Menurut kajian yang pernah dijalankan oleh pasukan penyelidik di University of Edinburgh bahawa  buah delima mempunyai keupayaan untuk mengurangkan lemak yang disimpan di dala perut. Malah banyak lagi manfaat lainnnya untuk kesihatan tubuh badan.

Biarpun ramai mengetahui kebaikan buah delima ini, namun adakah anda tahu daun delima juga tidak kurang hebatnya bermafaat untuk dijadikan minuman herba.

Apakah kebaikannya? Ketahuinya melalui perkongsian ini.

REBUSAN DAUN DELIMA

Bukan Buahnya Saja Berkhasiat, Daun Delima Pun Terbaik Untuk Diamalkan!

Kepada yang mengalami masalah payah *membuang* elok di amalkan setiap hari selama seminggu berturut2 secawan sehari.

IKLAN

Cara merebus: segenggam daun delima di rebus dengan 3 gelas air di jadikan segelas. Di minum seminggu 2 ke 3 hari dalam seminggu.

Khasiat Rebusan Daun Delima Dikatakan :

Bukan Buahnya Saja Berkhasiat, Daun Delima Pun Terbaik Untuk Diamalkan!

IKLAN

1. Membantu masalah susah tidur malam/ insomnia.

2. Bertindak sebagai antiseptik dan anti bakteria untuk masalah sakit dalam perut yang di sebabkan oleh kuman / bakteria .
Terutama kepada yang mengalami masalah pencernaan , jika di minum rebusan daun delima ini selama 5 hari berturut akan memberi kelegaan untuk pembuangan.

3. Pokok Delima mengandungi khasiat anti oksidan yang boleh menjadikan pengamal rebusan daun delima menjadi awet muda mencegah kedut.

IKLAN

4. Bagi yang mengalami anemia dan lemah sangat sesuai minum rebusan air daun delima ini kerana ianya mengandungi zat besi yang tinggi.

5. Sesuai untuk orang yang mahu turunkan berat badan kerana rebusan daun delima ini membantu proses pencernaan dan pembakaran lemak secara semula jadi.

Ekstra info

Rasanya tidak pahit hanya rasa seperti teh o kosong. Kalau mahu di tambah madu asli pun bagus

Sumber : SuzyHoney Herbs