Lazimnya apabila disahkan positif Covid-19, pesakit akan kuarantin di rumah dulu sementara tunggu ambulan datang untuk bawa ke hospital atau pusat kuarantin.

Namun ada juga beberapa kes tertentu pesakit Covid bergantung pada tahap jangkitan dan simptom yang ada boleh kuarantin di rumah saja. Samada dapat kelulusan atau sistem kesihatan kawasan itu yang tak menang tangan mengendalikan kes pesakit Covid-19 lain.

Apa yang menjadi kebimbangan kini adalah apabila kemunculan komplikasi kandungan oksigen rendah, ‘Happy Hypoxia’ dalam kalangan pesakit Covid-19 yang menjadi pembunuh senyap tidak bergejala.

IKLAN

Pesakit rasa pernafasan dalam keadaan normal tapi tanpa dia sedar, badannya kekurangan oksigen dalam badan kurang daripada 95 peratus. Maknannya pesakit rasa tenang, normal dan ceria seperti biasa tapi sebenarnya oksigen berkurang.

IKLAN

Kes sebeginilah menjadi punca kes mangsa dibawa sudah meninggal dunia atau Brought In Dead (BID) akibat jangkitan Covid-19 semakin meningkat di negara ini.

Sumber foto: Dr Ismuni Bin Bohari
Pesakit rasa rasa tenang, normal dan ceria seperti biasa tapi sebenarnya oksigen berkurang.
Ketika masuk ke bilik isolasi, pesakit wanita ni bertanya.
“Bila saya boleh balik doktor? Saya okay je.”
Kawan saya jawab, “Belum tahu lagi. Masih kena sambung rawatan.”
Mata masih terpaku pada pesakit Covid-19 ni.
Walaupun seluruh badan berpeluh, kaki dah sakit, dia tak boleh tinggalkan pesakit ni. Bacaan oksigen pesakit semakin menurun.
Sebenarnya, pesakit ni sedang mengalami satu keadaan serius yang dipanggil sebagai “Happy Hypoxemia”.
Hypoxemia ialah keadaan di mana paras oksigen dalam darah arteri menjadi rendah.
Ia bahaya sebab walaupun paras oksigen dalam darah rendah, pesakit tu tetap kelihatan tenang dan boleh bernafas seperti biasa. Inilah “Happy Hypoxemia”.
Mereka tak menunjukkan sebarang gejala sukar bernafas seperti bernafas lebih laju atau tercungap-cungap.
Jika keadaan ni dibiar tanpa rawatan di rumah, ia boleh menyebabkan pesakit meninggal dunia. Kes mayat yang dibawa ke hospital (Brought-In- Dead) pun semakin meningkat.
Bagaimana nak kesan ‘Happy Hypoxemia
Macam mana nak kesan “Happy Hypoxemia”?
Jika di hospital yang cukup peralatan, paras oksigen pesakit mesti dipantau sepanjang masa.
Bagi pesakit Covid-19 yang dikuarantin dirumah, digalakkan untuk pantau paras oksigen diri sendiri menggunakan Pulse Oximeter (rujuk gambar).
Kalau bacaan oksigen kurang daripada 95 peratus, boleh terus dapatkan bantuan di fasiliti kesihatan terdekat. Ini tanda oksigen dalam darah mula menurun.
Rasa Pernafasan Normal Tapi Alami ‘Happy Hypoxemia’, Pesakit Covid 19 Meninggal Dunia Di Rumah. Dr Ini Jelaskan Sebabnya.
Bantu saya kongsikan info ni dalam group whatsapp agar kes meninggal dunia di rumah disebabkan Covid-19 tak berulang lagi.
Sumber: Redza Zainol