Cara betul nasal swab yang dilakukan sendiri membantu anda mendapatkan sampel mukus untuk melakukan ujian kendiri Covid-19.

Ujian pengesanan virus Covid-19 sudah menjadi rutin biasa dalam norma baharu kehidupan kita hari ini. Penggunaan Rapid Test Kit (RTK-AG) boleh dikatakan kerap dilakukan oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira usia.

Dengan kata lain asal sahaja kita jadi kontak rapat mereka yang positif Covid-19 atau ada gejala, kita akan melakukan ujian kendiri sendiri di rumah.

Biasanya RTK-AG menyediakan dua pilihan untuk kita mengambil sampel sama ada saliva/air liru dan calitan hidung untuk mengesan sama ada kita dijangkiti atau tidak.

Cara betul nasal swab kesan Covid-19

Ada orang lebih selesa memilih cara pengambilan saliva tetapi ada yang geli kaedah tersebut dan memilih untuk menggunakan kaedah calitan hidung.

Namun, ada sesetengah orang tidak berani untuk melakukan ujian calitan hidung kerana mereka beranggapan kaedah tersebut kalau dilakukakan sendiri lebih mengerikan atau bimbang tidak mendapat sampel yang betul.

IKLAN

Maklumlah bila kapas kesat yang panjang hendak dijolok sedalam-dalamnya ke dalam lubang hidung kita sudah tentu agar ‘menyeramkan’ dan sudah tentu tak selesa.

Jadi, apa kata kita tengok satu video yang ditunjukkan oleh seorang doctor pakar bedah Hidung, Mulut & Tekak di Australia, Dr Eric Levi tentang cara penggunaan kit ujian calitan hidung dengan betul dan berkesan di laman Instagramnya.

Menurut Dr Eric sekiranya kita melakukan ujian calitan hidung dengan cara yang salah ia boleh menyebabkan sakit pada bahagian atas hidung. Selain itu kalau kita sekadar mengambil sampel dari bahagian hadapan sahaja ia juga salah kerana itu sebenarnya sampel dari bulu hidung dan bukannya mucus daripada saluran pernafasan.

IKLAN

Dr Eric menjelaskan cara sebenar perlu dilakukan iaitu perlu menolak kapas kesat ke bawah secara perlahan-lahan dan kembalikan dalam kedudukan serta dan fokus ke belakang secara perlahan.

Ambil masa lebih kurang 12 ke 15 saat sebelum mengeluarkan kit calitan tersebut. Apa kata tengok sendiri video ditunjukkan oleh Dr Eric sendiri.

 WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

IKLAN

Cara Betul Nasal Swab Sendiri Ikut Demo Ditunjuk Doktor Ini

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Mereka akan membincangkan pelbagai topik berkenaan perkembangan anak, menjadi ibu bapa hebat, tip mendidik anak dan bermacam lagi.

Daftar nama sebagai peserta webinar di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI