Siapa tidak sedih bila kenderaan yang dijadikan sumber pendapatan ditarik oleh pihak bank kerana ansuran bulanan yang tertunggak.

Lebih memeritkan lagi, motosikal yang itu ditarik sewaktu ketika bapa ini sedang mencari rezeki sebagai penghantar makanan.

Motosikal itu juga merupakan satu-satunya kenderaan yang digunakan untuk menghantar anak ke sekolah.

Sejak kejadian itu, bapa ini telah menghantar anaknya ke sekolah dengan berjalan kaki. Setiap hari dia perlu berjalan sejauh 8 km.

[TRENDING] Wawa Zainal Hadiahkan Rumah Buat Mak Dan Ayah Di Semenanjung

[LAYAN SELERA] Buat Tauhu Sendiri. Mudah Dan Jimat. Yang Penting HALAL

Perkongsian ini telah dimuatnaik oleh seorang guru bernama Mohd Fadli Salleh. Dia berkata seorang murid pra-sekolah terpaksa berjalan kaki sejauh dua kilometer (KM) dari rumah ke sekolah bersama bapanya.

“Motor tak ada, anak pula minat nak pergi sekolah, setiap hari dia teman anak dengan berjalan kaki. 2 km pergi, 2 km balik.”

“Kemudian masa pulang kena jalan 2 km pergi, 2 km balik. 8 km ulang alik jalan kaki semata-mata untuk anak mendapat ilmu.”

Menceritakan kembali kisah motor ditarik.

“Motor si ayah kena tarik beberapa minggu lepas akibat tertunggak empt bulan. Masa itu dia tengah buat job Grab, sumber pendapatan utama keluarga.”

IKLAN

“Lepas hantar barang, dia pergi ke tempat parking motor, motor hilang. Ada broder bagi surat tunggakan beribu jumlahnya. Terduduk si ayah, motor kenderaan utama untuk cari makan kena tarik. Menung panjang jugalah.”

Munurut Mohd Fadli, bapa murid ini tetap hadir ke sekolah untuk Hari Orientasi Tahun Satu ditemani isterinya untuk mendengar taklimat.

“Tak ramai ayah sanggup datang hari orientasi ni. Biasanya wakil kat ibu je, ini dua-dua datang. Bagus semangat si ayah walau dia sendiri tak ada SPM (Sijil Pelajaran Malaysia).”

Bercerita mengenai bapa pada murid tersebut.

“Dia daripada keluarga susah, 10 adik-beradik. Terpaksa berkorban tinggalkan bangku persekolahan di tingkatan 4 kerana keluarga kurang mampu.”

“Hari ini, dia masih berkata pada aku , memang dia suka belajar. dulu dia nak jadi cikgu. Namun nasib kelurganya tidak menyebelahi cita-citanya. Namun dia akan pastikan anak-anak dia dapat pendidikan sempurna,” katanya mengimbas kembali perbualan mereka.

Semangat yang ditunjukkan oleh bapa murid itu membuatkan Mohd Fadli kagum kerana dalam kesempitan, dia masih menjaga hak anak-anak dan mementingkan pelajaran.

IKLAN

Habis program tadi, aku suruh dia tunggu depan pagar sekolah. Aku hantar keluarga mereka pulang. Sebaik dia nak turun aku tahan.

“Abang ikut saya, kakak dan anak naik la rumah.”

Aku bawa ke kedai motor di Batu Caves.

“Bang, nak motor mana?”

“Cikgu nak belikan untuk saya ke?”

Aku angguk kepala. Bergenang terus mata dia.

Menurut Mohd Fadli, bapa murid itu dihadiahkan dengan motosikal baharu SM Sport berharga RM3600.

IKLAN

“Masa pulang tadi, berkali-kali dia ucap terima kasih. Cikgu, saya tak tahu nak balas budi cikgu macam mana. Saya doakan cikgu terus murah rezeki.

“Budi ini bukan untuk dibalas. Budi ini untuk abang kembalikan pada orang lain apabila abang senang sikit di hari akan datang.

“InsyaAllah cikgu. Terima kasih banyak-banyak”.

Dan dia melangkah keluar kereta menuju ke rumahnya dengan pelbagai rasa.

Sebuah motor yang disyukuri dan InsyaAllah membantu menaikkan semula ekonomi keluarga ini.
Terus gigih usaha tanpa tinggalkan doa bang. Solat jangan tinggal. Buat baik pada sesiapa sahaja selalu.

“Sumbangan ini bukan daripada poket saya seorang, doakan semua penyumbang ya.” Tulis Mohd Fadli di laman Facebooknya merujuk pada dana Pertubuhan Kebajikan Dana Kita untuk membantu masyarakat terutamanya yang kurang berkemampuan.

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Budi Ini Bukan Untuk Dibalas.’ Cikgu Belikan Bapa Murid Selepas Motornya Ditarik. Terpaksa Jalan Kaki 8 km Hantar Anak Ke Sekolah.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI