Sering kali bahan-bahan masakan yang kita beli, saat hendak digunakan sudah rosak atau busuk kerana tidak disimpan dengan baik walau pun di dalam peti sejuk. Terasa rugi pula kerana perlu dibuang begitu sahaja.

Jadi jom kita ubah cara menyimpan bahan-bahan masakan tersebut dengan teknik yang dikongsikan dari negara seberang iaitu oleh rikhatiwi, semoga bermanfaat.

  1. Cili


Jangan dicuci cili yang baru dibeli dan jangan dibuang tangkainya agar tahan lebih lama. Jika cili yang dibeli dalam keadan lembab bolehlah dilap terlebih dahulu. Kemudian ambil bekas dan alas dengan tisu. Kemudian letakkan cili tadi di dalam bekas bersama beberapa ulas bawang putih dan kemudian lapikkan dengan tisu di atasnya.

Setelah itu barulah ditutup rapat dengan penutup bekas dan simpan di dalam peti sejuk. Menyimpan dengan teknik ini, meskipun sudah sebulan cili masih di dalam keadaan baik.

2. Bawang merah


Bawang merah sebaiknya jangan dikupas kulitnya. Simpan sahaja begitu dan bila ingin digunakan barulah dibuang kulitnya seperti biasa.

3. Bawang putih


Sama dengan bawang merah cara penyimpananya, tetapi kerana peti sejuk sudah full saya simpan seperti di dalam gambar, so far tahan 3 minggu tidak bertunas.

4. Kunyit, lengkuas, Halia & Serai


Menyimpan kunyit, lengkuas, halia dan serai sebaiknya di letakkan di dalam plastik yang di sealer agar lebih tahan lama sebelum disimpan di dalam peti sejuk. Cuma kunyit tidak perlu dikupas kulitnya ya. Cukup dikerik dengan pisau agar kandungan nutrisinya tidak terbuang. Kemudian cuci dan toskan atau lap dengan tisu. Kemudian hiris dan simpan di dalam bekas atau plastik yang di sealer.

5. Daun Salam, Daun Limau & Daun Kunyit
Untuk menyimpan dketiga-tiga duan ini, caranya cuci bersih terlebih dahulu kemudian keringkan/lap lalu simpan di dalam peti sejuk. Tapi saya tidak bimbang sangat kerana di rumah saya ada 3 pokok dan jika mahu digunakan boleh terus petik.

sumber : rikhatiwi via Video dan resep masakan

 

ARTIKEL MENARIK:Cara Mudah Menabung Di Maybank2U, Sampai Masa ‘Matang’ Sedar-Sedar Duit Sudah Banyak Dalam Akaun!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN