Peranan ayah dalam keluarga termasuk menjadi ketua keluarga, menyara, membangun kehidupan keluarga dan menjadi contoh tauladan kepada anak.

Jika dulu hidup bujang semua untuk diri sendiri. Bila dah berkahwin semua fokus kepada keluarga.

Begitulah sebagaimana perkongsian ini. Kagum peranan seorang ayah.

Bila dah jadi bapak ni banyak benda kena korbankan. Dulu lain, sekarang lain.

Bila dah jadi ayah

Dulu balik rumah memang heaven. Mandi, makan, lepak dan tidur. Sekarang kadang-kadang mandi pun tak sempat, tahu tahu tertidur je.

Banyak kerja dulu boleh sambung kerja kat rumah. Sekarang jangan harap la, baru nak on laptop anak dah datang panjat belakang.

Dah tak boleh lagi duk ralit dengan telefon setiap masa. Walaupun untuk tujuan kerja sebab anak-anak duk perhati je.

Dulu dapat la layanan bak raja di rumah. Makan berhidang, tidur pun selalu ditidurkan bidadari. Huh! Sekarang tidur anak kat ketiak, nak bergolek pun tak lepas.

 Kadang plan nak keluar jalan-jalan nak escape dari kesibukan tapi rupanya makin sibuk adalah. Di ajaknya berlari ke sana sini oleh anak-anak.

Banyak juga la hajat nak beli sesuatu tu kena KIV ( keep in view ), duit ada tapi utamakan dulu keperluan anak-anak membesar.

Gituh la, gelaran bapak ni memang boleh mengubah setiap individu. Ubah ke tahap lebih tinggi. InsyaAllah.

IKLAN

Tapi sebanyak mana pun bapak ni berkorban saya percaya masih lagi tak setanding dengan pengorbanan ibu.

Sesungguhnya tiada yang dapat bersaing dengan ibu ibu yang rela berkorban jiwa dan raga demi anak-anak.
Wallahu A’lam,

Sumber: Mohd Fhais Salim

 

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club