Tidak dinafikan sejak pandemik memasuki tahun kedua, kesannya lebih ramai yang mengalami kesempitan hidup hingga menjejaskan kehilangan pendapatan, simpanan makin susut dan sebagainya. Malang ada yang mengalami tekanan, paling drastik ada yang mengambil keputusan untuk membunuh diri.

Apa juga tekanan hidup, sebaiknya jangan mengambil keputusan sebegini, apa pun ingat orang tersayang dan keluarga anda untuk meneruskan kehiduapan. Pelbagai pihak sedia membantu. 

Begitu juga kempen kibar bendera putih telah banyak membantu keluarga yang mengalami kesempitan hidup.

Dalam pada itu, pihak Pertubuhan Bdan Kerajaan (NGO) juga pastinya saban hari menghulurkan bantuan kepada keluarga yang memerlukan. Tidak menang tangan dibuatnya. Namun kadang kala, biarpun berusaha untuk memberikan yang terbaik, tentu ada yang keluarga yang belum mendapat bantuan termasuk bekalan keperluan harian keluarga.

Sebagaimana yang dikongsi oleh Pelakon Balkisyh Semundur yang merupakan salah seorang pelakon drama yang pernah menjadi trending iaitu Rindu Awak Separuh Nyawa. Menerusi entri di Instagramnya beliau menasihati keluarga yang menghadapi masalah bekalan lampin pakai buang supaya menggunakan kain lampin.

Beliau menyatakan demikian setelah ramai yang meminta bantuan lampin pakai buang kepadanya.

Katanya, beliau dan pihak NGO tidak mampu menyediakan bekalan lampin pakai buang yang secukupnya kerana permintaan terlalu banyak.

Sy dapat maklumat terlalu ramai yg perlukan pampers untuk anak2 mereka sejak sy upload di IG baru2 ini..sy dah berbincang & berikan maklumat mereka yang memerlukan kepada beberapa NGO.. alhamdulillah ada diantara mereka yg telah dibantu..

Cuma yang menjadi kebimbangannya, bantuan pampers ini mungkin tak akan dapat secara kerap sebab terlalu ramai yg memerlukannya dan tambahan juga ramai orang yg dah terputus bekalan makanan & barangan asas..jadi dana peruntukan akan diutamakan untuk mereka yang amat memerlukan barangan asas & makanan..

Guna lampin 

IKLAN

Bagi menjamin keperluan anak2, sy cadangkan kita kembali kepada zaman dahulu atau #backtonature iaitu menggunakan lampin atau napkin..Mmg zaman skarang ianya dianggap remeh & kotor tapi masa kecik sy pon guna napkin nie..Sy berasal daripada keluarga yg susah & adik2 sy hingga yg bongsu pon guna napkin nie..Kalau sy ade baby pon, sy sndri akan buat kaedah ini spy dapat saving memandangkan sy pon dah hilang pendapatan..Biarlah org nk kata apa pn, asalkan sy boleh terus melangsungkan kehidupan yg tak tahu sampai bila boleh bertahan..Pitih dah makin surut bohh..kijee takdokk 😔😔..

Pada sy kaedah ini bolehlah anda guna untuk sementara sahaja & kalau ekonomi dah pulih & pendapatan dah stabil nnt boleh guna pampers balik..Kalau tanya pd En. Google pelbagai teknik yang ada diajar dalam tu..Orang zaman dulu atau tahun 90-an ke bawah termasok sy nie masa kecik mmg guna kaedah nie & alhamdulillah kami helok jekk..Semua orang tengah tenat skarang..Buat masa nie kita kena ubah cara hidup kita yg tak sama dengan khidupan sebelom ini..Semoga kaedah #backtonature ini sedikit sebanyak boleh membantu anda yg telah kehabisan pampers..Sy doakan spy dipermudahkan urusan kita smua & pandemik COVID-19 ini cepat berakhir

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balkisyh Semundur Khan (@qalesyakiss)

IKLAN

Isu lampin pakai buang- Pernah kena kecam

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balkisyh Semundur Khan (@qalesyakiss)


 

Sumber: qalesyakiss