Sudah berkali-kali beli plug extension, tapi tak sampai 3 bulan pasti akan longgar. Biasalah, plug extention ini sering di pijak dan ada juga yang tersadung terlanggar wire. 

Tapi takkanlah setiap kali longgar, nak kena beli yang baru? Seorang pemuda telah berkongsi cara untuk membaiki plug extention ini. Rupanya mudah sahaja. Kaum wanita pun boleh lakukannya. 

Pemuda bernama Faris Abdullah ini telah menunjukkan cara basic dan simple bagaimana untuk membaiki plug extension yang rosak dirumah. 

Dia menyeru terutamanya lelaki wajib pandai dalam bab-bab sebegini bagi memudahkan kerja-kerja di rumah dan juga menjimatkan dari membeli yang lain. 

Cara Mudah Untuk Baiki Plug Extension Yang Rosak Akibat Longgar Daripada Beli Baru

“Di rumah mak saya ni ada lah plug extension rosak. Nak beli baru macam membazir satu set ni sekarang dah RM20-30.

IKLAN

Selepas inspection saya buka kepala plug dan dapati wire N dan L plug extension ini tertanggal. Ia berpunca dari wire clip yang tercabut mungkin banyak tangan usik. Sebagai seorang seorang suami kepada isteri dirumah duit nak beli extension baru tu takda hal sangat tetapi maruah kita itu nak letak mana takkan la benda simple macam ni terus nak beli baru atau panggil pomen untuk baiki benda ni.

Saya sambungkan semula wire dan tape tebalkan sedikit bahagian wire clip tu supaya wayar tahan tak mudah tanggal dia grip bila tutup katup kepala plug. Hasilnya plug extension alhamdulillah siap baiki nyala boleh pakai macam biasa.

Bagaimana Cara Untuk Baiki Plug Extension Yang Rosak Ini

Nampak tak kesemua 4 plug ni tak menyala. Ini bermakna extension ini sudah rosak dan perlu dibaiki. Kita cuba baiki dulu. Kalau boleh tak perlu beli yang baharu dah melainkan kalau betul-betul dah rosak.

IKLAN

Cara Baiki ‘Plug Extension’ Yang Rosak Akibat Longgar. Rupanya Senang Sahaja, Wanita Pun Boleh Lakukannya!

Jom tengok apa masalah dan penyebab yang menyebabkan extension ini rosak. Selalunya extension yang rosak ini wayar kat sini telah pun longgar. Jadi kena buka tengok dalamnya.

Cara Baiki ‘Plug Extension’ Yang Rosak Akibat Longgar. Rupanya Senang Sahaja, Wanita Pun Boleh Lakukannya!

Selepas buka dan tengok dalam kepala plug tersebut boleh nampakkan wayar Neutral dan Live tu sudah tercabut dari punya soket. Jadi, solusinya adalah masukkan balik wayar tersebut ke soket yang asal.

IKLAN
Cara Baiki ‘Plug Extension’ Yang Rosak Akibat Longgar. Rupanya Senang Sahaja, Wanita Pun Boleh Lakukannya!
Untuk pengganti kepada klip wayar ni cuma gunakan tape sahaja macam ni agar grip plug ni akan kuat.
Cara Baiki ‘Plug Extension’ Yang Rosak Akibat Longgar. Rupanya Senang Sahaja, Wanita Pun Boleh Lakukannya!
Jadi, dah settel jom kita cuba plug ni balik. Alhamdulillah semuanya berfungsi seperti biasa.
Cara Baiki ‘Plug Extension’ Yang Rosak Akibat Longgar. Rupanya Senang Sahaja, Wanita Pun Boleh Lakukannya!
Boleh check kat rumah kita jika ada plug extension yang rosak, ini puncanya. Make sure pasang sambungan betul ya Earth, Live, dan Neutral kalau tak sure boleh google.

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Cara Baiki ‘Plug Extension’ Yang Rosak Akibat Longgar. Rupanya Senang Sahaja, Wanita Pun Boleh Lakukannya!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI