Asyik makan nasi je tentu boring kan. Bagi yang ingin cuba hidangan simple dan mudah penyediaannya, boleh cuba buat masak tauhu berlaku,siap cicah dengan sambal kicap, memang terangkat!
Makan ni, dah tak perlu makan nasi dah memang kenyang! Menerusi perkongsian puan Zarena Heeney ikuti cara penyediaan menu ini. Jom cuba buat!
Resepi tauhu berlauk
Bahan A
- 2 ketui dada ayam (blh tukar dgn daging ker, udang ker, sotong ker)
- 3ketui tauhu putih
- 3ketui tauhu lembut
- 3bjk telor
Blend semua bahan atas nie…letak sedikit air utk mudahkan nk blend. Dah blend masukkan dalam bekas.
Bahan B
- 2 batang carrot – potong dadu
- 1bjk bawang holland – potong dadu
- sedikit daun sup – potong halus
semua bahan B masukkan ke dalam bahan A. Masukkan sedikit bahan perasa, lada sulah dan lada hitam. Gaul sebati semuanya. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan kuih lompang.
KUKUS
Kukus 10 mnt dan keluarkan. Celup adunan ke dalam telor. Goreng sekejap. Goreng sehingga kekuningan. Boleh makan dengan mencicah sambal kicap. Rasanya memang power!
Sumber: Zarena Heeney
Karipap Inti Telur,Begini Caranya Nak Buat. Ini Resipinya.
Kuih Karipap adalah antara kuih yang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Memang ramai suka dan rasanya memang sedap.
Selain beli, karipap boleh dibuat sendiri dirumah. Malah ada yang menambah telur dalam inti karipap.
Ikuti resipi puan Azliza Mohd Bakri vis MAHN
Assalamualaikum..alhamdulillah br dpt post kat sini..dr mggu lps try xdpt. lps posting sy psl karipap giant 2mggu lps..ramai yg pm sy nk order..maaf sgt2 di luar kemampuan sy utk ambik order dr luar jb.. yg dlm.jb pun sy xmampu penuhi..oleh itu sy dgn iklas hati. share cara buat dlm video& resipi yg xseberapa dr sy..video ringkas tu utk memudahkan shbt2 tahu cara utk kelim@pintal karipap giant ni..tdk menggunakan acuan ye.. mdh2 an bole jd panduan yer shbt2.. cuma mohon doakan urusan sy di permudahkan Allah & selamat semuanya..trma ksh.
bahan2 inti
1- isi ayam
2- lada kering+bawang besar +bwg pth(blend)
3-serbuk kari
4-chicken stock/kiub ayam
5-kentang
6-garam,gula & secukup rasa (optional)
cara2 buat inti
1-tumis bhn blend
2-masuk kari + isi ayam
3-tumis sebentar
4-masukkan kentang
5-gaul sebati biarkan seketika
6-agak2 dh separuh masak masukkan bahan perasa termasuk kiub ayam.
7-tambahkan sedikit air bergantung pd kuantiti bahan ye .jgn terlalu bnyk.
cara2 & bahanbuat doh
1-tepung
2-garam secubit
3-minyak masak
4-garam
5-air panas/suam
**cuba guna nisbah minyak + air = 1:3 (cawan)
– larutkan garam dlm air panas & tuangkan minyak
-uli sehingga tiada ketulan
**pastikan doh jgn terlalu lembik sbb nanti kulit akan liat..
**bile guna resipi shbt2 klu resipi sy ni agak kurang menarik ye
** tips menggoreng.. pastikan minyak btl2 panas & perlahankan api sedikit selepas masukkan karipap..sbb karipap ni berat & padat jd dia xkan timbul kalau di goreng.
tiada ruang udara di dlmnya .
** utk frozen bole bakar dlm 10-15 mnt dgn suhu 170-180(bergantung pd oven). nak goreng pun bole..bukan 1 kesalahan jenayah pun..hahahha.
Saya halalkan dunia akhirat resipi ni..utk yg nk berniaga sy doakan smga berjaya& di limpahkan rezki ye..aamin3..
Selamat mencuba..
Cukup Rasa Masam Manis Pedas! Kerabu Mempelam Menu Pembuka Selera Makan Tengahari
Mana peminat kerabu, ada ke kat sini? Haaa selalu kalau makan tengahari kat luar, pantang ada menu kerabu mesti akan ambil kan? Tak kisah lah kerabu perut ke, kaki ayam ke, kerang ke asalkan kerabu memang terus kecur liur melihatnya!
Yang mana ada pelam kat rumah tu, especially pelam muda boleh la cuba buat kerabu mempelam sendiri! Senang je rupanya, buat sendiri boleh makan banyak-banyak satu keluarga kan. So… tunggu apa lagi, jom tengok cara buatnya dan jangan lupa cuba ye!
Kerabu Mempelam
Bahan-bahannya :-
2 biji pelam (muda pelam apa pun xpa)
2 batang serai dihiris halus
2 kuntum bunga kantan
2 biji bawang besar dihiris hslus
1kecil corrot disajat jugak
2 inci halia hiris juga
Rm1 kac. Tanah digoreng dan tumbuk kasar2 sikit
Udang kering dan cili melaka ikut byk mana nak
Cabai melaka dan merah hiris halus2
Garam
Gula Secukup rasa
Cara-caranya:-
- Sediakan bahan-bahan.
2. Goreng kacang tanah, sejukkan dan tumbuk kasar.
3. Sagat pelam dan carrot. Untuk serai, bunga kantan, bawang besar, halia dan cili hanya hiris halus-halus sahaja.
4. Boleh tambah udang kering atau ikan bilis jika perlu, hanya basuh dan toskan.
5. Bila dah siap sagat dan hiris, gaul sebati semua bahan bersama dan perasakan dengan gula dan garam. Siap untuk dihidang!
Sumber : Zalia Lia
Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!
Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Lasagna Super Enak Dari Lebihan Roti. Wow, Anak-Anak Mesti Suka Ni!
Lasagna mungkin sedikit ‘renyah’ bagi anda yang pertama kali mencuba menu istimewa dari Itali ini. Namun, sebenarnya ia cukup mudah disediakan. Apa kata untuk minum petang hari ini, anda pikat selera keluarga dengan lasagna Selamat mencuba!
Bahan-bahan
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping cheese keping
1 cawan Mozzarella cheese (diparut)
1 cekak daun sup
1 biji cili merah (dihiris)
4 sudu besar sos lada hitam
4 sudu besar sos tomato
300 gram daging cincang
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 cubit garam dan gula
Inti Daging
Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan daging, masak hingga daging empuk.
3. Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air.
4. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan daun sup dan cili merah.
6. Masak sehingga daging masak dan kering. Ketepikan dan biar sejuk.
Lasagna Roti
1. Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter.
2. Pukul telur dengan susu sehingga sebati.
3. Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun dlm bekas sehingga penuh.
4. Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan.
5. Susun slice cheese ke atas daging.
6. Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.
7. Akhir sekali tabur grated Mozzarella kat lapisan atas sekali.
8. Jika ada lebihan telur siram di atas roti.
9. Bakar dalam oven pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit.
Kredit :
resepi : Blog zonewanita (Mimie Ali)