Sesuai sangat buat ibu-ibu yang pening apa nak disediakan, lebih-lebih lagi cuti sekolah ni kan. Resipi yang cukup ringkas tapi membuka selera sekeluarga di rumah.

Apa kata cuba bendi goreng rangup ini. Mudah, ringkas tapi sedap.Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!


Resipi bendi goreng rangup

Bahan Utama : Bendi basuh dan keringkan betul-betul

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

Bahan lain:

🌸1.5 – 2 sudu besar Adabi tepung Goreng ayam Pedas
🌸1 sudu besar corn flour
🌸1 sudu besar water

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

IKLAN

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

Cara:

1. Potong bendi kepada 4 bahagian secara memanjang

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!
2. Gaulkan bersama tepung adabi pedas

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!
3. Tambahkan1 sudu besar air untuk pastikan tepung lekat pada bendi. Jangan terlebih air nanti tak rangup pulak.

IKLAN

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!
4. Masukkan tepung jagun, tapi pastikan jangan terlebih mix.

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!
5. lepastu korang dah boleh goreng dalam minyak yang panas sehingga golden brown.

Korang boleh nampak macam mana tepung jagung tadi tak over mix. Itu yang akan membuatkan dia rangup!

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

IKLAN

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!
6. pastikan korang terbalikkan bendi setelah sebelah masak. Lepastu dah siap untuk di makan!

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

Cara Buat Bendi Goreng Rangup Viral. Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Krup Krap Bunyinya!

Selamat mencuba!

Sumber: Taste Of Home Cooking

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club