beberapa tahun lalu viral biskut florentine yang kaya dengan kacang kan? Waktu tu semua orang pakat-pakat order lah! Bagi yang tahu cara nak buat, berduyun pergi ke kedai jual barang bakeri nak beli bahan-bahannya buat sendiri!
Tapi.. Sebenarnya kalau diikutkan agak ‘kayangan’ kerana kacang pun boleh tahan harganya, ditambah pula dengan tepung florenta yang juga tinggi harganya kalau nak beli.
So… Yang mana teringin nak makan biskut ini dengan modal yang sedikit murah, boleh cuba resipi ini, mudah sahaja tak perlu guna tepung florenta dah! Hanya digantikan dengan bahan lain sahaja. Nak tahu apa bahannya? Macam mana nak buat? Meh tengok di bawah ini!
RESIPI BISKUT FLORENTINE TANPA GUNA TEPUNG FLORENTA
Bahan-bahannya :-
800g campuran kacang-kacang (jenisnya mengikut kesukaan masing-masing)
Sedikit garam
80g telur putih gred A
50g madu
Cara-caranya :-
1. Bakar atau goreng kacang tanpa minyak selama 15 hingga 20 minit. Ketepikan.
2. Satukan garam, telur putih dan madu di dalam mangkuk.
Ads
3. Kemudian masukkan kacang, gaul rata sehingga semua kacang disaluti dengan telur putih.
4. Lapikkan loyang dengan kertas minyak. Ambil bekas cup kek atau acuan bakar, sudukan kacang dan masukkan ke dalam acuan. Tekan dengan kuat menggukan sudu supaya kacang melekat dan tidak hancur.
5. Bakar dalam oven selama 20 hingga 25 minit pada suhu 140℃-150℃.
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan tunggu sehingga biskut betul-betul sejuk. Kemudian sambung bakar selama 10 minit supaya menjadi lebih rangup.
Ads
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba!
Dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil ini, tentu ada yang sudah mengamalkan cara hidup berjimat cermat. Lebih lagi buat yang kehilangan pekerjaan atau mengalami pemotongan gaji. Segala perbelanjaan harian terpaksa dibajet secara hemah.
Namun kadang tentu ada mood ‘craving’ ingin menjamah hidangan makanan atau minuman mahal. Salah satunya air minuman kegemaran ramai yang berharga berbelas ringgit untuk satu gelas!
Bagi yang teringin boleh cuba buat sendiri di rumah, rasa pun sama ala starbuck!
Mudah je, guna 3 bahan
Resepi untuk orang yang selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli
Bahan-bahan:
– Susu coklat (sy guna farm fresh premium choc milk, tak manis tak muak, SEDAP! – Choc chip (lebihan buat biskut raya ) – Ais
Cara-Cara: 1)masukkan semua bahan lepastu blend Senang je kan, rasa ala2 choc cream chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy Update : kalau nak rasa java chip (mocha) boleh tambah cafe latte farm fresh
Sumber: Mohd Fadzli
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Menyediakan bahan masakan juga perlu tahu skil dan tekniknya, barulah masakan yang disajikan bukan sahaja enak dimakan malah cantik dipandang. Tidak itu sahaja, malah tidak dinafikan dengan teknik yang betul akan membuatkan kerja-kerja penyediaan bahan masakan menjadi lebih mudah dan cepat.
Contohnya dalam hal pell off isi jagung. Jika tidak tahu gayanya, isi jagung tidak terlerai cantik dan mungkin akan merosakkan bentuk biji jagung tersebut. Malah lagi merugikan jika banyak pula isi jagung terbuang dan ini menyebabkan pembaziran!
Jadi apa kata anda cuba teknik yang dikongsikan oleh Puan Amyliya ini, nampak begitu mudah dan sempurna tanpa merosakkan isi jagung setiap kali dilerai daripada tongkolnya.
Jom kita semak dan praktis cara yang digunakan oleh Puan Amyliya ini.
Hari ni saya nak share cara peel off jagung dari tongkolnya tanpa pisau @ peeler….jimat dan senang..
Boleh simpan dlm frezzer utk buat stock..bila2 masa nak guna just keluarkan dah boleh guna..saya mmg sentiasa simpan stock sbb anak2 suka mkn cekodok jagung..
Jagung ni boleh buat bubur, cekodok, jagung rebus dan lain2..
Mula bersihkan jagung..basuh bersih2..
Cara seterusnya sila lihat pd pic..
Note:-
Jagung yg baru petik masih lembut dan byk air..jd jika hendak peel off jagung tu kena simpan jagung dlm peti sejuk dlm bbrp hari spy jagung lebih keras & kurang moist…jadi nnt senang nak peel nnt…butir jagung tak pecah & tak berair..
Langakah-langkahnya
Pegang hujung dan pangkal jagung dan patahkan…Saya tak dpt nk tunjuk sbb sebelah tgn pegang kamera..(hihihi…buat kerja seorg2)
Cantikkan jagung ni..harga seketul baru 99sen beli kat Tesco seminggu yg lalu..seketul boleh dpt dalam 280gm butiran jagungnya..
2. Ni dah dipatahkan..tanpa pisau ye.
3. Kemudian dgn menggunakan hujung ibu jari bkn kuku ye…peelkan butiran jagung buat 3 @ 4 baris dahulu..
Mula2 nak start mmg payah sikit..lama2 nnt ok…janji jgn guna kuku ye..nnt butir jagung pecah..
4. Ok…ni cth 4 baris yg saya buat…jadi buat sampai hujung ye..
5. Ok..yg ni dah siap 4 baris tu..
6. Kemudian baris ke 5..peel butiran seperti dlm pic..spy kerja kita lebih cepat siap.. buat smpi habis…
7. Ok..ni yg dah siap..tgk bersih je kan tongkol tu kan…senang je.
8. Tgk butir2 jagung pn tak de yg pecah2 @ berair..cantik je kan…
So boleh le simpan dalam frezzer buat stock.
Masih berfikir-fikir, kudapan yang sesuai untuk disajikan kepada anak-anak.Boleh juga cuba buat sendiri kudapan ringan yang menjadi viral sebelum ini.
Sementelah kita pun bukan lah rajin dan pandai sangat nak buat biskut atau kuih,apa kata cuba resipi popia stick yang rangup dan senang nak buat ni. Bukan sahaja budak-budak, orang tua pun pasti suka rasa dan kerangupannya yang krup krap krup krap.
Mesti tak sedar dah habis sebalang. Jom kita cuba buat dulu.
Bahan-Bahan:
Kulit Popia (dipotong jadi 6 bahagian)
Minyak Masak
Coklat Masakan (Beryl's/Le bourne atau Selborne)
Nestum
Cara Membuat:
1. Gulung kulit popia yang telah dipotong dengan kemas dan sapukan air pada bahagian hujungnya untuk mengelakkan kulit popia terbuka.
2.Rehatkan gulungan popia sebentar agar ia keras sedikit supaya mengekalkan bentuk gulungan tadi.
3.Gorengkan ia didalam api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan toskan, biarkan ia sejuk seketika.
4.Double boil coklat masakan ikut pilihan jenama yang disukai.
5.Celup gulungan popia yang telah digoreng tadi ke dalam coklat yang telah dicairkan.
6.Kemudian salut pula dengan nestum.
7.Biarkan ia keras seketika dan masukkan didalam bekas kedap udara.Simpan dalam peti sejuk seketika.
Selamat Mencuba!
Kredit: Humaira Harith
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di