Sejak penularan wabak COVID 19, ramai ibu bapa melahirkan rasa bimbang untuk membawa anak-anak keluar di tempat terbuka termasuk merancang percutian apabila cuti sekolah bermula minggu depan.

Pastinya ibu bapa akan mengambil sikap berhati-hari dengan memberi peringatan kepada anak-anak mengenai pencegahan yang dinyatakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia termasuk jangan bersentuhan dengan orang luar, kerap mandi, banyak minum air, memakai penutup muka, kerap membasuh tangan dan memakai sanitizer.

Selain pendekatan itu, kita juga perlu mengambil kira mengenai tahap imun badan kita sendiri termasuk anak-anak. Pemakanan yang sihat mampu meningkatkan daya imuniti  badan  kita dan anak. Ia termasuk mengambil buah epal sebagai sumber makanan untuk menguatkan imuniti badan.

INI RAHSIA BUAH EPAL

Buah Epal Bantu Tingkatkan Sistem Imun Badan. Ini Sebabnya. 

Buah epal antara buah yang digemari oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Rasa masam manisnya memang enak. Pengambilan epal, setiap hari, baik untuk kulit dan tubuh. Kandungan tinggi serat, kaya antioksida dan vitamin C. Laporan kajian kesihatan dari Amerika Syarikat, mendedahkan sebiji epal hijau mengandungi 14 gram (g) karbohidrat manakala epal merah pula 15 g karbohidrat.

IKLAN

INI SEBABNYA

Pengambilan epal, contohnya antara pilihan snek sihat membekalkan pelbagai khasiat sekiranya diamalkan setiap hari. Epal kaya nutrisi dan baik untuk kulit dan tubuh. Kandungan tinggi serat, kaya antioksida dan vitamin C.

Menawarkan pelbagai manfaat kesihatan kerana kaya antioksidan, berperanan meningkatkan sistem imun melawan penyakit dan sebiji buah bersaiz sederhana mempunyai empat gram serat yang dikenali sebagai pektin.

Manfaat lain termasuk mengelakkan masalah gigi reput, menurunkan paras bakteria dalam mulut dan menjadikan gigi lebih sihat dan putih.

IKLAN

Pengambilan sebiji epal setiap hari mempunyai risiko lebih rendah mendapat diabetes kerana kandungan serat tinggi menstabilkan gula dalam darah, selain rasa kenyang lebih lama mengelakkan daripada makan berlebihan.

Kandungan serat tinggi membantu mengurangkan rasa lapar, seterusnya mengawal berat badan dalam jangka panjang, selain alternatif murah dan mudah menyingkirkan toksin daripada hati, untuk sistem badan lebih sihat. Epal merah membekalkan antioksidan yang antaranya mengurangkan risiko pembentukan katarak.

CARA HIDUP SIHAT RANGSANG IMUNITI BADAN

Buah Epal Bantu Tingkatkan Sistem Imun Badan. Ini Sebabnya. 

IKLAN

Selain makan buah-buahan penting untuk kita hidup secara sihat sekali gus merangsang meningkatkan daya tahan penyakit.

1.Minum air
Minum sebanyak 8 gelas air kosong setiap hari (lebih banyak jika cuaca panas, atau jika dia terlibat dengan aktiviti fizikal) Air adalah sangat penting kerana badan (dan sistem imun badan) memerlukannya untuk berfungsi dengan baik.

2.Mengambil makanan yang kaya dengan probiotik
Probiotik atau bakteria baik adalah amat penting untuk membantu mengekalkan kesihatan sistem penghadaman dan imuniti badan. Probiotik boeh didapati dalam makanan seperti yogurt, minuman susu kultur, keju, tempeh atau hum choy cina.

3.Aktif setiap hari
Masa sekurang-kurangnya 60 minit hendaklah diperuntukkan untuk melakukan aktiviti fizikal sederhana (berjalan pantas, berenang, sukan luar seperti badminton, lompat tali, berbasikal) yang bukan sahaja dapat memastikan badan anak anda sihat tetapi juga merangsang sistem imun badannya.

4.Tidur yang cukup
Kekurangan tidur bukan hanya menyebabkan kemerosotan prestasi kognitif dan masalah tingkah laku, tetapi ia juga boleh melemahkan sistem imun badan. Kanak-kanak di dalam lingkungan umur 6-13 tahun yang bersekolah memerlukan sebanyak 9-11 jam waktu tidur.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI