Cukup padat dan jelas kupasan yang diberikan oleh Tuan Haji Ariffin Sabirin ini berkenaan status emas yang dihadiahkan oleh suami.

Jadi bolehlah dibaca untuk info bersama.

APAHAL PULAK SUAMI NAK TUNTUT HAK HARTA SEPENCARIAN KE ATAS BARANG KEMAS YANG TELAH DIHADIAHKAN KEPADA ISTERINYA ?

Soalan ini ditanya kepada saya. Pelik juga bunyinya. Kenapa pulak suami ni bersungguh-sungguh nak menuntut haknya ke atas barang kemas yang pada awalnya dia dah hadiahkan/hibahkan kepada isterinya? Mungkin masa beri barang kemas tu couple ni loving loving tapi sekarang dah hating hating kot. ish ish ish pelik2 orang sekarang ini.

Saya tidak tahu dari mana sumber soalan ini namun saya hanya akan ulas setakat pengetahuan saya sahaja. Mungkin ada pihak lain yang mempunyai pandangan yang berbeza. Kita meraikan pandangan semua pihak kerana isu ini ialah isu khilaf. Tiada jawapan betul atau salah.

Bila Suami Hadiahkan Emas, Ini Hak Isteri Yang Ada Padanya. Sila Takenote!

SUAMI MEMBERI BARANG KEMAS KEPADA ISTERINYA.

Mengikut urf ( adat ) setempat di Malaysia, apabila suami memberikan barang kemas contoh gelang emas kepada isterinya, ia lebih bersifat ‘hadiah’ atau ‘hibah’.

Suami menghargai segala pengorbanan yang dibuat isterinya sepanjang perkahwinan ( ini hadiah) atau memberi gelang emas itu sebagai tanda kasih sayangnya kepada isteri ( ini hibah). Jadi bergantung kepada niat pemberian itu, ia menjadi hadiah atau hibah. Ke ada juga suami yang beri barang kemas kepada isteri dengan niat gelang emas itu milik bersama ? Tak kot…

Apabila kita memberi hadiah / hibah kepada isteri atau kepada sesiapapun , rasanya tidak wujud langsung sebarang niat dalam hati kita untuk menuntut semula hak kita ke atas hadiah / hibah itu.

IKLAN

Sifat ‘hadiah’ atau ‘hibah’ itu sendiri menunjukkan bahawa kita sebagai pemberinya sudah melepaskan hak kita ke atas barang kemas itu dan penerima hadiah atau penerima hibah itulah yang berhak 100% ke atas barang kemas itu.

Sangat jarang suami memberi gelang emas kepada isteri dengan niat untuk menuntut semula haknya ke atas gelang emas itu selepas isterinya mati atau mereka bercerai.

SUAMI BERI BARANG KEMAS KEPADA ISTERI SEBAGAI MANIFESTASI TANGGUNGJAWABNYA ?

Ada pandangan lain pula mengatakan tanggungjawab suami ialah untuk memberi nafkah kepada isterinya mengikut kemampuannya. Jadi apabila dia berkemampuan, dia membeli barang kemas berharga puluhan ribu RM dan menghadiahkan/menghibahkan barang kemas itu kepada isterinya. Itupun menjadi salah satu cara dia menafkahkan isterinya.

Bila Suami Hadiahkan Emas, Ini Hak Isteri Yang Ada Padanya. Sila Takenote!

APA KEDUDUKAN JIKA SUAMI MEMBERI DUIT KEPADA ISTERI DAN ISTERI MEMBELI BARANG KEMAS MENGGUNAKAN DUIT ITU?

Tindakan suami memberi duit kepada isteri juga boleh jatuh di dalam dua kategori iaitu sama ada hadiah atau hibah. Maka ia adalah milik mutlak isteri. Ini bermakna apabila isteri membeli barang kemas menggunakan duit itu, barang kemas itu juga merupakan milik mutlak isteri.

IKLAN

SO BOLEH TAK SUAMI NAK MENUNTUT HAK HARTA SEPENCARIAN KE ATAS BARANG KEMAS ISTERINYA ?

Tuntutan harta sepencarian boleh dituntut dalam tiga keadaan iaitu iaitu apabila pasangan itu bercerai mati atau bercerai hidup atau apabila suami ingin berpoligami ( sudah berpolligami ).

Dalam kisah ini, suami yang ingin menuntut hak harta sepencarian terhadap barang kemas yang telah dihadiah/dihibahkan kepada isterinya. Ini bermakna tuntutan itu dibuat dalam keadaan sama ada pasangan ini bercerai mati atau bercerai hidup.

Saya merujuk kepada beberapa orang pakar dalam hukum syarak dan undang2 berkaitan harta sepencarian bagi mendapat jawapan kepada soalan yang ‘tricky’ ini.

Pada pandangan peribadi saya ( orang lain mungkin ada pandangan berbeza ), oleh kerana niat pemberian si suami pada asalnya ialah hadiah / hibah, maka agak sukar untuk suami menuntut hak harta sepencarian ke atas barang kemas yang telah diberinya kepada isteri.

Kecualilah jika wujud akad antara pasangan tadi yang mana suami menzahirkan bahawa barang kemas yang dibelinya itu boleh dipakai oleh isteri tetapi ia tetap milik bersama dan isteripun bersetuju dengan akad itu. ( Ada ke ?)

IKLAN

Kalau akad di atas tidak wujud, ia bermakna bila isteri mati, barang kemas itu menjadi harta pusaka yang berhak dituntut waris mengikut hukum faraid. Tetapi jika isteri semasa hidupnya / sebelum bercerai telah menghibahkan barang kemas itu kepada anak-anaknya dan suami yang tahu tentang hibah tersebut tiada apa-apa halangan isteri bertindak begitu, maka dia boleh dianggap telah melepaskan segala haknya ke atas barang kemas itu.

SO ISTERI YANG TERIMA BARANG KEMAS DARI SUAMI CEPAT2LAH HIBAHKAN KEPADA ANAK DAN BUATLAH HIBAH ITU DALAM KEADAAN SUAMI TAHU SUPAYA DIA TAK BOLEH TUNTUT HARTA SEPENCARIAN KE ATAS BARANG KEMAS ITU !

Apapun tiada halangan untuk suami tadi memfailkan tuntutan harta sepencarian ke atas barang kemas itu di Mahkamah Tinggi Syariah. Dia bolehlah berhujah bahawa niatnya memberikan barang kemas itu bukanlah sebagai hadiah / hibah. Biarlah Mahkamah Syariah memutuskan. Ini hanya pandangan peribadi saya yang mungkin salah.

HEI SI SUAMI …

Awatlah hang ni buruk siku sangat. Kalau dah hadiah / hibah gelang emas tu, dah serah hak kepada isteri sebagai penerima hadiah / hibah tu, maka habislah cerita. Yang hang nak dok tuntut lagi awat ? Loghatlah laki macam ni. Malulah wei….

ABS
Daie Mawarith Sepanjang Hayat ( DMSH ).

 

Sumber : Ariffin Sabirin Official

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI