Puasa pun belum, mak-mak dah sibuk buat planning untuk raya. Mana ke persiapan baju, hiasan rumah dan kuih raya all in one lah dalam fikiran hari-hari! Ye la kan, 2 tahun tak raya sungguh-sungguh, kali ni nak all out lah katakan…

Yang mana ada rancang nak buat biskut raya sendiri tahun ni, boleh cuba buat tart cadbury ni. Mudah je rupanya! Paling penting… warna sebelum bakar dan selepas bakar maintain on point tau! Nak tahu macam mana cara buatnya? Boleh tengok caranya di bawah!

Tart Cadbury Purple Menyala

Coklat memang takkan cair lepas bakar. Warna nak cantik terang menyala guna jenis oilbased color. Rajin boleh la buat.

Bahan-bahan:
250gm buttercup (Nak lagi sedap guna pure butter)
2 tbsp gula Aising
1 telur kuning
1/2 tsp esen vanila
300gm tepung gandum
2 tbsp tepung kastard
2 tbsp tepung jagung (supaya tart rapuh, tak keras kejung bila sejuk)
Coklat Cadbury (minipack)
Pewarna ungu violet (kalau nak warna cantik pekat tak pudar lepas bakar, guna oilbased food colouring)

Cara-cara:

1. Pukul mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanila sehingga sebati. Gaul guna senduk saja.

2. Ayakkan kesemua tepung dan campurkan ke dalam adunan tadi. Uli sehingga menjadi doh. (boleh tambah atau kurangkan tepung sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan senang dibentuk)

3. Kalau keras boleh tambah mentega sikit demi sedikit.

4. Terap doh ke atas loyang dengan menggunakan acuan tart.

5. Letakkan coklat cadbury sebagai inti dan gulungkan. Susun atas loyang.
Panaskan oven 170°c selama 5 minit.

6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 160°c (bergantung oven masing2) sehingga masak atau sehingga biskut tak melekat dekat loyang.

IKLAN

Sumber: Nabila Farhana

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!

IKLAN

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Jom sertai E-Keluargagader https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/