Salah satu makanan kegemaran anak-anak dan juga orang dewasa adalah kentang goreng atau french fries. Jika sebelum ini asyik beli di kedai, apa kata buat sendiri di rumah.
Cara nak buat bukannya susah. Mudah aje. Boleh jadi kudapan buat anak-anak sambil belajar atau menonton televisyen.
Ikuti perkongsian wanita ini.
Kali ni Sab nak share cara buat kentang goreng homemade. So, bolehlah buat stok banyak, duit pun jimat. Nak makan banyak mana pun boleh, nak buat ikut citarasa sendiri pun boleh. Step nak buat kentang goreng ni ada kat gambar.
Ini cara penyediaannya
Bahan-bahan:
1) Kentang (5 biji)
2) Sedikit garam / gula
3) Air sejuk/air biasa (2 cawan)
4) Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat :
1) Sediakan air gula
Ads
– Pertama sekali, sediakan 2 cawan air sejuk/air biasa. Tambahkan 2 sudu makan gula dan Campurkan kedua-dua bahan ini dalam besen. Ketepikan sebentar.
– Kegunaan air gula ini adalah sebagai rendaman sebab bila kentang direndam selama 30 minit, rasa manis gula tersebut akan meresap masuk ke dalam kentang.
2) Hiriskan kentang
– Buang kulit kentang dan kemudian hiris macam dalam gambar. Jangan hiris nipis sangat ya, agak2 saiznya macam French Fries yang kita biasa makan tu.
3) Rendam dan Sejukkan dalam air gula
– Setelah dihiris panjang2, masukkan kentang tersebut ke dalam air gula yang dibuat dalam langkah pertama tadi.
– Sejukkan selama 15 – 30 minit dalam peti ais.
Ads
***kalau ada air kapur, boleh masukkan sedikit supaya kentang lebih rangup dan tak serap banyak minyak***
4) Rebus
– Selepas disejukkan selama 30 minit, panaskan air bersama 1 sudu kecil garam. Biarkan sehingga mendidih.
– Air rebusan yang diletakkan garam ini akan memberi rasa pada bahagian luar kentang.
– Setelah direndam dengan air gula, kemudian masukkan kentang tadi dan masak selama 5 minit. Tambahkan 1 sudu minyak masak utk pastikan kentang nampak fresh selepas direbus.
Ads
5) Toskan
– Selepas direbus selama 5 minit, matikan api dan toskan kentang. Biarkan kentang suam2 dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais bahagian sejuk beku.
– Seeloknya, biarkan selama lebih kurang 3 jam. Bila dah beku baru goreng.
6) Goreng
– Tadaaaa, beginilah hasilnya lepas digoreng. Tapi ini sebenarnya tak sempat nak tunggu 3 jam sebab tak sabar. Paling penting rasa tetap superbbb
– Kalau rajin, bolehlah buat banyak sekaligus dan frozenkan. Biasanya kalau nak kentang ni tahan lama sebagai stok frozen, goreng dulu separuh masak dan simpan dalam peti sejuk beku. Rasanya boleh simpan selama 1-2 minggu.
beberapa tahun lalu viral biskut florentine yang kaya dengan kacang kan? Waktu tu semua orang pakat-pakat order lah! Bagi yang tahu cara nak buat, berduyun pergi ke kedai jual barang bakeri nak beli bahan-bahannya buat sendiri!
Tapi.. Sebenarnya kalau diikutkan agak ‘kayangan’ kerana kacang pun boleh tahan harganya, ditambah pula dengan tepung florenta yang juga tinggi harganya kalau nak beli.
So… Yang mana teringin nak makan biskut ini dengan modal yang sedikit murah, boleh cuba resipi ini, mudah sahaja tak perlu guna tepung florenta dah! Hanya digantikan dengan bahan lain sahaja. Nak tahu apa bahannya? Macam mana nak buat? Meh tengok di bawah ini!
RESIPI BISKUT FLORENTINE TANPA GUNA TEPUNG FLORENTA
Bahan-bahannya :-
800g campuran kacang-kacang (jenisnya mengikut kesukaan masing-masing)
Sedikit garam
80g telur putih gred A
50g madu
Cara-caranya :-
1. Bakar atau goreng kacang tanpa minyak selama 15 hingga 20 minit. Ketepikan.
2. Satukan garam, telur putih dan madu di dalam mangkuk.
3. Kemudian masukkan kacang, gaul rata sehingga semua kacang disaluti dengan telur putih.
4. Lapikkan loyang dengan kertas minyak. Ambil bekas cup kek atau acuan bakar, sudukan kacang dan masukkan ke dalam acuan. Tekan dengan kuat menggukan sudu supaya kacang melekat dan tidak hancur.
5. Bakar dalam oven selama 20 hingga 25 minit pada suhu 140℃-150℃.
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan tunggu sehingga biskut betul-betul sejuk. Kemudian sambung bakar selama 10 minit supaya menjadi lebih rangup.
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba!
Usah bersedih tidak dapat pulang ke kampung meraikan hari raya bersama ibu ayah tersayang. Lauk pauk raya jangan pula tak masak untuk makan di pagi raya. Salah satu hidangan wajib ada, mestilah pulut kuning. Antara menu yang wajib ada selain ketupat atau lemang.
Sebenarnya bukan nak masak pulut kuning ni kena tahu sukatan yang betul. Salah buat memang keras jadiya.
Nak buat, jom ikut resipi ni, hanya guna sukatan yang mudah. Cofirm jadi, rasa pun macam hidangan ibu yang dikampung!
Ini resipinya.
Pulut kuning dengan rendang daging, sejak pak mentua ajar cara nk masak pulut kuning, event apa mesti saya masak pulut kuning ni sedap, lembut dan berlemak tambah pulak dengan rendang.
Cara masak pulut kuning: Bahan: 1kg stgh pulut (pulut susu) Santan 1 kotak kecik(sy pakai santan kara) Daun pandan (10 helai) Serbuk kunyit Garam secukup rasa Caranya:
1 .Rendam dahulu pulut bersama dengan sedikit serbuk kunyit (sy letak 2 sudu) cantik je warnanya.. rendam selama 3,4 jam. 2. Panaskan pengukus. Sambil tu susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning jd lg sedap tau..kemudian masukkan pulut atas daun pandan. Kukus sampai sedikit lembut. Dalam 1 jam mcm tu.. 3. Da agak lembut tu, keluarkan letak dalam bekas lain.
4. Kemudian ambil 1 kotak kecil santan td tambah air..kuantiti penuh 1 mangkuk besa selalu anda makan maggie tu..hehe. Lepas tu tambah sedikit garam.
5. Lepas tu gaulkan dgn pulut td, dah rata kukus semula. Mcm sy, sy suka letak semula daun pandan td.. susun balik dan kukus mcm td, selama 15 ke 30 minit lg. Dannnnn siap boleh dimakan..
Rendang daging
Bahan2: 1kg stgh daging 2 biji Bunga lawang 2 batang kayu manis 3helai Daun kunyit 2 sudu Serbuk kari (sy pakai serbuk kari daging) 2 bungkus Kerisik 2 kotak santan kecil (sy pakai brand kara) Garam secukup rasa Bahan yg dikisar: 15 ulas Bawang merah saiz sederhana besar 10 Ulas Bawang putih 2 inci Lengkuas 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 5 batang serai saiz besar 20 tangkai Cili kering (ikut pedas yg ibu2 suka) Caranya:
1. Panaskan minyak, minyak kalau boleh kuantiti yg banyak. Dalam 1 cawan.. sebab mase menumis bahan kisar akan berair. Masukkan bunga lawang dan kayu manis.. kemudian masukkan semua bahan kisar td. Tumis sehingga pecah minyak. 2. Kemudian masukkan serbuk kari tadi. Pastikan mase masak sentiasa kacau ya, takut hangus belah bawah nti.. 3. Dah pecah minyak masukkan daging td, gaul sebentar kemudian tambahkan air.. dalam 3 cawan,tunggu sehingga daging lembut..selagi belum lembut kalau boleh jgn masukkan santan dulu ya..klu perlu tambah air lg tambah je ye sampai btl2 lembut. 4. Bila daging dah lembut masukkan kerisik, santan dan daun kunyit yg dipotong mayang td. 5. Last sekali letak garam dan rasakan. **kalau nak pekat masak lama sikit tapi api kecil, kalau nak kuah banyak da boleh matikan api ya. Boleh hidangkan dan Selamat mencuba.
Kredit: Noor Hamidah via MAHN, Resipi Ibu
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Musim cuti sekolah ini mula lah anak-anak buat permintaan menu istimewa dan kalau boleh berbeza daripada makanan yang biasa dimakan. Maklumlah pada hari-hari biasa bila semua sibuk, menu yang serba ringkas sahaja yang boleh disediakan dan yang menjadi kelaziman.
Jadi alang-alang semua anak-anak ada dirumah dan sebagai meraikan selera keluarga untuk memberi kelainan dalam penyediaan menu. Apa kata anda cuba sediakan menu Ayam Ungkep ini yang tidak rumit untuk disediakan.
Bahkan menu ini rupanya paling senang dibuat seperti mana yang dikongsikan oleh Che Eda ni. Bahan-bahan yang digunakan hanya perlu ditumbuk kemudian ‘campak-campak’ dalam kuali dan siap!
Resipi Ayam Ungkep
Bahan-bahan:
Serai 2 Batang -Titik
3 ulas bawang merah – tumbuk
3 ulas bawang putih – tumbuk
Kunyit Hidup (Besar Ibu Jari) – tumbuk
Cili padi (ikut citarasa) Saya suka pedas sikit – tumbuk
Ketumbar peket Kecik -rendam dulu supaya senang tumbuk (Tapi kan aida tak ada yang biji.. Tak perasan pula sudah habis jadi saya pakai yang serbuk la) – tumbuk
Kunyit serbuk 1 sudu (yang ni nak bagi warna ja kalau warna dari kunyit hidup tak cukup. Kalau cukup ok tak perlu letak dah)
Asam Jawa 1 sudu makan
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
1.Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
2.Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Tutup Periuk hingga ayam masak.
3.Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan kuah memekat dan siap.
Gadis kudung kaki dan tangan terharu dapat sambung pengajian. Kekurangan fizikal bukan penghalang buat seorang remaja perempuan dari Kampung Padang Setebu, Kuala Berang untuk meneruskan impian dalam bidang kemahiran.