Pening kepala dibuatnya bila memikirkan bulu kucing kesayangan kita yang gugur dengan banyaknya setiap hari. Bimbang si comel kesayangan kita sakit atau mengalami kemurungan sehingga gugur bulunya.

Pelbagai persoalan yang membelenggu. Ditambah dengan terpaksa menguruskan bulu-bulu ini setiap hari, kita makin bertambah buntu.

Jangan buntu dan stress, dengarkan penjelasan daripada Dr Mazrul Fahmi Mahadzir, doktor vaterinar dari Nadia Veterinary Clinic ini.


KENAPA BULU KUCING SAYA GUGUR TERUK?

Ini adalah antara masalah common yang cat parent hadapi. Dan kat klinik pun, vet akan ditanya soalan ni, kenapa kucing saya bulu gugur teruk? Kenapa kucing saya bulu tak cantik?

Untuk masalah ni, macam biasa kita cari dari PUNCA. Jangan duk bagi supplement memacam tapi acik ankel tak kenal pasti punca, sudahnya duit habis melayang, anak bulus tak gebu gebas pon.

Dan antara punca yang boleh dikaitkan dengan bulu gugur ni ni:

1. PEMAKANAN
First thing, cek dulu makanan yang diberi kepada anak bulus. Banyak garam? No no nooo. Warna warni? No no no lagi. So acik ankel perlu bagi anak bulus makanan premium yang ada kandungan protein, omega dan zat lain yang lengkap tau. Nak anak bulus lawa memang perlu melabur sikit, untuk kesihatan berpanjangan.

2. HORMON IMBALANCE
Adakah anak bulus acik ankel dah dimandulkan? Pemandulan pun membantu dalam mengurangkan keguguran bulu ni. Sebab bila hormone imbalance , contohnya dia nak mengawan, tapi acik ankel memilih nak menantu yang kerja majistrett, ahli music jalanan takmau, so acik ankel dah menghalang dia untuk mengawan. Lalu hormone dalam badan pun taktuang senang cerita. Oleh itu, sila hantar anak bulus anda untuk dimandulkan so takde dah hormone imbalance ni. Kucing happy kita pun happy kan?

3. KUTU
Kadang-kadang, ramai catparent terlepas pandang. Kucing acik ankel indoor, macam mana pulak nak dapat kutu ye dok? Tapi acik ankel perlu ingat, acik ankel bukan indoor tau, acik ankel kan pergi kerja, pergi shopping hehew. Tambah pulak ada kucing luar suka menempel depan pintu rumah acik ankel. Sila bawa anak bulus acik ankel ke klinik vet at least 2 bulan sekali untuk general checkup tau.

Kredit Foto: Bujibuchempel IG

4. STRESS
Kucing pun tahu stress tau. Jangan ingat kita je stress. Hehee. Walaupun anak bulus kita tak pergi kerja, tapi dorang ada banyak sebab boleh stress. Dari segi persekitaran mungkin boleh buat dia stress. Keadaan rumah yang bising? Ada anak acik yang suka buli kucing? Ataupun ada kucing lain yang suka buli dia? Acik ankel tak main pun ngan anak bulus? Pun boleh buat dia stress. So kita sebagai catparents ni perlu kurangkan stress dalam rumah. Kan ke kita nak kucing happy kan kita, so kita kenalah bekerja sama happykan anak bulus gak.

Harap dengan post ni dapat membantu catparents semua untuk faham masalah bulu gugur pada anak bulus ni. LION CUT bukanlah satu-satunye penyelesaian tau.

Sila bawa ke vet dan vet yang akan tentukan sama ada kucing anda perlu dilion cut atau tidak. Dan jangan lupa make sure anak bulus dan fully vaccine, dimandulkan dan bawa ke klinik vet untuk general health checkup setiap 2 bulan sekali tau.

Jangan tunggu sakit je baru nak bawak. Kucing sihat kita pun happy!

Kredit: Dr Mazrul Fahmi Mahadzir via Nadia Veterinary Clinic.

.