Ibu, sila praktis untuk anak di rumah ya.. Sesuai untuk semua subject.

Ibu, ayah guru terbaik untuk anak. Pelbagaikan teknik kaedah lebih baik dari paksa anak belajar melalui cara yang mereka tak suka.

Belajar tidak semestinya serious kerana yang seronok dan santai itu lebih sampai.

Selamat mencuba.

Ustazah Ini Kongsi Tip Praktis Anak Belajar Di Rumah.

1. Anak Visual

Anak visual lebih mudah untuk menyerap dan menerima maklumat sekiranya maklumat tersebut dipersembahkan dalam bentuk gambar, carta dan gambarajah.

Jika keadaan tidak mengizinkan untuk ibu sediakan bahan bantu, boleh gunakan imej yang berada di sekitar anak-anak, kaitkan maklumat dengan anggota badan dan sebagainya. Lebih sempurna jika permainan anak-anak juga dijadikan sebagai bahan sokongan untuk pembelajaran. Main sambil belajar tak salahpun, yang salah bila main sampai tak nak belajar.

Belajar sikit tapi dapat, lebih baik dari belajar banyak tapi tak dapat-dapat.

IKLAN

Cuba tingkatkan daya focus anak-anak untuk melihat kerana mereka akan lebih banyak berfikir daripada sekadar mendengar, mengingat dan memahami.

2. Manfaatkan pendengaran anak-anak secara maksimum.

Anak auditori lebih mudah untuk menyerap dan menerima maklumat melalui pendengaran. Mereka lebih suka mendengar sesebuah pembentangan oleh guru mahupun kerja berkumpulan. Mengulang semula ayat dengan mulut sendiri juga membantu dalam pembelajarannya

Ketika kita bercakap sendiri semasa belajar, beberapa kawasan penting pada otak akan menjadi sangat aktif. Biasanya anak yang banyak cakap lebih cepat bertindak dan cepat tangkap.

Jadi, dalam merancang pembelajaran auditor yang kuat dalam diri anak-anak, ibu, ayah perlu mencari idea untuk mengajak mereka meluahkan apa yang sedang dipelajari.

Dua aktiviti menarik untuk anak auditor ialah :

IKLAN

a) Memory Sport: Rutin menyebut berulang

Sebenarnya otak manusia itu seperti juga otot. Jadi, apabila kita rajin bersukan, tentu otot tersebut akan bertambah kuat.

Begitu juga dengan otak yang kita asah, apabila kita rajin mengolah dan mengasah maklumat pada otak kita, maka sudah pasti otak kita pun akan terbiasa.

Ingatlah prinsip berikut “Alah Bisa Tegal Biasa” Jika kita malas dan tidak pernah melatih otot atau otak kita, sudah tentu otot atau otak kita pun akan menjadi lemah.

Salah satu cara yang boleh kita lakukan untuk melatih otak kita adalah dengan cara memory sport itu sendiri. Teka silang kata merupakan salah satu bentuk latihan untuk otak yang digunakan untuk mengasah ketajaman akal dan mampu menguatkan ingatan.

IKLAN

b) Story Sistem : membina cerita

Story system adalah teknik mengingati maklumat dengan cara kaitkan antara satu maklumat dengan maklumat yang lain dalam bentuk cerita.

Contohnya: Untuk menarik minat dan memberi imbasan memori kepada murid tentang huruf L M N ’ guru menyusun satu cerita kepada murid untuk menghubungkan 3 huruf ini dalam satu masa.

Contoh : Lina Mimpikan Nani

3. Yang nie biasanya untuk anak lelaki

Anak kinestetik lebih sukakan pengalaman yang melibatkan anggota fizikal. Mereka sukakan sesuatu yang lebih praktikal berbanding teori, lebih-lebih lagi yang melibatkan sentuhan ataupun alatan.

Moga bermanfaat untuk semua.. Inilah masanya ibu, ayah tunjukkan skill terbaik.
Ibu, ayah hebat, cikgu tumpang bangga.

Aminah Mat Yusoff