Keluarga kini berada di dalam aplikasi   
Keluarga kini berada di dalam aplikasi   
Home Kekeluargaan Bila Anak Umur 5 Tahun Tak Lancar Bercakap. Ini Sebabnya Ibu Ayah...

Bila Anak Umur 5 Tahun Tak Lancar Bercakap. Ini Sebabnya Ibu Ayah Kena Tahu

Umur 5 tahun sepatutnya sudah lancar bercerita, bertanya itu ini, membuat alasan begitu begini dan ada yang sudah mula membaca.

Bila Anak Umur 5 Tahun Tak Lancar Bercakap. Ini Sebabnya Ibu Ayah Kena Tahu

Tapi ada ibu bapa yang mendapati anaknya masih tidak lancar bercakap walaupun telah berusia 5 tahun. Kebiasaannya kanak-kanak sebegini telah mengalami lewat perkembangan pertuturannya sejak kecil lagi. Ada yang mula bercakap pada usia 3 tahun.

Oleh kerana masyarakat malaysia ramai yang suka beranggapan ‘nanti dah tadika, ok la tu’, maka ibu bapa tunggu hingga anak berusia 5 tahun. Majoriti kanak-kanak mula dihantar ke tadika pada usia 4,5 tahun.

Selepas masuk tadika, barulah ibu bapa merasa ‘terkesan’ dengan masalah pertuturan yang dihadapi oleh anak.

IKLAN

Secara umumnya, dari pengalaman saya, kanak-kanak usia 5 tahun yang tidak lancar bercakap ini selalunya mengalami masalah TUMPUAN. Masalah tumpuan menyumbang kepada masalah INGATAN.

Ada antara mereka yang masih tidak mengenal jenis-jenis warna asas. Apatah lagi jika ibu bapa suruh mereka ingat ABC, 123. Mereka juga tidak dapat menjawab soalan-soalan mudah kerana mereka tidak tumpu pada soalan yang ditanya. Semakin panjang soalan, makin susahlah dia nak jawab.

Selain itu, kosa kata kanak-kanak ini juga amat terhad. Mereka lebih senang menggunakan istilah ‘yang tu’, ‘kat sana’, sambil tunjuk isyarat. Ayat yang digunakan pula pendek-pendek dan struktur ayatnya tidak lengkap. Kata hubung dan kata fungsian seperti ‘dengan, nanti, kalau, lepas tu, pun, juga’ tidak dapat digunakan dalam perbualan harian.

IKLAN

Saya tidak menafikan bahawa memang wujud ‘spontaneous recovery’ bagi kanak-kanak yang lambat bercakap. Namun adalah lebih baik untuk kita berusaha melakukan sesuatu daripada sekadar menunggu dan mengharapkan keajaiban.

Jika anda mengambil keputusan untuk menunggu, dan anak anda tidak mengalami ‘spontaneous recovery’, umurnya terus juga meningkat kepada 6 tahun, 7 tahun, 8 tahun dan seterusnya. Anda tidak akan boleh berpatah balik pada masa yang telah berlalu.

IKLAN

Sedangkan umur kritikal untuk kanak-kanak belajar kemahiran pertuturan bahasa adalah sejak lahir hingga 5 tahun. Semakin umurnya meningkat, semakin mencabarlah perjalanannya.

Oleh itu, jangan bertangguh untuk mendapatkan perkhidmatan speech therapy seawal usia 2 tahun sekiranya anda mengesyaki anak anda mengalami masalah bertutur.

-Pakar Terapi Pertuturan Ruby Speech Therapy

Sumber: rubyatika.wordpress.com

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI