Apabila rumahtangga kemas dan bersih, munculnya kebahagiannya. Suami pastinya gembira apabila melihat rumah sentiasa punya susun atur yang tenang. Kuncinya adalah daripada kerajinan seorang isteri. Ia termasuk kekemasan dalam bilik tidur dengan cadar yang pelbagai corak.

Namun, kegemaran isteri membeli pelbagai cadar memberi impak kepada masalah penstoran. Jika tidak tahu caranya, memang sukar untuk melipat dan mengemas kain cadar. Baca perkongsian hasil kreativiti puan Hani Mynis ini untuk menyimpan set kain cadar dengan teratur.

____________________________________________________________________

Pengurusan cadar/comforter, ini tips Hani

sediakan rumah masing-masing
labelkan
simpan mengikut kategori , ini kategori cadangan hani : selimut/ cadar/ cadar patchwork/ set comforter/ quilt and cover/ toto/ ekstra bantal/ ekstra sarung bantal.
semasa melipat cadar, simpan sekali dengan sarung bantalnya satu set.
tips beli cadar : Kadang2 bantal bilik tidur kita ada empat Tapi dalam satu set ada diberi dua sarung bantal (unless mmg kita beli set cadar dgn empat bantal lah ya haha) so masa beli set cadar tu beli sekali set sarung bantal sahaja yang plain sedondon dengan corak set cadar. Masa melipat cadar, simpan sekali set sarung bantal plain ni sebagai satu set
tips beli cadar patchwork : beli satu saiz lebih besar dari original kalau risau tak muat. Tp elok tanya penjual saiz dulu lah hehe
boleh belajar lipat cadar (fitted sheet) dengan betul (tengok kat gambar dan youtube)
gunakan beg vakum untuk menjimatkan ruang
cadar2 ni kalau ada ruang simpan di bilik masing-masing samada dalam laci bedside table. Kalau cadar untuk bilik anak simpan dalam bilik anak.
jangka hayat bantal sepatutnya ialah 3 tahun, lepas 3 tahun boleh consider tukar bantal baru, kecuali bantal busuk (haip, jangan sentuh haha)
sediakan sepasang bantal untuk tetamu (sudah memadai)
yang tanya apa keperluan untuk bilik tetamu: sepasang bantal, satu set cadar bersama sarung bantal dan selimut, sepasang tuala, kain batik dan pelikat, sejadah, telekung.
untuk yang tiada bilik khas utk tetamu macam hani: sediakan satu kotak/bakul khas simpan barang2 kat atas dan bila tetamu datang keluarkan shj bakul/kotak tu

Cara penyimpanan cadar

 Sediakan rumah masing-masing dan label. Hani khaskan bahagian hani dalam almari utk simpan barang2 ini. Bahagian husband simpan beg bagasi

Cara nak simpan cadar patchwork/ cadar comforter dalam vaccum bag.  Barang  yang diperlukan ialah ✅vaccum bag ✅vacuum pump ✅storage box

Pertama Hani try masukkan dalam kotak ni, muat2 je. Dan tengok sikit lagi je space ada nak penuh hehe so kiranya muat satu set jelah ✅Lipat cadar patchwork ✅Pastikan sarung bantal masuk dalam lipatan ✅Pastikan saiz bila dah lipat muat-muat bekas.

IKLAN

Kedua Masukkan dalam beg vakum (beg ni boleh dipakai semula banyak kali. Beg nya guna sistem ala2 ziplock without the zip.

Boleh mulakan proses sedut udara dalam beg keluar guna pump. Tarik pump smpi habis ya

Posted by Hani Mynis on Sunday, 16 December 2018

Boleh mulakan proses sedut udara dalam beg keluar guna pump. Tarik pump smpi habis ya.

IKLAN

Selepas hani guna beg vakum tu hani simpan dalam kotak ni. Banyak space kosong lagi dalam kotak ni. Boleh muatkan dua set cadar patchwork. Nak muatkan lebih bnyk, beli kotak saiz besar  yang penting ada rumahnya.

Bila dah tutup nampak kemas sikit. Sbb tak nampk plastik bag vakum tu kan, sedap mata hani memandang. 

Cara lipat cadar

Ni cara lipat cadar yang betul. Mula2 x biasa. Tp bila dah biasa lipat cmni mmg mudah sngt2 dah kemas semestinya.

Semoga bermanfaat