Soal mengawal emosi ini mungkin ada yang beranggapan perkara remeh sahaja. Tapi jika emosi tidak diurus dengan baik, tentu akan mengganggu mood kita sepanjang hari. Apatah lagi buat ibu-ibu yang berdepan dengan ragam anak-anak dan keluarga, bercampur baur emosi yang dirasai. Sekejap marah-marah anak, sekejap sedih sebab perlu buat banyak kerja rumah dan macam-macam lagilah.

Oleh itu, apa kata usahakan cara ini yang dikongsikan oleh Nur Aliah untuk mengawal emosi tersebut agar segera kembali stabil. Jom semak untuk lebih detail.


Rupanya Ada Teknik Mudah Nak Hilangkan Rasa Marah dan Sedih Dalam 1 Minit Je!

Namanya teknik ‘Hand Accupressure’. Teknik yang dinamakan Jin Shin Jyutsu ni pernah diajarkan pada jururawat oleh para penyelidik.

Mereka mengukur tahap stress (stress level) para jururawat ini sebelum dan selepas menggunakan teknik ini.

Ternyata terdapat efek yang sangat positif!

Ada peningkatan yang sangat ketara pada :

 positive outlook
 gratitude
 motivation
 calmness
 communication

dan penurunan ketara pada :

 anger
 depression
 stress

Menarik kan? Senang je nak guna teknik Jin Shin Jyutsu ni :

#No1 :
Mula-mula kenalpasti dulu nak redakan emosi dan masalah yang mana satu. Samada emosi cemas (anxiety), ketakutan (fear), marah (anger), sedih (sadness) atau nak baiki harga diri (self esteem).

#No2 :
Setiap jari jemari kita ni mewakili emosi yang tertentu ye :
▶️ Ibu jari – Anxiety
▶️ Jari telunjuk – Fear
▶️ Jari tengah – Anger
▶️ Jari manis – Sadness
▶️ Jari kelinking – Self Esteem

#No3 :
Contohnya kalau kita rasa tersangat marah dan nak buang serta redakan rasa marah tu :
✔️ kita genggam jari tengah pada tangan kanan
dengan menggunakan tangan kiri
✔️ genggam jari tengah tu selama 2-5 minit
✔️ lepaskan
✔️ buat pada jari pada tangan kiri pula dengan menggunakan tangan kanan

#No4 :
Sama juga untuk emosi yang lain. Genggam jari 2-5 minit dan lepaskan. Buat benda yang sama pada tangan yang satu lagi.

Senang kan? Bila rasa nak meletus ataupun ada emosi di dalam dada yang seakan tak lepas dan terpendam, gunakan je teknik ni berulang-ulang kali sampai emosi kita tu reda dan berkurang.

sumber : Nur Aliah Mohd Nor

Tinggalkan Komen