti perkonsian ini.

BILA MARAH ANAK, INI KESANYA

Sekali lagi saya di uji sisi kreatif anak.

Ini bukan kali pertama. Malah dah bertahun tahun saya alami tekanan seperti ini sejak anak sulung usia 2 tahun lagi.

Sekarang adiknya yang baru 1 tahun 7 bulan pula ambil alih. Jauh lebih kreatif dari kakak dan jauh lebih panjang akal.

Kakak dulu paling dasyat pun tampal sticker dengan conteng guna marker je. Citarasa gegurl barangkali.

Tapi kali ni penangan boboy sangat, siap di kopek kopeknya dinding tu. Huhu, tekanan sampai meleleh air mata.

Jika mahu di turuti emosi yang membuak buak dalam diri mahu sahaja kita terjah, teriak dan tengking. Ye la, rumah rosak kot. Nak baiki pakai duit lagi.

Nasih baik la saya tahu tentang bahaya jika ganggu otak reptilia.

Otak reptilia ni otak paling bawah sekali dalam sistem otak di kepala kita. Sekali di ganggu, sampai ke tua skil ‘survival’ dan pertahanan badan dia akan terganggu.

Bahayanya ‘verbal punishment’ ni lebih buruk daripada fizikal. Jika fizikal cedera sampai masa sembuh juga tapi cedera otak ni, sampai ke tua tak sembuh sembuh malah boleh jadi makin parah lagi!

Bahayanya verbal punishment ni 10 kali ganda dari fizikal.

⛔ Anak boleh hilang keyakinan diri
⛔ Kreativiti anak merosot
⛔ Makin degil dan susah nak dengar nasihat
⛔ Jadi terlalu pasif atau pendiam
⛔ Susah nak bergaul

Aduh, bahaya bahaya. Jauhi la verbal punishment ni. Jentik telinga pun tak apa, tapi jangan la amal verbal punishment ni.

Sebab itu la saya lebih rela tarik nafas sedalam yang boleh daripada marah kerana menurut pakar psikologi hanya dengan tarik nafas sekurangnya 10 minit kita boleh stabilkan balik mood dan ‘state of mind’ kita.

Selepas dah tenang, baru la boleh nak tegur atau marah. Ketika ni kita marah bukan sebab emosi tapi kita marah sebab nak mendidik.

Wallahu A’lam,

Saya Mohd Fhais selalu utamakan kesihatan minda anak-anak daripada benda lain kerana minda lebih mahal harganya daripada rumah.

#bolehShare

p/s : Banyak lagi kesan negatif dari verbal punishment ni, saya ada share cara nak atasinya di telegram. Boleh join jika nak ilmu ni.
Ini linknya, 👉 t.me/CoretanFhais

Kredit: Mohd Fhais