Biskut Makmur Versi Nak Guna Minyak Sapi Atau Mentega, Rasa Sedap Cair Di Mulut!

Biskut Makmur menjadi antara biskut Raya yang boleh dikatakan biskut wajib ada ketika berkunjung ke rumah sanak saudara dan rakan-rakan ketika zaman kanak-kanak dahulu. Hingga kini biskut legend  ini tetap digemari ramai tanpa mengira usia.

Rasanya yang ‘gebu’ dan ‘mencair’ di mulut  itu yang membuatkan biskut Makmur ini cukup istimewa. Nak-nak lagi bila mengunyah biskut ini akan terasa pula kerangupan kacang tanah di dalamnya. Memang enak sungguh menikmatinya!

Buat anda yang rindu untuk menikmati keenakan rasa Biskut Makmur ini, bolehlah cuba buat sendiri untuk Hari Raya kali ini. Memandangkan membuatnya tidaklah susah bahkan bahan-bahan yang digunakan juga ringkas.

 

 

Malahan anda juga boleh tentukan sama ada untuk sediakan Biskut Makmur versi menggunakan minyak sapi ataupun mentega. Ini sepertimana perkongsian resipi oleh Nora Afida yang cukup digemari ramai.

Biskut Makmur Versi Nak Guna Minyak Sapi Atau Mentega, Dua-dua Sedap Cair Di Mulut!

Biskut Makmur Susu

Bahan-bahan Doh:

4 cawan tepung gandum disangai hingga naik bau

1/2 cawan gula castor-Beli online di sini

1/4 cawan susu tepung tak kisah brand apa-Beli online di sini

3 sudu besar buttercup / minyak sapi. Cairkan dulu dan tunggu sejuk

IKLAN

Minyak jagung secukupnya-Beli online di sini

 

Bahan Inti:

500 gm kacang tanah sangai tanpa minyak, buang kulit, kisar atau ditumbuk

Minyak jagung secukupnya

 

Cara-caranya:

Untuk doh biskut makmur

Langkah 1 :

IKLAN

Sangai tepung gandum di atas kuali. Sangai tanpa minyak, hingga naik bau.

Langkah 2 :

Campurkan tepung gandum  bersama gula castor, butter/minyak sapi yang dah dicairkan (pastikan butter/minyak sapi sudah sejuk lepas dicairkan), susu tepung. Gaul rata.

Langkah 3 :

Masukkan sikit-sikit minyak jagung ke dalam adunan. Masukkan secukupnya hingga tepung adunan tersebut boleh digentel dengan cantik. Kalau nak biskut itu jadi gebu, pastikan doh tidak berderai masa digentel.

Biskut Makmur Versi Nak Guna Minyak Sapi Atau Mentega, Dua-dua Sedap Cair Di Mulut!

Untuk inti biskut makmur,

Langkah 1 :

Sangai kacang tanah tanpa minyak.

IKLAN

Langkah 2 :

Buang kulitnya dan kisar kacang tersebut. Terpulang nak kisar halus mahupun kasar. Nak tumbuk pun boleh. Tambahkan gula secukup rasa.

Langkah 3 :

Campurkan dengan sedikit minyak jagung @ mazola ke dalam kacang yang dah dikisar tadi. Tujuannya supaya doh tak berderai masa gentel nanti.

 

BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA

 

 

Bakar dengan suhu 150˚ selama 20 minit.

Dah siap bakar biarkan suam sikit biskut makmur tu.

Golekkan biskut makmur ke dalam gula icing.

Boleh susun dalam balang bila biskut sudah sejuk. Masukkan dalam balang yang kedap udara.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI