![6E0C9234-DCEB-40DC-9B0D-705CCA8AC7FA](https://cdn.keluarga.my/2021/04/6E0C9234-DCEB-40DC-9B0D-705CCA8AC7FA-696x583.jpeg)
Ramai yang suka menu ala Masak Sayur campur Chinese Style. Kepada yang belum ada idea cuba resipi ini.
Ikuti lanjut perkongsian ini.
Bahan ;
1.Shitakae Mushroom (Rendaman Semalaman,Kalau malas rendam air panas.Kalau malas juga..Tak payah makan la😂)
2.Brokoli
3.Carrot
Bahan hiris & tumis ;
1.Bawang Putih -Hiris nipis dlm 3Ulas
2.Halia – 1 hiris
3.Sos Tiram
4.Tepung jagung(dalam 1 sudu teh kecik,larutkan degan air setengah cawan)
5.Minyak *utk menumis
Cara-cara ;
1.tumis halia & bawang putih.Dah naik bau & kekuningan . Masukkan sos tiram sikit.kacau sampai naik bau,masukkan air..api sederhana kecik & kacau lagi.Masukkan shitakae mushroom(Shitakae mushroom nak potong blh.Tak nak blh.Janji batang dia buang.Sebab keras)
2.Kacau..pastu masukkan carrot.Kacau lagi.Masa ni blh la nak letak garam sikit atau serbuk perasa.Optional.Kalau rasa dah tak nak pun tak pe sbb Sos tiram dah ada rasa masin manis tu.Pastu kecikkan api sikit.
3.Masukkan brokoli.Kacau..Pastu last masukkan air tepung jagung tadi..kacau sikit sampai sebati then siap! Sedia utk dimakan.
Olahan semula Zura
Sumber: Resipi Pembuka Selera
Biskut Milo Rangup Kudapan Anak-Anak. Mudah Aje Nak Buat, Pasti Sedap!
![Biskut Milo Rangup Kudapan Anak-Anak. Mudah Aje Nak Buat, Pasti Sedap!](https://cdn.keluarga.my/2021/05/C447B158-CD49-4267-BCB0-0EBAE4D7A02F.jpeg)
Nak cari resipi biskut buat kudapan anak-anak? Hanya menggunakan milo sahaja dah boleh biskut yang rangup untuk anak.
Lagilah sekarang PKP ni tentu anak asyik ulang alik ke dapur cari kudapan. Apa lagi jom buat biskut milo ni. Mesti anak-anak suka.
Resepi Biskut Milo Rangup & Mudah
Bahan-bahan
2 cawan butter/marjerin
2 cawan gula kastor
4 sudu makan krim putar
2-3 cawan Milo
2 camca teh esen vanila
2 biji putih telur
2 cawan tepung jagung
6 cawan tepung gandum
Chocolate rice (hiasan)
Cara-cara
Dalam mangkuk besar, pukul gula kastor dan butter hingga kembang.
Setelah itu masukan putih telur, esen vanila, dan krim putar. Gaul hingga sebati.
Masukan pula bahan kering seperti tepung gandum, tepung jagung dan Milo. Gaul dan uli menggunakan tangan hingga menjadi doh.
Alihkan doh daripada mangkuk. Balutkan doh dalam plastik jernih pembalut makanan kemudian rehatkan ia dalam peti sejuk selama setengah hingga satu jam.
Taburkan sedikit tepung sebelum menghamparkan doh tadi. Gunakan kayu penggelek (rolling pin) untuk meratakan doh. Pastikan doh tidak terlalu nipis.
Gunakan penerap biskut pilihan untuk menerap doh tersebut.
Gris atau alas dulang dengan kertas minyak. Susun biskut di atas dulang dan jangan lupa taburkan chocolate rice sebagai hiasan. Kalau nak letak coklat M&M atau hirisan kacang pun boleh juga!
Bakar pada suhu 185ºC selama 20 hingga 25 minit.
Mudah sangat. Siap kudapan buat anak-anak.
Sumber: Ibu Resepi
Masak Kek Dalam Periuk Nasi, Bukan Pelik Ni Resipinya!
![Masak Kek Dalam Periuk Nasi, Bukan Pelik Ni Resipinya!](https://cdn.keluarga.my/2019/11/img-20191103-121513-03_54_915586.jpg)
Tiada alasan lagi untuk kita mengatakan tidak boleh menyediakan hidangan kek andai tidak cukup peralatan dan perkakasan.
Ini sebagaimana yang dilakukan oleh Puan Rohayati dan bolehlah dicuba. Ini perkongsiannya.
Anak baru baik demam. Berselera makan. Mak pun rajinkan diri buat kek. Tapi sebab oven rosak, mak bakar dalam periuk je.
Ada yang pernah buat macam ni jugak?
UPDATE : Saya dah selalu buat. Dan periuk tak terbakar. Sebab pakai api kecik.
PERINGATAN : kalau pakai cara ni, korang jangan tinggal pergi kedai. Jangan tengok sinetron. Bahaya kalau lupa.
Kalau takut terbakar, kukus pun boleh. Resepi yang sama, boleh di kukus.
Kek marble resepi derhaka. Sebab resepi yang dah di gabungkan dari beberapa resepi. Sedap!!. Manis sedang-sedang. Gebu dan lembut. Resepi memang senang.
Resepi kek marble sedap dan senang.
BAHAN-BAHAN :
170 gram tepung gandum (1 suku cawan)
1 sudu kecil baking powder
100 gram gula castor (tapi akak pakai gula pasir je. Malas nak gi kedai)
Setengah cawan susu pekat
4 biji telur
200 gram marjerin (agak2 dalam 1 setengah cawan)
1 sudu kecil ovallet (optional)
Setengah cawan serbuk koko
CARA-CARA MEMBUATNYA :
1- ayak tepung gandum dengan baking powder. Buat kek apa pun, mesti nak kena ayak tepung dulu. Supaya tepung jadi ringan dan kek naik cantik.
2- campur marjerin dengan gula. Pukul sampai gebu. Pastu masukkan susu pekat. Bila dah gebu masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan ovallet.
3- last sekali masukkan tepung. Gaul rata. Kemudian bahagi 2. Satu bahagian campurkan serbuk koko. Suka hati nak bahagi berapa. Ikut warna yang korang nak. Tuang selang seli dalam loyang. Jangan lupa, loyang sapu marjerin. Kang tak pasal2 melekat. 🙂
4- bakar selama 45 minit. Ikutlah kesesuaian oven korang. Akak bakar dalam periuk je.
Letak tungku dalam periuk. Dapur gas tu, api yg last sekali paling kecik.
Resepi asal pakai satu buku butter. Tapi memandangkan tekak dah macam orang tua, nak makan kek macam zaman dulu, maka akak pakailah marjerin pelangi. Nampak nau dah tua kan……
Kalau takde ovallet, takpe. Buat je. Tetap jadi. Cuma kurang gebu. Kalau takde susu pekat, pakai gula 150gram. Cuma, kurang moist.
**Kalau takde mixer…. blender telur, gula, susu dan ovallet. Kemudian tuang dalam besen. Lepastu masukkan tepung yang dah di ayak dengan baking powder. Last sekali tuang marjerin yang dah dicairkan. Gaul rata dan bahagikan ikut warna. Dan bakar. Kalau takde loyang, pakai periuk yang kecik sikit. Supaya boleh masuk dalam periuk besar untuk bakar.**
Jadi, takde alasan lagi nak buat kek sebab takde oven dan mixer. 🙂
sumber : Rohayati Ismail via MAH
Kerepek Pisang Lebih Rangup & Sedap, Nah Ni Rahsianya!
![Kerepek Pisang Lebih Rangup & Sedap, Nah Ni Rahsianya!](https://cdn.keluarga.my/2018/12/20181214_185915_0001.png)
Bila ditanya pengalaman membeli kerepek pisang, mungkin ada yang pernah terbeli kerepek yang keras rasanya dan tidak enak dimakan.
Ada juga rasa kerepek yang kita beli, tawar dan tidak kurang pula termasin rasanya bila dimakan namun rangup pula bila dikunyah.
Tidak puas hati dengan kekurangan rasa tersebut, jom buat sendiri dan ini rahsianya untuk mendapatkan rasa rangup sempurna dan keenakan rasa yang tersendiri.
Jom semak perkongsian Rosmelato Nazri via MAHN
Kerepek pisang gerenti RAPUH & RANGUP, inshaAllah. Nak petua macam mana nak buat kerepek pisang jadi rapuh & rangup ?
Sebalang makan sorang pun tak perasan dah habis..
cuba petua ni..
Masa menggoreng, campakkan sekali sesudu MARJERIN & AIR GARAM
Ini hasilnya
Air garam tu letak sikit pewarna kuning utk cantikkan sikit warnanya.
Selamat mencuba